Într-o zi și-a dat demisia și a plecat în aventura vieții lui, deși toată lumea îi spunea că e nebun. Timp de jumătate de an a văzut America de Sud așa cum și-a dorit dintotdeauna: pe bicicletă. A fost atacat de termite, a găsit un chilian care auzise de daci și a văzut unele dintre cele mai frumoase locuri din lume. Timișoreanul Andrei Bazar știe acum că, nu peste multă vreme, o va lua de la capăt.
Andrei Bazar are 28 de ani, este inginer mecanic și a străbătut, pe bicicletă, de la un capăt la altul, America de Sud. Un an și jumătate a strâns banii pentru inedita excursie, adică 5.000 de euro. „Când mi-am dat demisia, cu vreo două săptămâni înainte de plecare, m-am simțit eliberat. Toată lumea mi-a zis că sunt nebun să plec așa, de unul singur. Inițial am vrut să fac înconjurul lumii, dar costurile erau mult prea mari. În cele din urmă m-am oprit la Europa și America de Sud. Am făcut 4.000 de kilometri pe Bătrânul Continent și încă 10.000 în America de Sud”, spune Andrei. Traseul și l-a desenat pe Google Earth.
De la Frankfurt a luat avionul spre Rio de Janeiro. De acolo a mers la cascada Iguazu. „Trebuie să vezi cascadele, nu se poate explica. Zeci de curcubeee, spontane, colorate, nivelurile de cascade, păsări, sunetul apei, verdele… Nu-ți vine să crezi că e adevărat”, povestește tânărul. Următoarea oprire a fost Buenos Aires, de unde a mers la „capătul lumii” în Ushuaia, oraș-port din Țara de Foc. A ajuns în Santiago de Chile, a trecut Anzii în Argentina, la Mendosa, de acolo a urcat în Salta și Jujui, a trecut din nou Anzii, în San Pedro de Attacam, în Chile, și a mers până în Arica, cel mai nordic oraș. S-a scăldat în lacul Titicaca și a vizitat ruinele de la Machu Picchu.
Experiența e greu de descris în cuvinte și, în ceea ce-l privește pe Andrei, aproape imposibil de reprodus în imagini. Cu puțin timp înainte de plecarea spre casă și-a pierdut aparatul foto. „Nu e o problemă, doar nu plecasem să fac poze. Port cu mine tot ceea ce trebuie să-mi amintesc din această aventură”, spune tânărul temerar.
Aventuri a avut cât pentru o viață. În Argentina a fost atacat de termite. „Parcă eram într-un documentar pe Discovery. Eu așezasem cortul pe un pat de frunze, la marginea unei păduri, și probabil dedesubt era mușuroiul termitelor. Erau uriașe. Au făcut două găuri în cort, cât să bagi o minge de tenis, și au năvălit pe mine. Inițial am încercat să alung insectele, dar erau teribil de insistente. Pe la miezul nopții mi-am făcut cortul pachet și am plecat”, își amintește temerarul biciclist.
Tot în Argentina a testat ospitalitatea localnicilor. „Îmi pusesem cortul pe malul unei ape, într-o seară care se anunța liniștită, dar care s-a transformat în cea mai teribilă furtună din câte mi-a fost dat să trăiesc. La un moment dat, au venit după mine băieții unei familii care mă văzuse când mă pregăteam de înnoptat și m-au luat la ei acasă. A fost un gest incredibil. În toată sărăcia lor, s-au gândit să mă ajute pe mine, un străin. Stăteau șapte oameni într-o singură cameră. Unul a renunțat la patul lui, ca să am eu unde mă culca”, povestește Andrei.
Timișoreanul a testat „pe traseu” și cât de cunoscută e România. „Mai toată lumea auzise de Nadia Comăneci sau Dracula. În Chile am întâlnit un bătrân care știa că țara noastră se numea, cu 2.000 de ani în urmă, Dacia. E drept, mulți aduceau vorba de țigani când spuneam că vin din România. Peste tot am întâlnit oameni extraordinari, care voiau să îmi dea de mâncare sau haine, ori care mă lăsau să folosesc Internetul. Alții m-au lăsat să dorm la ei acasă, unii să pun cortul la ei în curte”, a mai povestit tânărul.
După șase luni de pedalat, Andrei Bazar știe ce va face în viitoarea excursie: „De mic mi-am dorit să văd lumea. Bicicleta e cel mai ieftin mod de a face lucrul acesta. Acum zic că și data viitoare plec tot pe bicicletă”.
Comentarii prin facebook