Primul muzeu al aviației din Timiș este dedicat lui Traian Vuia. El va funcționa într-o clădire ultramodernă, din sticlă, cu zece săli, care a inaugurată în comuna care poartă numele pionierului aviației mondiale.
În 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat, fără catapulte sau mijloace exterioare, cu un aparat mai greu decât aerul. A fost primul pas spre dezvoltarea unei industrii care, astăzi, valorează multe miliarde.
Traian Vuia s-a născut în 1872 în satul Surducu Mic, parte a fostei comune Bujoru. Situată în estul județului Timiș, aceasta poartă acum numele omului care a transpus în realitate mitul antic al lui Icar. Vuia este, acum, onorat, în comuna în care s-a născut.
În muzeu se regăsesc în momentul de față destul de puține exponate, însă reprezentanții Muzeului Banatului, care administrează investiția, spun că, pe parcurs, colecția va fi îmbogățită. Cele mai importante piese sunt macheta istorică a avionului lui Traian Vuia și macheta 1:2 a elicopterului gândit de marele inventator bănățean, donate de Fundația Academică Culturală Timișoara, la inițiativa președintelui acesteia, Ioan Gârboni. Vizitatorii mai pot vedea documente și obiecte personale care i-au aparținut lui Vuia și medalii primite de familia sa de-a lungul timpului.
Investiţia a fost finanţată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Timiş, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproape trei milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor au fost folosiți pentru clădirea care găzduieşte Punctul Muzeal „Traian Vuia”. Lucrările au demarat în mai 2008 şi au fost finalizate în 2010, recepţia la finalizarea lucrărilor fiind realizată în anul 2011.
Comentarii prin facebook