Prevenirea infectiilor in cabinetul stomatologic

Cabinetul dentar reprezintă un loc cu risc crescut de transmitere a bolilor. De aceea, controlul infecţiilor în cabinetul dentar este una dintre cele mai importante probleme ce trebuie luată în considerare. Implementarea unor proceduri realistice de control al infecţiilor implică colaborarea întregii echipe dintr-un cabinet dentar.

Există anumite precauţii universale care reprezintă pentru medicul dentist punctul de plecare în controlul infecţiilor în cabinetul dentar. Acestea sunt următoarele :
• Se pleacă întotdeauna de la premisa că toţi pacienţii sunt purtători ai unei boli infecţioase
• Fiecărui pacient îi este aplicat acelaşi protocol de control strict al infecţiei
• Orice loc de muncă trebuie să fie sigur şi ferit de riscuri atât pentru personal, cât şi pentru pacient
• Trebuie întotdeauna folosite îmbrăcăminte şi echipament de protecţie

Un istoric medical al pacientului trebuie realizat pentru toţi pacienţii care se află la prima vizită. Acesta trebuie reactualizat în mod regular. Chestionarul medical şi discuţia cu pacientul nu trebuie să lipsească din protocolul normal al cabinetului. În cazul descoperirii unui pacient cu infecţie trebuie urmat un protocol de control prestabilit. Este lipsit de etică refuzarea unui pacient infectat pentru a evita expunerea medicului.

Se evită contaminarea mănuşilor, a instrumentelor, dispozitivelor şi materialelor în timpul tratamentului prin atingerea feţei, a măştii, butoanelor, lămpii, mouseului, mânuirea fişelor dentare etc. Instrumentarul mic (freze) trebuie să fie manipulat cu ajutorul unei pense sterile de serviciu. Pensa trebuie păstrată într-o zonă curată pe măsuţa asistentei. Se recomandă de asemenea folosirea aspiratorului chirurgical şi a digii pentru a evita împrăștierea de salivă sau aerosoli.

Toate articolele care pleacă sau vin de la laboratorul de tehnică dentară trebuie decontaminate pentru a proteja tehnicianul de laborator şi, respectiv, pacientul. Amprentele trebuie clătite cu apă şi dezinfectate. Dezinfectarea se poate realiza cu soluţii pe bază de glutaraldehidă, iodoform, compuşi de clor sau fenoli. Protezele fixe sau mobilizabile de asemenea trebuie dezinfectate. Mesele de lucru se dezinfectează după fiecare utilizare. Articolele contaminate trebuie trimise la laborator cu etichetă roşie.

Decontaminarea cabinetului se realizează prin:
• Spălare – trebuie îndepărtate toate resturile şi microorganismele
• Dezinfecţie – distrugerea chimică a microorganismelor

Sterilizarea instrumentarului se realizează prin căldură, cu ajutorul unor aparate speciale. Sterilizarea se poate realiza prin căldură uscată, la 170°C, timp de 60 de minute, aparatul folosit fiind pupinelul, sau prin căldură umedă, la 121°C, timp de 15 minute, cu ajutorul autoclavului.

Spălatul pe mâini este obligatoriu să se realizeze la începutul zilei, după fiecare pacient şi la sfârşitul zilei. Înainte şi după fiecare intervenţie medicul îşi va spăla mâinile cu apă curentă şi săpun, prin două săpuniri consecutive, timp de minimum 15 secunde. În anumite situaţii, spălarea este completată cu dezinfecţia mâinilor. Ştergerea mâinilor se realizează cu prosoape de hârtie, de unică folosinţă. De asemenea este recomandat ca medicul să nu poarte bijuterii în cabinet şi să aibă unghiile tăiate şi îngrijite.

Protejarea echipei operatorii este obligatorie. Ea se realizează în primul rând prin utilizarea unui echipament de protecţie adecvat, dar şi prin imunizarea personalului, personalul medical fiind expus la o mare varietate de boli.

Barierele fizice între pacienţi şi echipa operatorie reprezintă o bună modalitate de protecţie împotriva bolilor contagioase. Aceste bariere sunt denumite general – echipament de protecţie – si se referă la :
• Îmbracăminte
• Ochelari
• Măşti faciale
• Mănuşi

Echipamentul medical de protecţie se poate realiza dintr-o varietate de materiale. În alegerea lor însă trebuie să se ţină cont de faptul că trebuie să reziste la spălare unei temperaturi de peste 60°C, temperatură la care sunt distruse virusurile din sânge, inclusiv HIV. Îmbrăcămintea trebuie spălată la cabinet şi nu acasă împreună cu restul de haine.

La intrarea în cabinet se schimbă în totalitate îmbrăcămintea de stradă cu cea de cabinet. Îmbrăcămintea de protecţie nu se poartă în afara cabinetului medical şi trebuie schimbată cel putin o dată pe zi. Este recomandat ca îmbrăcămintea de protecţie să nu fie strâmtă, să fie lejeră şi să permit exacutarea lejeră a mişcărilor şi să fie de preferat dintr-un material subţire.

Ochelarii de protecţie trebuie purtaţi de fiecare dată când există riscul de stropire cu salivă din gura pacientului în timpul tratamentului, aceştia reprezintând bariera fizică pentru ochi. De asemenea, ochelarii împiedicând frecatul la ochi împiedică riscul contaminării directe a ochilor. Ochelarii de protecţie sunt obligatorii în cazul unor manopere ca uitlizarea pieselor de mână şi a seringii fără aspiraţie, în timpul detartrajelor, în cazul îndepărtării unor coroane sau restaurări şi în timpul lustruirilor, finisărilor şi periajelor dentare.

În cazul anumitor manopere stomatologice în care există riscul împroşcării accidentale a pacientului, şi acestuia trebuie să i se ofere ochelari sau dispoziţive de protecţie pentru ochi. Ochelarii este recomandat să fie uşori, întotdeauna curaţi, pe măsura medicului şi este de preferat să prezinte lentile de mărire.

Ca şi ochelarii de protecţie, măştile faciale reprezintă o barieră fizică împotriva răspândirii microorganismelor pe mucoasele expuse. În plus ele oferă un filtru împotriva microorganismelor răspândite sub formă de aerosoli de către piesele de mână, aparatul de detartraj sau aspirator. Măştile trebuie schimbate după fiecare pacient, iar în cazul unor proceduri mai lungi trebuie schimbate pentru a-şi menţine eficienţa de filtru, deoarece aceasta este deteriorată de umiditatea respiraţiei.

Mănuşile protejează medicul şi personalul auxiliar de infestarea mâinilor cu microorganisme prin existenţa unor mici zgârieturi, tăieturi sau alte leziuni superficiale la nivelul mâinilor. De asemenea protejează şi pacientul de microorganismele ce se pot găsi pe mâinile personalului medical. Este recomandată utilizarea mânuşilor în realizarea oricărei manopere stomatologice.

Toate aceste proceduri au ca și scop evitarea contaminării pacientului, a medicului si a personalului auxiliar.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

3. Apel scurt_page-0001

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Top