Principalele probleme stomatologice

În primul rând trebuie să înțelegem un lucru, de la bun început: tratamentul modern în stomatologie se bazează foarte mult pe ameliorarea simptomelor, dar singurul aspect care într-adevăr ar trebui considerat ca fundație reală este prevenția și tratamentul cauzelor. Greșeala din medicina modernă constă în faptul că se încearcă tratarea problemei în locul în care se observa problema, chiar dacă nu în acel loc este și cauza.

dinti

Așadar, să vedem care sunt principalele probleme stomatologice

Tartrul și placa bacteriană

Ar fi foarte simplu să le combatem prin periuțe electrice, apă de gură de la diferite firme, paste de dinți „minune”, bicarbonat, argilă și te miri ce alte substanțe. Da, odată apărut tatrul, el trebuie îndepărtat mecanic. Dar ce duce la apariția lui? Tartrul este un depozit dur, la suprafața dinților, cauzat de mineralizarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un depozit moale, alb-gălbui, organizat, ce ia naștere din cauza… și aici vine întrebarea. Ce cauzează în mod real acumularea de placă? Ai spune că principalul motiv este periajul incorect sau că nu ai cumparat o anumită pastă de dinți. Da, acestea contribuie și pot fi factori favorizanți, dar factorul determinat în apariția plăcii bacteriene și a tartrului este altundeva.

Și acea cauză trebuie combatută, și anume funcția deficitară de autoîntreținere a dinților. Dinții noștri sunt dotați cu o formă care le permite să se curețe singuri în timp ce mâncăm, în mod firesc și natutal. Din păcate, mâncăm tot mai multă mâncare procesată, dulciuri, mâncăruri sărace în fibre. În plus, fumăm, bem sucuri și nu mestecam mâncarea. Mâncăm mult și prost. Dinții noștri nu au reușit să se adapteze la acest regim alimentar și funcția de autoîntreținere nu reușește să țină pasul. Așa apare placa bacteriană și, implicit, tartrul. Dacă nu vrei tartru, lucrează la alimentația ta (evident, dacă deja ai tratamente greșite, carii și tatru, acestea trebuie rezolvate).
Caria dentară

Este o boală infecțioasă, ce afectează dintele, prin acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală, demineralizând smalțul și afectând astfel integritatea acestuia. Ceea ce simțim noi este o sensibilitate la rece și cald, stimulul termic pătrunzând mai ușor prin țesutul cariat spre pulpa dentară. De asemenea, putem resimți un discomfort la masticație, la dulce sau la presiune; toate acestea pentru că integritatea structurală a dintelui este afectată. Vizual, caria se prezintă ca o pată colorată, maro sau neagră uneori, o gaură în dinte care în stomatologie se tratează cu freza. Da, odată aparută, ea nu mai poate fi tratată altfel și alte carii vor apărea în continuare.

De ce? De ce credem că suntem așa diferiți de alte animale? De ce ar fi dinții noștri diferiți? Nu sunt, dar de ce noi avem dantura plină de carii, iar alte animale nu au carii, cu toate că nu merg la dentist și nu cumpără cele mai scumpe produse de întreținere a danturii? Câinii și pisicile au probleme mai mari cu dinții pentru că le-am schimbat noi, oamenii, obiceiurile. Din nou, ne orientăm spre cauza cariilor: placa bacteriană. Și deja am văzut ce duce la apariția plăcii bacteriene: obiceiurile alimentare, și printr-un exercițiu simplu de logică putem spune că la apariția cariilor stă alimentația.

Afecțiuni ale pulpei dintelui și complicațiile acestora

Aici vorbim despre pulpită, necroză pulpară, cangrenă, apoi depășind granițele dintelui, infecții ale osului, chisturi, granuloame… Marea majoritate a acestor probleme sunt date de… și poate vine ca un șoc… tratamentele incorecte. Deci, principala cauză a problemelor endodontice și periapicale sunt… tratamentele stomatologice??! Da! Așadar, dacă vreți să le evitați, găsiți-vă un medic bun! O altă cauză este caria dentară, care e data de placa bacteriană, care e dată de insuficiența functiei de autoîntreținere a dinților, cauzată de… obiceiurile alimentare.

Boala parodontală

Este o afecțiune a unuia sau mai multora dintre următoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular și gingie. Diagnosticul se pune la nivel histopatologic și pe seama evaluării și analizei clinice. De asemenea, este nevoie de investigații suplimentare radiologice. Așadar, diagnosticarea este complexă și în funcție de rezultat se poate face și un plan de tratament corespunzător.

Cauzele ce duc la această boală sunt multiple: genetice, igienă deficitară (fie nu există o tehnică de igienizare corectă, fie situația nu permite o igienizare corectă), fumatul, boli generale, alte afecțiuni din sfera bucală. Tratamentul este în general conservativ. Asta înseamnă că se încearcă să se mențină statusul la care este pacientul când ajunge la dentist, astfel încât afecțiunea să nu avanseze. Acesta este principalul scop. Dacă, în plus, se poate obține o ameliorare, este perfect, dar un tratament care să ducă 100% la o stare normală de sănătate, la fel ca la un pacient care niciodată nu a avut probleme parodontale, se poate obține doar în stadiile incipiente. Iată de ce este necesar să existe o depistare precoce.

Odată pus un diagnostic corect se poate începe tratamentul cu igienizarea profesională și eliminarea țesutului infectat de sub nivelul gingiei. Această curățare subgingivală se face sub anestezie, mecanic, fiind o manoperă chirugicală. Uneori este necesară o intervenție superficială, alteori mai profundă, în funcție de fiecare caz și fiecare dinte în parte. Câteodată se pot efectua și manopere suplimentare, adiție de os sau alte materiale de adiție, ozonificare, tratament cu laser, administrare locală sau generală de antibiotice. Dar… toate aceste tratamente din stomatologia modernă tratează efectele bolii parodontale! Din nou, și din nou, și din nou… boala parodontală e cauzată de regimul de viață, de starea psihologică și de tratamentele stomatologice incorecte.

Bruxismul și alte parafuncții

Bruxismul este o funcție anormală, ce se manifestă fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea) prin scrâșnitul dinților, frecându-i unii de alții sau prin încleștarea maxilarelor. În prezent, se estimează că 20% din populație suferă de această afecțiune, iar procentajul acesta este în continuă creștere. Din păcate, doar 5% din cei ce suferă de bruxism manifestă simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta să treacă neobservat până la momentul în care dinții și articulațiile deja sunt afectate într-o manieră mai mult sau mai puțin severă. Principala cauză a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate fi la rândul lui din două motive:

1 D.in aria stomatologiei. Aici vorbim despre lucrări incorecte, despre plombe greșite, despre carii sau infecții, toate acestea devenind deranjante atât pentru conștientul nostru, dar mai ales pentru subconștient. Subconștientul este cel ce încearcă să ne atragă atenția asupra lor, să se descarce, manifestându-se prin încleștarea musculaturii din zona afectată sau prin scrâșnitul dinților, pentru a îndepărta factorul cauzator.

2. Din aria psihologică, așa cum s-a văzut la primul punct, un aspect extrem de important este subconștientul. Acesta încearcă să se elibereze de tensiunea acumulată. Eliberarea tensiunilor nu ține însă neapărat de aria stomatologică. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viața de cuplu, din sfera profesională, din frustrările și temerile personale. Și aici ne vine subconștientul în ajutor, semnalizând acest lucru și descărcându-se prin mai multe manifestări, printre care și prin ceea ce numim bruxism. Știm despre gutiere, acele piese de plastic moale și transparent care se aplică pe dinți seara și protejează dinții de efectele bruxismului. Dar acesta nu este un tratament ce lucrează asupra cauzelor ci este o metodă de protecție.

Gutiera lucrează asupra efectelor, protejând într-o oarecare măsură integritatea dinților (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smalțului) și nu ajută la îndepărtarea celorlalte simprome (tulburări de somn, dureri articulare și musculare, oboseală, dureri de cap, nemulțumire, iratibilitate) decât într-o mică măsură. Așa că este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze. Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimină infecțiile, se echilibrează ocluzia. Adevăratul tratament și principalul tratament se realizează nu doar în cabinetul stomatologic, ci mai ales în cabinetul de psihoterapie. Pentru că doar aici vom putea trata motivul pentru subconștientul se manifestă fizic prin bruxism. Trebuie vindecate fobia, anxietatea, problemele legate de stres, de îngrijorări și de nemulțumiri, frustrările și temerile pe care cu toții le avem.

În concluzie: Există trei mari cauze ale problemelor de sănătate (orală):
1. alimentația și modul de viață – nu se tratează cu medicamente sau operații, ci un regim de viață sănătos, sport și cu ajutorul unui nutriționist bun.
2. tratamentele incorecte – nu se tratează cu medicamente și operatii, ci cu ajutorul unui dentist bun, minim invaziv și cu materiale biocompatibile
3. starea psihologică – nu se tratează cu medicamente, ci poate cu ajutorul unui psihoterapeut bun.

În toate domeniile din viață, alimentația, starea psihicului, regimul de viață sănătos și echilibrat fac ca întregul pe care îl reprezintă făptura umană să funcționeze armonios și sănătos. Nu căutați în medicamente, chimicale și tratamente invazive ceea ce acestea nu vă pot da. La urma urmei, este alegerea fiecăruia să fie sau nu sănătos. Indiferent dacă te consideri sănătos sau bolnav – ai dreptate!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Investiție importantă făcută de CJ Timiș pentru un nou corp de clădire la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj

Investiție importantă făcută de Consiliul Județean Timiș pentru un nou corp de clădire al Centrului Școlar pentru Educația Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj. Nu mai puțin de 800.000 de lei au fost destinați pentru această construcție. Noua clădire construită este destinată în principal terapiilor copiilor cu deficiență mintală. De asemenea, a fost achiziționat un microbuz...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiție importantă făcută de CJ Timiș pentru un nou corp de clădire la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Iar trofeul „Primar de 4 stele” merge la… „primarul porno” din Coşteiu

Petru Carebia, primarul PSD al comunei Coşteiu, a fost recompensat zilele trecute cu trofeul „Primar de 4 stele” de către Asociaţia Comunelor din România (ACoR). Carebia a devenit mai cunoscut, în urmă cu aproximativ doi ani, când încerca să cucerească femei, pozându-se dezbrăcat. Edilul PSD din Coşteiu a primit premiul „primar de 4 stele” la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iar trofeul „Primar de 4 stele” merge la… „primarul porno” din Coşteiu
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Trădaţi de ratări, în momentele importante din finalul jocului. SCM Politehnica pierde în premieră pe teren propriu

SCM Poli Timişoara pierde o mare şansă de a avansa în clasament, după un meci pe care l-a controlat în mare parte, chiar dacă nu decisiv, în faţa liderului campionatului, AHC Dobrogea Sud. „Marinarii” s-au impus la un scor mincinos, 30-27, după ce mai tot timpul au fost în… recuperare. Meci cu apărări solide și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trădaţi de ratări, în momentele importante din finalul jocului. SCM Politehnica pierde în premieră pe teren propriu
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Peste jumătate de milion de oi vor fi exportate din Timiș, în Iran

Vești excelente pentru crescătorii de ovine din România. Nu mai puțin de 800.00 de oi de la agenții economici din România vor fi exportate în Iran, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a deschis piața de export pentru ovine cu Republica Iran. Discuțiile dintre oamenii de afaceri români și companiile din Iran se află...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste jumătate de milion de oi vor fi exportate din Timiș, în Iran

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Angajații STPT (Societatea de Transport Public Timișoara) nu au o misiune deloc ușoară. A fost făcută curățenie în tramvaie, autobuze și troleibuze, iar călătorii au arătat cât de „generoși” pot fi și ce pot lăsa în urma lor. Zi de zi, mijloacele de transport în comun sunt curățate și igienizate, atât în interior cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mijloacele de transport în comun din Timișora, coșul de gunoi al călătorilor: sticle, doze de bere, coji de semințe și alte mizerii găsite de angajații STPT / FOTO
Echipa „Plantăm fapte bune în România” revine în Timiș pentru a face din nou diferența. Zeci de mii de puieți urmează să fie plantați la Cralovăț. În data de 16 martie, în satul care aparține de comuna Topolovățu Mare, va fi împădurit un teren de cinci hectare. Vor fi plantați nu mai puțin de 25.000 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acțiune de aploare pentru împădurirea a cinci hectare de teren! O mie de voluntari sunt așteptați să planteze 25.000 de puieți, în Timiș
SCM Poli Timişoara pierde o mare şansă de a avansa în clasament, după un meci pe care l-a controlat în mare parte, chiar dacă nu decisiv, în faţa liderului campionatului, AHC Dobrogea Sud. „Marinarii” s-au impus la un scor mincinos, 30-27, după ce mai tot timpul au fost în… recuperare. Meci cu apărări solide și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trădaţi de ratări, în momentele importante din finalul jocului. SCM Politehnica pierde în premieră pe teren propriu
Nepăsarea, ignoranța și lipsa bunului simț domnesc în trafic și e întâlnită pe fiecare stradă sau tronson de drum. Se manifestă ca o dizabilitate majoră. Din cauza ei, șoferii nu pot observa sau pur și simplu nu le pasă că unele locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilități, parcându-și autoturismele pe ele, deși nu suferă de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ignoranța, principala dizabilitate a unor șoferi din Timișoara, care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap
Vești mai puțin bune pentru elevi. Viitorul an școlar va începe cu o săptămână mai devreme. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Anul școlar 2019 – 2020 va începe în 9 septembrie, față de 15 septembrie, cum erau obișnuiți elevii. Școlarii vor avea 15 săptămâni de cursuri în primul dintre semestre și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vești proaste pentru elevi. Viitorul an școlar va începe cu o săptămână mai devreme
Mii de cazuri de îmbolnăviri cu viroză și alte sute cu pneumonie au fost înregistrate săptămâna trecută în Timiș. Însă vestea bună e că numărul cazurilor scade de la o săptămână la alta. Cele de gripă, însă, rămân pe aceeași linie. În săptămâna 11 – 17 februarie, Direcția de Sănătate Publică Timiș transmite că în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de persoane cu pneumonie și alte zeci de cazuri de gripă, confirmate în Timiș
Petru Carebia, primarul PSD al comunei Coşteiu, a fost recompensat zilele trecute cu trofeul „Primar de 4 stele” de către Asociaţia Comunelor din România (ACoR). Carebia a devenit mai cunoscut, în urmă cu aproximativ doi ani, când încerca să cucerească femei, pozându-se dezbrăcat. Edilul PSD din Coşteiu a primit premiul „primar de 4 stele” la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iar trofeul „Primar de 4 stele” merge la… „primarul porno” din Coşteiu
Președintele Partidului Mișcarea Populară Eugen Tomac a făcut declarații surprinzătoare astăzi, la adresa premierului Viorica Dăncilă. Liderul PMP a spus marți, într-o conferință de presă, că „distinsa doamnă fumează ceva înainte de a ieși în spațiul public”. Eugen Tomac s-a referit la recentele declarații ale Vioricăi Dăncilă – o persoană care are o părere foarte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele PMP Eugen Tomac, despre Viorica Dăncilă: „cred că distinsa doamnă înainte de a ieși în spațiul public fumează ceva”
Decizie surprinzătoare a unei echipe din oraş ce a impresionat în acest sezon desebit de greu. Conducerea clubului de baschet SCM Timișoara a decis ca intrarea la meciurile din Liga Națională să fie liberă până la finalul acestui sezon.  „Considerăm că susținerea publicului – minunată la meciul cu U-BT Cluj-Napoca – este mai importantă decât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La baschet, intrare liberă până la final! Cine îşi doreşte să recupereze banii de pe abonanamente, o poate face
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com