Principalele probleme stomatologice

În primul rând trebuie să înțelegem un lucru, de la bun început: tratamentul modern în stomatologie se bazează foarte mult pe ameliorarea simptomelor, dar singurul aspect care într-adevăr ar trebui considerat ca fundație reală este prevenția și tratamentul cauzelor. Greșeala din medicina modernă constă în faptul că se încearcă tratarea problemei în locul în care se observa problema, chiar dacă nu în acel loc este și cauza.

dinti

Așadar, să vedem care sunt principalele probleme stomatologice

Tartrul și placa bacteriană

Ar fi foarte simplu să le combatem prin periuțe electrice, apă de gură de la diferite firme, paste de dinți „minune”, bicarbonat, argilă și te miri ce alte substanțe. Da, odată apărut tatrul, el trebuie îndepărtat mecanic. Dar ce duce la apariția lui? Tartrul este un depozit dur, la suprafața dinților, cauzat de mineralizarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un depozit moale, alb-gălbui, organizat, ce ia naștere din cauza… și aici vine întrebarea. Ce cauzează în mod real acumularea de placă? Ai spune că principalul motiv este periajul incorect sau că nu ai cumparat o anumită pastă de dinți. Da, acestea contribuie și pot fi factori favorizanți, dar factorul determinat în apariția plăcii bacteriene și a tartrului este altundeva.

Și acea cauză trebuie combatută, și anume funcția deficitară de autoîntreținere a dinților. Dinții noștri sunt dotați cu o formă care le permite să se curețe singuri în timp ce mâncăm, în mod firesc și natutal. Din păcate, mâncăm tot mai multă mâncare procesată, dulciuri, mâncăruri sărace în fibre. În plus, fumăm, bem sucuri și nu mestecam mâncarea. Mâncăm mult și prost. Dinții noștri nu au reușit să se adapteze la acest regim alimentar și funcția de autoîntreținere nu reușește să țină pasul. Așa apare placa bacteriană și, implicit, tartrul. Dacă nu vrei tartru, lucrează la alimentația ta (evident, dacă deja ai tratamente greșite, carii și tatru, acestea trebuie rezolvate).
Caria dentară

Este o boală infecțioasă, ce afectează dintele, prin acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală, demineralizând smalțul și afectând astfel integritatea acestuia. Ceea ce simțim noi este o sensibilitate la rece și cald, stimulul termic pătrunzând mai ușor prin țesutul cariat spre pulpa dentară. De asemenea, putem resimți un discomfort la masticație, la dulce sau la presiune; toate acestea pentru că integritatea structurală a dintelui este afectată. Vizual, caria se prezintă ca o pată colorată, maro sau neagră uneori, o gaură în dinte care în stomatologie se tratează cu freza. Da, odată aparută, ea nu mai poate fi tratată altfel și alte carii vor apărea în continuare.

De ce? De ce credem că suntem așa diferiți de alte animale? De ce ar fi dinții noștri diferiți? Nu sunt, dar de ce noi avem dantura plină de carii, iar alte animale nu au carii, cu toate că nu merg la dentist și nu cumpără cele mai scumpe produse de întreținere a danturii? Câinii și pisicile au probleme mai mari cu dinții pentru că le-am schimbat noi, oamenii, obiceiurile. Din nou, ne orientăm spre cauza cariilor: placa bacteriană. Și deja am văzut ce duce la apariția plăcii bacteriene: obiceiurile alimentare, și printr-un exercițiu simplu de logică putem spune că la apariția cariilor stă alimentația.

Afecțiuni ale pulpei dintelui și complicațiile acestora

Aici vorbim despre pulpită, necroză pulpară, cangrenă, apoi depășind granițele dintelui, infecții ale osului, chisturi, granuloame… Marea majoritate a acestor probleme sunt date de… și poate vine ca un șoc… tratamentele incorecte. Deci, principala cauză a problemelor endodontice și periapicale sunt… tratamentele stomatologice??! Da! Așadar, dacă vreți să le evitați, găsiți-vă un medic bun! O altă cauză este caria dentară, care e data de placa bacteriană, care e dată de insuficiența functiei de autoîntreținere a dinților, cauzată de… obiceiurile alimentare.

Boala parodontală

Este o afecțiune a unuia sau mai multora dintre următoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular și gingie. Diagnosticul se pune la nivel histopatologic și pe seama evaluării și analizei clinice. De asemenea, este nevoie de investigații suplimentare radiologice. Așadar, diagnosticarea este complexă și în funcție de rezultat se poate face și un plan de tratament corespunzător.

Cauzele ce duc la această boală sunt multiple: genetice, igienă deficitară (fie nu există o tehnică de igienizare corectă, fie situația nu permite o igienizare corectă), fumatul, boli generale, alte afecțiuni din sfera bucală. Tratamentul este în general conservativ. Asta înseamnă că se încearcă să se mențină statusul la care este pacientul când ajunge la dentist, astfel încât afecțiunea să nu avanseze. Acesta este principalul scop. Dacă, în plus, se poate obține o ameliorare, este perfect, dar un tratament care să ducă 100% la o stare normală de sănătate, la fel ca la un pacient care niciodată nu a avut probleme parodontale, se poate obține doar în stadiile incipiente. Iată de ce este necesar să existe o depistare precoce.

Odată pus un diagnostic corect se poate începe tratamentul cu igienizarea profesională și eliminarea țesutului infectat de sub nivelul gingiei. Această curățare subgingivală se face sub anestezie, mecanic, fiind o manoperă chirugicală. Uneori este necesară o intervenție superficială, alteori mai profundă, în funcție de fiecare caz și fiecare dinte în parte. Câteodată se pot efectua și manopere suplimentare, adiție de os sau alte materiale de adiție, ozonificare, tratament cu laser, administrare locală sau generală de antibiotice. Dar… toate aceste tratamente din stomatologia modernă tratează efectele bolii parodontale! Din nou, și din nou, și din nou… boala parodontală e cauzată de regimul de viață, de starea psihologică și de tratamentele stomatologice incorecte.

Bruxismul și alte parafuncții

Bruxismul este o funcție anormală, ce se manifestă fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea) prin scrâșnitul dinților, frecându-i unii de alții sau prin încleștarea maxilarelor. În prezent, se estimează că 20% din populație suferă de această afecțiune, iar procentajul acesta este în continuă creștere. Din păcate, doar 5% din cei ce suferă de bruxism manifestă simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta să treacă neobservat până la momentul în care dinții și articulațiile deja sunt afectate într-o manieră mai mult sau mai puțin severă. Principala cauză a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate fi la rândul lui din două motive:

1 D.in aria stomatologiei. Aici vorbim despre lucrări incorecte, despre plombe greșite, despre carii sau infecții, toate acestea devenind deranjante atât pentru conștientul nostru, dar mai ales pentru subconștient. Subconștientul este cel ce încearcă să ne atragă atenția asupra lor, să se descarce, manifestându-se prin încleștarea musculaturii din zona afectată sau prin scrâșnitul dinților, pentru a îndepărta factorul cauzator.

2. Din aria psihologică, așa cum s-a văzut la primul punct, un aspect extrem de important este subconștientul. Acesta încearcă să se elibereze de tensiunea acumulată. Eliberarea tensiunilor nu ține însă neapărat de aria stomatologică. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viața de cuplu, din sfera profesională, din frustrările și temerile personale. Și aici ne vine subconștientul în ajutor, semnalizând acest lucru și descărcându-se prin mai multe manifestări, printre care și prin ceea ce numim bruxism. Știm despre gutiere, acele piese de plastic moale și transparent care se aplică pe dinți seara și protejează dinții de efectele bruxismului. Dar acesta nu este un tratament ce lucrează asupra cauzelor ci este o metodă de protecție.

Gutiera lucrează asupra efectelor, protejând într-o oarecare măsură integritatea dinților (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smalțului) și nu ajută la îndepărtarea celorlalte simprome (tulburări de somn, dureri articulare și musculare, oboseală, dureri de cap, nemulțumire, iratibilitate) decât într-o mică măsură. Așa că este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze. Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimină infecțiile, se echilibrează ocluzia. Adevăratul tratament și principalul tratament se realizează nu doar în cabinetul stomatologic, ci mai ales în cabinetul de psihoterapie. Pentru că doar aici vom putea trata motivul pentru subconștientul se manifestă fizic prin bruxism. Trebuie vindecate fobia, anxietatea, problemele legate de stres, de îngrijorări și de nemulțumiri, frustrările și temerile pe care cu toții le avem.

În concluzie: Există trei mari cauze ale problemelor de sănătate (orală):
1. alimentația și modul de viață – nu se tratează cu medicamente sau operații, ci un regim de viață sănătos, sport și cu ajutorul unui nutriționist bun.
2. tratamentele incorecte – nu se tratează cu medicamente și operatii, ci cu ajutorul unui dentist bun, minim invaziv și cu materiale biocompatibile
3. starea psihologică – nu se tratează cu medicamente, ci poate cu ajutorul unui psihoterapeut bun.

În toate domeniile din viață, alimentația, starea psihicului, regimul de viață sănătos și echilibrat fac ca întregul pe care îl reprezintă făptura umană să funcționeze armonios și sănătos. Nu căutați în medicamente, chimicale și tratamente invazive ceea ce acestea nu vă pot da. La urma urmei, este alegerea fiecăruia să fie sau nu sănătos. Indiferent dacă te consideri sănătos sau bolnav – ai dreptate!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Vizitaţi celebrul parc Legoland Billund, cu un zbor direct de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Una dintre cele mai noi destinaţii disponibile de pe Aeroportul Internaţional Timişoara este Danemarca, prin aeroportul din Billund. Din această vară, din capitala Banatului se poate zbura spre patria celebrelor jucării LEGO, pin intermediul unei curse aeriene, iar aici veţi descoperi parcul tematic Legoland. Billund, un oraş de numai 7000 de locuitori, a devenit cunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vizitaţi celebrul parc Legoland Billund, cu un zbor direct de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Economic vezi arhiva Economic

Preţurile proprietăţilor imobiliare au început din nou să crească

Vara e de bun augur pentru cei care vor mai mulţi bani pentru proprietăţile imobiliare pe care le scot la vânzare. Conform datelor imobiliare.ro, preţurile solicitate de proprietari au crescut atât la nivel naţional cât şi la nivel local, în Timişoara. Cresc pretenţiile proprietarilor de imobile atunci când le scot la vânzare, rămâne de văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Preţurile proprietăţilor imobiliare au început din nou să crească

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Plenul Senatului a votat miercuri, cu 76 voturi pentru și 16 abțineri (ale senatorilor PNL) propunerea legislativă iniţiată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici privind impozitarea pensiilor speciale. Proiectuil vizează impozitarea pensiilor de peste 7.000 de lei, astfel că nu-i afectează pe parlamentari, care au pensii puţin mai mici.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatul a aprobat impozitarea pensiilor speciale. Legea nu afectează pensiile parlamentarilor
SCM Timișoara a jucat al patrulea meci de verificare, în Ungaria, cu prim-divizionara Szedeak Szeged. Leii s-au impus la o posesie diferență, după ce au câștigat trei din cele patru sferturi. „A fost un bun meci de pregătire, unul foarte fizic. Am rezistat jocului agresiv al gazdelor și am reușit să revenim de la -12....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie amicală pentru „Lei” la Szeged
Toţi studenţii Universităţii Politehnica Timişoara care solicită un loc în căminele instituţiei vor putea fi cazaţi aici în noul an universitar. În total, sunt disponibile 6067 de locuri, iar preţurile practicate sunt subvenţionate. Pentru anul universitar 2019-2020, cazările încep în data de 20 septembrie 2019. Și în acest an, UPT va asigura cazare pentru toți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timişoara oferă cazare pentru toţi studenţii care solicită un loc în cămine
Un severinean „aburit” de alcool a distrus corturile electorale amplasate de mai multe partide politice în Piaţa Libertăţii. Prins de poliţiştii locali, el a spus că habar nu are de ce a distrus acele construcţii şi că ar fi încercat doar să vadă dacă le poate pune la pământ. Sistemul de supraveghere video din Piaţa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Corturile electorale din Piaţa Libertăţii, vandalizate de un cetăţean supărat pe politica românească
În cadrul Iulius Town a fost deschisă în această toamnă prima grădiniţă din oraş cu predare exclusiv în limba engleză, dar și o școală primară cu predare în limba română. De luni, 16 septembrie 2019, noua grădiniţă și-a deschis porțile. Totodată, deja de o săptămână, a fost inaugurată școala, care funcționează după curricula românească. Şcoala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Iulius Town funcţionează o nouă grădiniţă, cu predare în limba engleză/FOTO
Producătorul turc care a câştigat contractul de realizare al noilor tramvaie ale Timişoara, finanţate în cadrul unui contract cu fonduri europene, a demarat cea mai dificilă etapă a acordului, construcţia primului tramvai. Acesta va fi efectiv testat pe liniile din Timişoara, pentru a se vedea ce e necesar a fi îmbunătăţit şi modificat pentru producţia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe producţia primului tramvai turcesc pentru Timişoara
Sportiva Alina Vuc s-a calificat, marţi, în finala categoriei 50 de kilograme, din cadrul Campionatelor Mondiale de lupte din Kazahstan, de la Nur-Sultan. Încă de ala accederea în semifinale, românca şi-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Vuc va lupta, miercuri, pentru medalia de aur cu Maria Stadnik din Azerbaidjan. Până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O bănățeancă joacă miercuri cu titlul mondial pe masă
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com