Statisticile privind cancerul oral în România sunt sumbre: peste 2.000 de persoane pierd, anual, lupta cu cancerul oral, țara noastră se afla pe locul 17 în lume din punct de vedere al incidenței acestei boli, iar numărul cazurilor a crescut de șapte ori în ultimii 30 de ani. De aceea este foarte important să conștientizăm riscurile la care suntem expuși și să luăm măsurile necesare pentru a preveni apariția bolii.
Simptome la care să fiți atenți:
– Pete roșii sau albe pe suprafața limbii sau în cavitatea bucală
– Una sau mai multe ulcerații care nu se vindecă la cel mult doua săptămâni de la identificare
– Umflături în cavitatea bucală care se mențin mai mult de două săptămâni
– Dificultate/durere la înghițțirea alimentelor (disfagie)
– Pierderea dinților aparent sănătoși
– Durere persistentă în gât
– O voce răgușită
– Pierderea inexplicabilă în greutate
– Schimbări anormale în simțul gustului
– Dureri de ureche
– Noduli inflamați în zona gâtului
Dacă identificați astfel de probleme este indicat să vă prezentați cât mai repede la un specialist. Acum, cu noua tehnologie de depistare a cancerului oral – Velscope VX, șansele de a învinge această boală au crescut considerabil, întrucât, descoperit în faza incipientă, șansele de tratare sunt de peste 80%. Atenție! Faptul că prezentați una sau mai multe dintre aceste simptome nu înseamnă că aveți cancer, ci că trebuie să vă prezentați la un medic pentru investigații amănunțite.
Ai grijă de tine!
O dieta bogată în fructe și legume reduce riscul cancerului oral. Mai mult de jumătate din cei diagnosticați cu această boală nu consumă suficient de multe fructe și legume și au o dietă deficitară în vitamine. Conform unui studiu realizat de Fundația de Sănătate Dentară Britanică, cele mai indicate alimente pentru a preveni apariția acestui tip de cancer sunt legumele crucifere. Legumele crucifere se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Toate legumele au un conținut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului.
Numeroase studii arată că legumele crucifere sunt eficiente în prevenirea unor boli grave, cum este cancerul, dar și în prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorită conținutului ridicat de substanțe benefice pentru organism, legumele crucifere întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc funcțiile creierului. În acest sens, este recomandat să consumați, cel puțin o dată pe săptămână, varza, broccoli, conopidă, ridiche, salată năsturel, muguri (de soia, fasole etc.), varză chinezească.
Cel mai important este adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat. Pe lângă o dieta bogată în vitamine și nutrienți, este important să faceți mișcare zilnic (cel puțin 30 de minute de mers pe jos), să evitați stresul și să acordați o importanță mai mare sănătății dumneavoastra. De asemenea, reducerea cantității de alcool consumate, a fumatului, o igienă personală bună și consultul regulat, o dată la șase luni sunt importante pentru starea de sănătate. Cancerul oral poate fi învins, dacă este depistat la timp, și poate fi prevenit, dacă acordam o mai mare importanță stilului nostru de viață!
Comentarii prin facebook