Oricât ar părea de incredibil, alcoolul este un ingredient nelipsit din produsele de panificație. Cele mai gustoase cornuri cu ciocolată după care tânjește fiecare puști sunt, de fapt, pline de alcool.
E suficient să te uiți pe ambalajul oricărui corn umplut cu ciocolată ca să descoperi alcoolul. „Când un ingredient interzis este în cantitate mare, producătorii sunt obligați să îl menționeze”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Așa se face că pe ambalajele de cornuri 7 Days, Max, Double (în oricare dintre variante) sau Chipicao putem citi fără excepție, în lista ingredientelor, printre diverse zaharuri nesănătoase și E-uri toxice, „Alcool etilic”.
„Dacă alcoolul e capabil să distrugă până la dispariție o celulă nervoasă matură, vă dați seama că o celulă nervoasă tânără, cu cât e mai mică, cu atât e mai sensibilă la produșii lui toxici secundari. La un copil, orice consum de alcool mai mare poate duce la moartea a un milion de neuroni. Dramatic este că se distrug neuronii funcționali în viața de zi cu zi”, explică dr. Tiberiu Mircea, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă Timișoara.
Consumul câtorva croissante cu ciocolată pe zi pentru un preșcolar este similar cu a-i da să bea lichior. E prea mult și un corn pe zi, pentru că are în compoziție alcool, zahăr și proteină, iar amestecul lor e dăunător nu numai pentru creier, dar și pentru ficatul copilului.
Specialiștul mai trage un semnal de alarmă. „Dacă e fetiță și mai e și mică, ea se îmbată de la un croissant. Ficatul fetițelor desface de două ori mai greu alcoolul”, a mai spus directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi.
Comentarii prin facebook