Avocatul Florin Kovacs a dovedit Casa de Asigurari de Sanatate: CAS nu trebuie platita

N-a beneficiat niciodată de vreo facilitate a sistemului public de sănătate, dar s-a trezit că trebuie să plătească 80.000 de lei către CNAS. A dat în judecată instituția, a câștigat și a stabilit un precedent important. Avocatul timșorean Florin Kovacs a avut răbdare trei ani până să ajungă la capătul procesului.

Avocatul Florin Kovacs a dat în judecată, acum trei ani, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după ce a constatat că aceasta calculase că are datorii de 80.000 de lei, pentru cinci ani. „Eu am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Nu aveam de ce să plătesc acești bani”, spune Kovacs.

„Ori de câte ori am avut o problemă de sănătate, am mers în străinătate pe banii mei. Am și asigurare privată de sănătate”, explică avocatul. El a câștigat procesul intentat CNAS deoarece, deși i s-au calculat „datorii”, între avocatul Florin Kovacs și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș nu a existat niciodată un contract de tip asigurat asigurator. „Mai mult decât atât, Casa de Sănătate nu este organ fiscal să impună sume. Să înțelegem exact termenii: vorbim de o contribuție la fondul de sănătate, or contribuție înseamnă una, iar impozitul alta”, explică avocatul.

Procesul a început în urmă cu trei ani. Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că avocatul timișorean nu are nicio datorie la fondul asigurărilor de sănătate. Florin Kovacs speră ca exemplul lui să fie urmat de toți românii, care să nu mai plătească orbește nimic, fără să negocieze beneficii pentru plata dată. „Cred că reușita mea îi învață pe oameni să nu se mai lase jecmăniți de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înțeleagă acum mai bine că e o diferență între taxele la stat, obligatorii, și contribuția la fondul de sănătate. Orice român are dreptul să negocieze cu Casa de Sănătate un contract. Trebuie s-o facă, pentru că altfel e un câștig unilateral: omul plătește și nu beneficiază de mai nimic”, a mai declarat avocatul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

Gabriela a spus: (martie 29th, 2013 at 07:48 )

In sfarsit,de cand asteptam acest precedent….!!! Ma bucur ,astept cu mare interes publicarea deciziei ICCJ! Felicitari ,domnule avocat.

paracelsus a spus: (martie 29th, 2013 at 12:09 )

Nu mai dezinformati ca nu tine,domnii avocati trebuie sa plateasca la fel ca si orice contribuabil din Ro ,.Pina nu se schimba Legea ,trebuie sa plateasca ,sa se lupte si sa faca legi mai bune colegii lor avoocati si juristi din Parlament is nu numai pentru ei pentru toti contribuabilii.Si eu am contribuit 18 ani si nu am beneficiat de nici un tratament medical si am si asigurare privata .Vreau sa-l intreb pe domnul avocat daca i se face rau sau are un accident (Doamne fereste) nu suna la 112 .
Ambulanta si Smurdul dince sa se finanteze daca nu platim nimeni !!!

Ciprian a spus: (august 18th, 2013 at 01:47 )

Eu n am inteles de ce trebuia sa plateasca acei bani??? E vorba de cnas sau de fisc?? Stiu persoane care n au muncit niciodata si nu si au platin nici singuri vre o asigurare si nu au nimik de plata.

gogu a spus: (aprilie 1st, 2013 at 12:14 )

are dreptate donmul avocat nu trebuie sa mai patim un serviciu de care nu beneficiem.Cum sa te oblige sa platesti daca nu ai un contract incheiat? Iar ambulanta este platita de ministerul sanatatii cu bani de la guvern ,iar SMURD sunt platiti de catre MAI domnule „parcelsus”

paracelsus a spus: (aprilie 6th, 2013 at 11:20 )

Domnule „gogu” din cite stiu eu Ministerul sanatatii si MAI sint finantate de Guvern care este „finantat” din taxele si impozitele platite de „gogu”,”paracelsus”,avocati,etc.
Aproape 4 milioane de platitori de taxe si impozite in Ro trebuie sa asigure sanatatea a 18-20 milioane de romani.
Contributia la Fondul de sanatate 5,5% angajat si 5,2% angajator .La un salariu mediu de 1400 de lei cit au cel putin 2 mil de angajati este de 150 lei de persoanape luna deci 1800 lei pe an.Ziua de spitalizare in spitalele din Ro este intre 200-1000 lei sau chiar mai mult de la caz la caz.
Foarte putini bani in sistem din pacate si aia se fura de catre firme si persoane care sint aparate de domnii”avocati” care nu platesc niciodata nimic,nici taxe si impozite nici pentru incompetenta lor.
Problema asigurarilor private de sanatate trebuie gindita foarte bine ,nici in „vest” nu s-a gasit formula „ideala”, multe au dat dupa 20-30 ani de functionare faliment.
As vrea sa vad daca v-ar conveni sa platiti 200-300 pe luna pt.sanatate vreo 20 ani .

Radu Corneliu a spus: (aprilie 21st, 2013 at 08:52 )

Parerile sunt impartite. Dar aici este vorba de concret. Adica cand dupa 12 ani iti vine o decizie prin care esti obligat sa platesti o suma foarte mare de bani. Nu discutam prbleme tehnice cum ar fi prescriptia dreptului CAS de a calcula creanta, dreptul legal al CAS de a emite decizii, sau lipsa unui contract intre CAS si persoana care desfasoara o activitate independenta,. Discutam un singur aspect. De ce servicii medicale am beneficiat eu ca sa platesc.

Manuela Arusoaiei a spus: (august 9th, 2013 at 15:05 )

Felicitari, domnule avocat!

mihai a spus: (august 9th, 2013 at 18:34 )

Orice creanta trebuie inventariata anual si solicitat debitorului prin confirmare. De ce Casa de sanatate nu transmite anual ce debit ai ci numai dupa 5- 6 ani?

LIPIANU ION-GHEORGHE a spus: (august 11th, 2013 at 15:49 )

Buna ziua Domnule Florin,
Desi situatia difera de la caz la caz m-as bucura daca mi-ati putea trimite motivarea sentintei indiferent formatul
Expert tehnic ing. Gigi Lipianu
0722589440, 0761410079

stanescu Laura a spus: (august 12th, 2013 at 20:15 )

interesant de vazut Decizia Curtii, pentru ca o multime de instante resping aceste contestatii. Am rugamintea sa-mi comunicati numarul Deciziei; este utila ca practica judiciara. Multumesc.

Florentin RADU a spus: (august 14th, 2013 at 18:30 )

Perfect, insa, ce fac daca CAS popreste, prin admnistratia de finante, direct de pe cardul de salarii? Cum sa te mai impotrivesti?

szocs edit a spus: (august 16th, 2013 at 18:27 )

Cel mai dureros lucru este ca tu ca parinte esti obligat sa platesti pentru un copil care nu are venit. Dupa bacalaureat un an fiica mea a ramas acasa, nu s-a dus la facultate. Ma obliga sa platesc pentru ea acel an ,cu penalizari cu tot.

orban vasile a spus: (august 18th, 2013 at 17:37 )

Situatia mea este mai complicata. In 2009 am ramas fara servici si in 2010 cind am auzit afirmatia premierului ca se va modifica legea pensionarii si nu se mai iau dosare pentru pensii anticipate cartea mea de munca era inchisa asta s-a intimplat in 2010 12 mai m-am speriat si am depus dosarul de pensionare.dupa 3 luni mi se comunica ca am primit decizia de pensionare anticipata cu termen de contestatre 15 zile de la comunicare ei nu am contestat ca am zis ca totusi am un venit desi eram condamnat la un procent ca si unu care este in ajutor de somaj la 61 ani si peste 40 de ani neintrerupt in cimpul muncii,din 2002 ca sa pot schimba autotourismul personal m-am apucat de taximertrie,inglobindu-ma intr-o datorie de 9oo lei pe luna urmeaza anul fatal 2011 ma trezesc cu somortie de la cnass cu decizie de obligativitate a asigurare retroactiv din 2006 si dobinzii si penalizari dupa ce am 4o de ani ca angajat cu toate darile la zi si din 2010 pensionar anticipat statut care imi asugura calitatea de asugurat de sanatate am facut adrese la cnass iar raspunsul din senin la dubla asigurare a fost ca chiar daca nu beneficiez de nimic dupa aceste asigurari sunt obligat sa achit dupa obligativitate dupa efectul legi.ei doamnelor si domnilor nu au procedat bine bulgarii cand au blocat parlamentul iar alta porcarie ordonante de urgenta poate emite guvernul in vacante parlamentare doar odata pe an in situatia de fata intreb cind domnul presedinte a consultat electoratul prin referendum asupra temei parlament unucameral si cu 300 de parlamentari in situatia in care se guverneaza cu oug si alte artificii cel mai indicat ar fi dizolvarea parl;amentului

avocatu' a spus: (august 19th, 2013 at 23:36 )

Felicitari domnilor judecatori!
Curaj, dreptate si verticalitate profesionala!
Bravo colegului pentru inspiratie!

Liliana J. a spus: (august 25th, 2013 at 20:23 )

Dar nici ce a făcut dumnealui nu este corect. Este adevărat, nici sistemul nu este unul real de asigurări, ci se bazează principiul solidarităţii, adică ăia care au plătesc şi pentru ăia care nu au. În plus, medicul domnului avocat este plătit ca să-i fie la dispoziţie. Iar părinţii dumnealui, unchi, mătuşi, oameni care nu au putut contribui, consumă servicii. Mai bine s-ar preocupa să schimbe legea pentru toţi amărăştenii, nu doar pentru o castă! 10.000 de braşoveni – care NU AU NICI UN VENIT – nu sunt nici asistati social, nu au venit minim garantat, nu au pe nimeni – au plătit anul trecut asigurări de sănătate!

Liliana J. a spus: (august 25th, 2013 at 20:24 )

Mi-e ciudă şi mie pe cei care se duc ca oile să plătească, că au primit somaţie, fără să întrebe de ce şi dacă chiar trebuie. Dar asta cu avocaţii şi notarii îmi stă în gât.
Tata, la 80 de ani ai lui, s-a judecat cu Casa pentru penalizări. Singur, fără avocat, s-a târât pe la instituţii şi tribunale. Erau aproape 300 de lei în joc, pentru 300 de lei datorie (iniţial, i-au cerut 2.500 de lei şi dacă eram fraieri şi nu făceam contestaţie, erau bun daţi), dar era vorba de un principiu.
A câştigat şi el, dar domnul avocat ar fi mai stimabil, dacă s-ar pune – contra unui onorariu modic sau chiar pro bono – în poziţia de apărător al celor care sunt în situaţia tatălui meu.

Horea a spus: (august 27th, 2013 at 10:22 )

Poate a cunoscut pe cine trebuie altfel ma indoiesc sa castige un om de rand 🙂

laura a spus: (august 27th, 2013 at 23:38 )

avocatii reusesc. noi restul, cum facem? va dam voua mii de eur si ca o sa castigam, de platit tot platim si statului si apoi la privat ca in spitalele de stat …

kiticat a spus: (noiembrie 2nd, 2013 at 15:20 )

jaf romanesc -daca primesti un salariu pe stat de plata ,iti iau obligatoriu bani pt CAS ,somaj si pensie-dar daca eu nu doresc sa fiu asigurat la CAS ,si nu doresc sau nu ajung sa primesc pensie de la statul roaman, de ce sa-mi bage mana in salariu ?-La fel si cu plata obligatorie a TVR pe factura de curent-doar platim televiziune prin cablu sau prin satelit-e ceva de speriat -daca nu esti avocat curajos si pregatit,platesti si rabzi si te lamentezi-asa cum fac eu acum

Sergiu a spus: (ianuarie 26th, 2015 at 23:44 )

Omul asta nu are medic de familie? Nu a avut niciodata nevoie de analize in regim de urgenta, nu a fost niciodata la urgente? Daca da, a fost pe banii nostri, a celor care ne platim contributiile.

Carmen a spus: (februarie 2nd, 2015 at 14:02 )

Felicitari, Domunule avocat.
Am pe rolul Judecatoriei Constanta contestatie la executarea CASS-ului executat deja din contul curent in baza unui titlu la care nici acum nu mi s-a adus la cunostinta decizia emisa in 15.12.2010. Probabil a fost afisata pe site MF si acest lucru sigur va invoca ANAF-ul. Cass a fost calculat la venit realizat in PFA, in conditiile in care sunt si am fost si salariat. Vor urma si accesorii. E clar ca in decizie sunt CASS-uri din anii 2007-2010 la acest moment prescrise. Stim ca L95 nu a dat casei sarcina urmaririi sumelor, dar totusi…dupa Ord 125 au venit cumulate si cum se spunea si pe TV aseara, intelegem solidaritatea dar sa avem in vedere si proportionalitatea. Sigur vor invoca comunicarea prin afisare pe site. Ce fac in continuare? ma ajutati?
Multam, si felicitari inca o data

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

liceul jl calderon

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea Corpului B al Liceului Calderon

Primăria Municipiului Timișoara a semnat contractul pentr realizarea etapei de proiectare pentru obiectivul “Creşterea eficienţei energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Liceul Teoretic Calderon”. Ofertantul câștigător este TERRA INVEST MANAGEMENT SRL, având ca subcontractant pe DIAGAB DESIGN SRL. „Corpul de clădire de la Calderon care va intra în reabilitare datorită acestei finanțări este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea Corpului B al Liceului Calderon
WINTER IN MY TOWN 2022
WINTER IN MY TOWN 2022

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa închide anul cu un meci în Cupa României la Alexandria

CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultimul meci oficial al anului 2022. Miercuri, de la ora 14:00, va juca pe terenul echipei de Liga a III-a CSM Alexandria, în etapa a 3-a (ultima) a Grupei C din Cupa României. Niciuna dintre cele două combatante nu mai are șanse de calificare în faza următoare, însă antrenorul Cosmin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa închide anul cu un meci în Cupa României la Alexandria
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Avansări în grad şi premii pentru poliţiştii sportivi şi cei aproape de comunitate

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, pe 5 decembrie 2022, la sediul Inspectoratului de Poliţie Județean Timiș, 76 de polițiști dintre care 34 de ofițeri și 42 de agenți, au fost avansați în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite și rezultate deosebite obținute în desfășurarea activității profesionale. S-au remarcat și poliţiştii sportivi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avansări în grad şi premii pentru poliţiştii sportivi şi cei aproape de comunitate

Economic vezi arhiva Economic

Începe proiectarea pentru lotul lipsă din Autostrada Lugoj – Deva

Asocierea condusă de cei de la UMB se poate apuca de luni de procedura de proiectare pentru porțiunea de 10 kilometri din autostrada A1, dintre Margina și Holdea, singura lipsă din autostradă. Este un traseu dificil, cu două tuneluri, pentru care se vor plăti 400 de milioane de euro.  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe proiectarea pentru lotul lipsă din Autostrada Lugoj – Deva

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Daţi certaţi de unele site-uri, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis, principalii lideri ai PDS Timiş, au fost împreună la Dubai. S-a întâmplat chiar de Ziua Naţională, ei însoţindu-l în excursie pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit G4Media, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a întors, duminică seara, dintr-o excursie în Dubai, acolo unde a fost însoţit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu, alături de Marcel Ciolacu, în Dubai, de Ziua Naţională
Primăria Municipiului Timișoara a semnat contractul pentr realizarea etapei de proiectare pentru obiectivul “Creşterea eficienţei energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Liceul Teoretic Calderon”. Ofertantul câștigător este TERRA INVEST MANAGEMENT SRL, având ca subcontractant pe DIAGAB DESIGN SRL. „Corpul de clădire de la Calderon care va intra în reabilitare datorită acestei finanțări este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea Corpului B al Liceului Calderon
Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, pe 5 decembrie 2022, la sediul Inspectoratului de Poliţie Județean Timiș, 76 de polițiști dintre care 34 de ofițeri și 42 de agenți, au fost avansați în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite și rezultate deosebite obținute în desfășurarea activității profesionale. S-au remarcat și poliţiştii sportivi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avansări în grad şi premii pentru poliţiştii sportivi şi cei aproape de comunitate
Pasagerii care trec prin filtrele de securitate ale Aeroportului Internațional Timișoara nu vor mai trebui să prezinte recipientele cu lichide din bagajele de mână la controalele de securitate. De asemenea, nici electronicele nu vor mai trebui să fie scoase la verificare. Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia se alătură aeroporturilor în care controlul de securitate devine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aeroportul Internațional Timișoara s-a modernizat. Lichidele și electronicele nu mai trebuie prezentate separat la controalele de securitate/FOTO
Parcul Crăciunului, acțiunea de sărbători organizată de Consiliul Județean Timiș la Muzeul Satului Bănățean, este cu pregătirile pe ultima sută de metri. De marți, 6 decembrie, va avea loc singurul festival de iarnă cu zonă încălzită pentru spectacole, patinoar acoperit și food market protejat de ploaie și zăpadă. Intrarea este gratuită, la fel accesul la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De marți se deschide Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului. Vor fi spectacole, ateliere, un patinoar, food market
Ministerul Sanatatii a distribuit Centrului Regional de Depozitare Timișoara o primă tranșă de vaccin Comirnaty Omicron BA 4-5 produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în 100.800 doze. Vaccinul se poate solicita la medicul de familie începand cu data de 5 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Timiș urmând să repartizeze medicilor de familie dozele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un vaccin anti-Covid a ajuns în Timiş. Cine poate beneficia de el
Lucrările desfășurate de societatea care realizează viitorul drum de legătură dintre Timișoara și autostrada A1 au depășit 20 de procente din total. Condițiile meteo au influențat și volumul de activitate desfășurat. Conform Direcției de Drmuri și Poduri Timișoara, la începutul lunii decembrie, pe șantierul drumului de legătură A1 – DN 69 Timișoara – Arad, stadiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la drumul de legătură Bifurcația spre Sânandrei – A1 au depășit 20% din total/FOTO
Stingerea a 13 incendii, asiguarea mpsurilor PSD în cazul a cinci accidente ritiere şi chiar salvare unei pisci, se numără printre intervebţii făcute de cei de cla ISU Timiş în perioada 1-4 decembrie.  În perioada 01-04 decembrie 2022, pompierii din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale ISU Timiș au asigurat misiunile de protecție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţul ISU Timiş pentru primele patru zile ale lunii decembrie: 268 de intervenţii
Top