Plângere penală pentru supraveghere ilegală, la Aeroportul Timişoara
Camere video şi microfoane montate în birouri care n-au nicio legătură cu informaţiile clasificate
Odată cu întoarcerea în funcţia de director al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” a lui Dan Idolu, au început să iasă la iveală achiziţii şi decizii bizare luate în ultimii doi ani de reprezentanţi ai fostei echipe manageriale. Una dintre cele mai mari surprize e legată de instalarea de echipamente de monitorizare video şi microfoane în birouri şi zone de lucru care nu au nicio legătură cu protecţia informaţiilor clasificate, totul fără notificarea angajaţilor. În acest sens a fost deja depusă o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, care urmează să elucideze circumstanţele în care au fost instalate acele echipamente şi felul în care erau folosite înregistrările.
Microfoane şi camere video camuflate ca senzori de mişcare
A fost nevoie de schimbarea conducerii Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara pentru ca angajaţii instituţiei să afle că, pe parcursul ultimelor luni, s-au aflat sub un regim de monitorizare 24 din 24 de ore, prin intermediul unor echipamente de supraveghere video şi audio integrate în senzorii de mişcare care au fost montaţi în toate birourile.
La începutul anului 2010, în momentul în care au fost instalaţi respectivii senzori, anagajaţilor li s-a spus că aceştia au doar rol de detectare a mişcării, ca orice dispozitiv anti-efracţie obişnuit. Nu li s-a spus nimic despre faptul că sunt montate şi camere video şi microfoane, deşi exista obligaţia notificării acestora.
Imaginile şi înregistrările audio stocate puteau fi urmărite din biroul directorului general şi dintr-o cameră tehnică, dar există informaţii potrivit cărora respectivele imagini ar fi fost stocate inclusiv pe servere din afara Aeroportului. Ipoteză care, în varianta în care se va confirma, agravează şi mai mult fapta în sine, legată de supraveghere ilegală.
Probabil pentru că se ştia foarte bine că acest demers este unul nelegal, pentru că, pe ultima sută de metri, după anunţarea schimbării conducerii Aeroportului au fost decuplate cablurile pentru înregistrările audio, însă nu se poate decât estima câte înregistrări realizate au fost stocate, putând fi folosite în diverse scopuri de administratorii acestui sistem.
Plângere depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş
Noul director al Aeroportului Timişoara, Dan Idolu, se declară în total dezacord cu aceste practici ale fostei conduceri a instituţiei. “Eu nu aş fi fost de acord în niciun caz cu instalarea unor astfel de sisteme de supraveghere. Nu mă interesează ce mişcări fac angajaţii în birouri, atâta vreme cât finalitatea muncii lor este pozitivă, pentru că acest aspect e singurul care contează până la urmă. În plus, în varianta în care s-a decis că trebuie implementat un astfel de sistem, angajaţii trebuiau anunţaţi imediat”.
Deşi pe diverse canale anonime artizanii acestui sistem de supraveghere montat ilegal au transmis că e normal să se monteze astfel de echipamente în zone în care se lucrează cu informaţii clasificate, actuala conducere a Aeroportului confirmă faptul că aceste camere şi microfoane au fost montate inclusiv în zone de birouri administrative, care nu aveau nimic de a face cu protecţia informaţiilor clasificate. “Există un loc special amenajat, în altă parte, în care se lucrează cu informaţii clasificate, fiind luate toate măsurile legale de protecţie. Însă aceste camere video şi microfoane au fost instalate în birouri care se ocupau de marketing, de chestiuni tehnice, de contabilitate, deci care în niciun caz nu gestionau informaţii clasificate”, precizează Dan Idolu.
Şi tocmai pentru că nu pare să existe nicio justificare legală a instalării acestor echipamente de supraveghere, Compartimentul Juridic al Aeroportului Timişoara a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, procurorii urmând să ancheteze modul în care au fost folosite înregistrările neautorizate. Apelat pe telefonul mobil, fostul director al Aeroportului, Cornel Sămărtinean nu a putut fi contactat, pentru a furniza un punct de vedere.
Comentarii prin facebook