Drum bun, Poli sau cum te vei numi

Dinamo revine la Timișoara. Joacă pe stadionul „Dan Păltinișanu” împotriva lui Poli, ACS Poli. Privind de departe, străin de frământările fotbalistice locale, ai spune că pentru Timișoara este meciul anului. După ce am dominat în era BKP un Dinamo neputincios în fața celor de la Poli, revenim în prima ligă din poziția echipei mici, fără pretenții, cu principal obiectiv salvarea de la retrogradare. Nici energiile din jurul echipei nu mai sunt cele de pe vremea în care trăiai cu satisfacția că vei bate bate de două ori pe an „câinii roșii”. De data asta, necunoscuta meciului cu Dinamo nu ar fi neapărat rezultatul, forma sportivă, jocul echipei, ci interesul Timișoarei pentru noua echipă patronată de administrația locală și Universitatea Politehnică.

Mi-aș aminti de acel 2-0 din august 2002 dintre Poli AEK și FC Bacău. Atunci lumea nu era atât de ostilă „minunii” aterizate la Timișoara, ci mai degrabă curioasă de cadoul oferit de PSD iubitorului de fotbal de pe Bega, struțo-cămila încropită electoral de Cozmin Gușă, Toni Doboș și baronașul local Dan Ioan Șipoș. Ca și atunci, și acum ne vom respecta statutul de echipă mică, departe de speranțele avute în timpul lui Marian Iancu, când Timișoara și tifoseria s-au bucurat de un alt proiect venit pe cai mari de la București. Acum compromisul vine de la Recaș, comună aflată la câțiva kilometri de Timișoara, dar este privit din mijlocul fostei peluze ca și cum ar fi un implant din fundul Moldovei, asezonat cu același parfum politic de acum 11 ani.

Pe vremuri, o victorie a lui Dinamo pe „Dan Păltinișanu” bucura multă „lume bună” prin Direcția de Finanțe Timiș și alte slugi din arbitrajul local. Acum însă nu mai pot băga mâna în foc că un eșec al lui ACS Poli nu va aduce mai multă „lumină” pe alte arene timișorene, la fel de universitare. Forțând un exercițiu de imaginație, noua Poli ar fi putut juca împotriva lui Dinamo cu Scutaru în centrul defensivei, Belu Iordache pe dreapta, Poparadu, Petre, Gorobsov, Popovici și Goga, la mijloc, plus Axente în atac, componenți ai altor formule Poli pentru care peluza a cântat de atâtea ori și atât de frumos Horto Magiko.

Pentru Velcea, Rosenblum, Nicolae Robu sau Titu Bojin, meciul cu Dinamo depășește calculul celor trei puncte puse în joc. Nu am nicun dubiu că lumea va veni la stadion în număr mult mai mare decât în liga secundă. Poate vor fi 10.000 de spectatori. Nu m-ar mira să fie 15.000. Programarea în nocturnă și aerul primei divizii vor scoate din casă timișoreanul care n-a plecat în concediu. Însă asta nu e totul. Nu m-ar mira să-l văd pe primarul Robu cum se laudă cu o asemenea audiență după un 0-0 anost, iar peste două săptămâni să bată vântul în tribune la meciul cu Mediașul. Mai important decât rezultatul în meciul cu Dinamo sunt entuziasmul echipei, jocul imaginat de Velcea, ambiția jucătorilor, pofta de spectacol și driblingul la sacrificiu făcut de Bărbuț. Restul e ipocrizie și multă gargară ieftină, vezi mintea cea de pe urmă a rapidiștilor „indignați” de barajul cadou făcut de federație.

Încercam să mă conving că doza politicului în toată această schismă vine din partea ACS, dar mai ales din schema administrativă din spatele echipei. Chiar decuplasem de la ideea că undeva în PNȚCD ar exista nu știu ce planuri pentru sabotarea echipei de Liga 1. Asta până când am văzut răspunsurile consilierilor Adrian Orza, Flavius Boncea și Bogdan Herzog, cum că ei nu pot simți ceva pentru ACS Poli Timișoara, deoarece această formă de Poli nu e Poli, ci AC Recaș. OK, o fi AC Recaș. Tocmai aici cineva dovedește că nu gândește sănătos. La orice oră din zi sau din noapte aș afirma că mi-aș dori – într-un meci de cupă, să zicem – ca Milenium Giarmata să bată fostul brand al Miliției. Ce, eu trebuie să simt ceva pentru Vardar ca să-mi doresc să piardă Steaua în preliminariile Champions League?!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Abba a spus: (iulie 18th, 2013 at 12:29 )

In sfarsit un articol obiectiv. Felicitari Eugen Sasu!

Adrian Orza, Flavius Boncea și Bogdan Herzog a spus: (iulie 18th, 2013 at 12:41 )

sasule tu nu pricepi c ” ac recas nu e poli ” pt ca asta e singurul slogan cu care sa il atacam pe Robu

platitor a spus: (iulie 18th, 2013 at 13:52 )

foarte bine scris articolul. felicitari.

TIMISOARA - POLI TIMISOARA ! a spus: (iulie 18th, 2013 at 14:01 )

sefii partidului -cadavru taranesc(cred ca in bajocora isi zic crestini, poate s-ul e in plus…), au un singur slogan politic pt. patru ani, pana in 2016: „AC Recas nu e Poli” si cu asta spera sa adune in 2016 sute de mii de voturi! Au gasit si niste puberi plini de cosuri, care au prins si deprins gustul alcoolului, amestecat cu energizante si acum se cred deja victoriosii politici din 2016!

pif a spus: (iulie 18th, 2013 at 14:28 )

mai e de adaugat ca iubitii consilieri Adrian Orza, Flavius Boncea și Bogdan Herzog nu simt nimic pentru ACS Poli, dar simt bucurie cind ACS Poli pierde. doar asta a mai ramas din politica taranista timisoreana.

Ivanhoe a spus: (iulie 18th, 2013 at 16:30 )

@Arpad Florescu: Nu, pentru ca ACS Poli Timisoara este echipa Institutului Politehnic din Timisoara, nu doar a Primariei si a Consiliului Judetean Timis! Ca atare nu se poate numi decat Poli! In plus, dl Boit, reprezentantul membrilor fondatori, adica presedintele AFC Politehnica, Poli cea adevarata, a semnat ca va ceda acel palmares la ACS Poli si este acum vicepresedinte la ACS Poli! Deci oricum o intorci ACS Poli nu se poate numi decat Poli si are tot dreptul sa se revendice ca fiind continuatoarea Politehnicii din 1921!

timisorean a spus: (iulie 18th, 2013 at 16:48 )

Dragi polisti(si fosti),
pentru noi cei din garda veche dinamo trebuie sa piarda
indiferent cu cine joaca ACS, ASU,……17 NENTORI,chiar si
cu fc botosani.Nu inteleg atitudinea lui oRZA,care se da mare polist.Sper ca aceasta declaratie sa incheie cariera lui politica.

porkus balkanikus a spus: (iulie 18th, 2013 at 16:49 )

sasule, esti prost sau esti bou? care parte din toaaaata discutia despre ACS Recas nu ai inteles-o? Ma refer aici la suporterii din fosta peluza care azi nu mai vor implanturi si tu te faci ca nu stii de ce, desi lucrul acesta a fost explicat si ras-explicat…

@ivanhoe a spus: (iulie 18th, 2013 at 17:39 )

si atunci de ce nu se numeste acs politehnica ?
sunt curios cate deplasari o sa faci anul asta .

Recaseanul a spus: (iulie 18th, 2013 at 17:58 )

Domnule Jurnalist. Recasul e din 2003 oras. Pune mana si studiaza

Adrian Orza, Flavius Boncea și Bogdan Herzog a spus: (iulie 18th, 2013 at 19:16 )

cei care nu mai vor ” implanturi si fuziuni” sa vina la noi la pntcd ai facem menbrii de partid si la fiecare deplasare la sat in judet au care un pet de bere

dorin a spus: (iulie 18th, 2013 at 21:03 )

Bravo Sasu-le ;”La orice oră din zi sau din noapte aș afirma că mi-aș dori – într-un meci de cupă, să zicem – ca Milenium Giarmata să bată fostul brand al Miliției.”…asa gandesc toti banatenii, chiar si cei de la ASU,doar vanitatea tinereti ii opreste pe unii sa o spuna.Lui orza ,dupa ce a distrus cu ostaficiuc totul ,nu ai ce sa ii ceri.Ei au meritul pentru
„4 benzi ” pana la autostrada facuta de Falca prin arad pentru aradeni

INO THE PERFECT SPIRIT OF LIFE a spus: (iulie 19th, 2013 at 03:29 )

POLI A FOST INTODEAUNA POLI SINGURA PROBLEMA ESTE CA NU AU FOST MAI MULTE POLI NICIODATA,DECI AVEM UN ASU PU LI O ECHIPA DE NIMIC ,DOAR CIRC SI FRUNZA VERDE IN REST NIMIC ,SI AVEM ACS POLI TIMISOARA ADEVARATA POLI TIMISOARA DAR PE CARE CEI DE LA ASU PU LI O INVIDIAZA SI O HULESC IN STILUL LOR DE CIRCARI.INSA LUCRURILE SE VOR TERMINA CURIND EU INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE AM GASIT SOLUTIA DESFIINTAM ASU PU LI SI RAMINE NUMAI O POLI TIMISOARA SI ANUME CEA DIN LIGA 1!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

politm a spus: (iulie 19th, 2013 at 08:55 )

Echipa lui Zambon din Dragasani nu a fost Politehnica Timisoara! Palmaresul a ramas mereu la AFC Politehnica Timisoara! Aceasta asociatie s-a asociat cu Iancu la final de aceea Iancu a avut palmaresul! Zambon a avut doar un act fals prin complicitatea lui Kassai de la FRF! De asta si FRF-ul este hulit in Timisoara!
2. Din acest punct de vedere Politehnica Timisoara cea din 1921 a existat la sfarsitul perioadei lui Iancu. Acum Iancu, Boit (reprezentantul AFC Politehnica Timisoara) si cei de la ACS Poli au semnat in iarna niste acte prin care acest palmares va ajunge doar la ACS Poli! Imediat Boit a devenit vicepresedinte la ACS Poli Timisoara! Acest demers legal insa mai are nevoie de timp, pana la urma AFC Politehnica trebuie sa se desprinda de o firma in insolventa, societatea lui Iancu!
3. ACS Poli Timisoara nu este AC Recas! De ce nu mergeti in localitatea Recas sa va faceti acreditarile? De ce veniti la sediul lui Poli? Acelasi si ieri si azi si maine? Si pe vremea lui Dobos, si pe vremea lui Iancu? ACS Poli s-a cladit pe locul Recasului si pe fosta asociatie a Recasului dar este un proiect nou cu alti actionari: Institutul Politehnic, Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis! ACS vine de la Asociatia Club Sportiv pentru ca este o asociatie nu o societate comerciala! Nu vine de la AC Recas! Coincidenta vine doar pentru ca si AC Recas este o asociatie! Insinuarea dumneavoastra este ca si cum FC din FC Bihor vine de la FC din FC Dinamo! Adica doua societati comerciale! Nu au nici o legatura!
4. Institutul Politehnic, cel care a creat Politehnica Timisoara din 1921, are doua echipe de fotbal: ACS Poli Timisoara ca si echipa profesionista si de ani de zile ASU Poli ca echipa de amatori! O echipa creata de dl Robu, actualul primar. Ani de zile nimanui nu i-a pasat de aceasta echipa, acum ca Peluza Sud a tabarat pe ea, brusc toti ati descoperit-o!
5. ACS Poli nu este un proiect politic cum nici Poli AEK nu a fost! Nimeni nu avea habar cine era la PSD Timis atunci si nici cum il chema pe prefectul pesedist la judetului! Lumea dorea fotbal! Au adoptat acea echipa cu acordul Institutului Politehnic, dupa cum si acum IPT este de acord cu ACS Poli, si lumea s-a bucurat de fotbal iar in tribune a fost un spectacol superb ani de zile! Acum insa brusc lumea face politica! Acum nu-i bine!
6. In Romania exista o disociere intre societatile comerciale pe care functioneaza echipele si palmaresul sportiv care le da identitatea sportiva si care apartine de acele asociatii. In acest mod se fac datorii pe societati, se falimenteaza, se scapa de datorii si se fac societati noi! Palmaresul este pasat de la o societate la alta! Din acest punct de vedere nimeni nu mai este cine a fost! Nu doar Poli! Nici Steaua, nici Dinamo, nici Rapid, nici Craiova, de UTA cu Salonta si Covaci numai vorbesc, nimeni nu este cine a fost! De ce atunci doar Poli va deranjeaza? De ce nu scrieti despre rusinea infiintarii unui alt Rapid pentru a nu plati Corvinului niste bani cuveniti? De exemplu? De ce doar Timisoara deranjeaza?

Nepriceputeanu a spus: (iulie 20th, 2013 at 15:32 )

Sasule, cei 20000 de timişoreni au hotărât care e POLI, ei decid numele echipei, nu tu şi nici drogheria.

dulganescu a spus: (iulie 21st, 2013 at 11:10 )

da ,ADI ,tine-o tot asa si mergi mai departe,Hai Poli

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura

Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ

O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara
Nicio surpriză! În şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului din această după-amiază a fost luată decizia schimbării lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. În locul lui a fost votat ca preşedinte interimar Vasile Blaga. De asemenea BPN a validat decizia luată de coaliţie, respectiv candidaţi comuni PSD-PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, demis de la şefia PNL Timiş. Vasile Blaga, preşedinte interimar. Cristian Buşoi preia conducerea PNL Timişoara
Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
În aceste luni, Primăria Timișoara lucrează la realizarea unei noi parcări, în zona Girocului, pe strada Martir Ioan Stanciu. Acolo se amenajează câteva zeci de noi locuri de parcare. Conform reprezentanților municipalității, în aceste zile, se montează dale înierbate. Soluții similare au mai fost aplicate în parcările timișorene și s-au dovedit a fi lipsite de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc/Foto
Unul dintre ultimii pași pe care proiectul noului stadion al Timișoarei îl mai are de trecut a fost „bifat”. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea arenei care se va ridica in locul stadionului Dan Păltinișanu a intrat marți în procedură de transparență.  Potrivit legii, acest proiect trebuie să fie supus dezbaterii publice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hotărârea de guvern pentru noul stadion al Timișoarei este în dezbatere publică/FOTO
Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Top