Executivul a aprobat proiectul privind Roşia Montană şi l-a trimis în parlament. În perioada imediat următoare, acesta ar putea intra la vot, iar parlamentarii ar putea da undă verde controversatei exploatări miniere din Munţii Apuseni. Dacă votul ar fi mâine, marea parte a parlamentarilor de Timiş ar fi înclinaţi să voteze împotrivă.
Deputatul PSD Sorin Grindeanu este cel mai direct. El porneşte din start pe un vot negativ în proiectul Roşia Montană. „O să mă decid în perioada următoare. Din start pornesc pe un vot negativ. Am stat de vorbă cu colegi de la toate partidele din zonă. A existat un referendum în zonă şi, în proporţie covârşitoare, oamenii sunt de acord cu exploatarea minieră. Cu toate acestea, înclin să votez «nu»”, spune Grindeanu.
Dacă ar vota emoţional, şi senatorul liberal Petru Ehegartner ar spune „nu” exploatării de la Roşia Montană. „Este o discuţie mai lungă. Săptămâna viitoare voi trece pe la Roşia Montană. Am fost bombardat pâncă acum cu apeluri şi cu îndemnuri de ambele părţi. Dezbaterea este foarte aprinsă. Vreau să văd şi condiţiile economice, şi efectele ecologice. Nu voi accepta să iau o decizie în favoarea exploatării dacă vor exista documente secrete. Trebuie puse în balanţă avanajele exploatării şi preţul acestei agresiuni extraordinare împotriva unei mari zone din Munţii Apuseni. Dacă doar jumătate din datele prezentate de instituţii competente sunt adevărate e foarte grav. Exploatarea ar dura 16 ani, consecinţele în urma exploatării se vor întinde pe mulţi zeci de ani. Nu pot să votez doar pe baza unui impuls emoţional. Dacă este să admit varianta pragmatică, aş merge pe concluzia «da», dar nu cu orice preţ. Va trebui să fie o negociere foarte serioasă”, susține Ehegartner.
Poate cel mai în temă parlamentar de Timiş pe subiectul Roşia Montană, având în vedere că este din acea zonă, este și cel mai evaziv în declaraţii. Senatorul liberal Ben-Oni Ardelean nu vrea să ţină cont de populism şi susţine că va lua o decizie doar când va avea conştiinţa împăcată. „Eu am cerut deja pe toate direcţiile informaţii suplimentare. Unul dintre lucrurile absolut normale este să ni se dea toţi indicatorii şi parametrii pe mediu, pe refacere, pe indicatori economici. Nu mi se pare normal să ţinem cont de populism. Doar de săptămâna trecută am primit peste 200 de e-mailuri, unele contra, unele pro. Am discutat şi cu parlamentarii din zonă, acolo este o presiune foarte mare să se realizeze proiectul. Altfel este o mare problemă socială pentru ei. Mi se pare anormal să mă antepronunţ până nu am toate datele pe masă. Când voi lua decizia o voi lua cu conştiinţa împăcată”, spune senatorul liberal.
Deputatul PP-DD Adrian Diaconu crede că guvernul încearcă să se spele pe mâini şi aruncă rezolvarea problemei Roşia Montană în curtea parlamentului. „Depinde în ce formă va ajunge acest proiect la noi. E de vorbit de procentul, de redevenţa pe care o va obţine statul. Procentul de acum este ridicol. Pe de altă parte, nu putem refuza nici dreptul acelor oameni la bunăstare. Ar trebui să le oferim ceva în loc. Avem o bogăţie la care trebuie să avem acces. Putem să o exploatăm noi de noi, dacă nu ne pricepem sau ştim că statul este un prost manager putem să dăm invers. Să dăm noi 6% unui administrator pentru exploatare. Cred că s-ar găsi destul de mulţi consultanţi internaţionali care să facă acest lucru. La modul în care este acum prezentată situaţia, sunt categoric împotrivă”, spune deputatul PP-DD.
PDL a cerut retragerea proiectului Roşia Montană din parlament, dar deputatul de Timiş Alin Popoviciu susţine că democraţii sunt în favoarea locurilor de muncă şi ar putea să voteze „da”, dacă mediul nu va avea de suferit de pe urma exploatării. „Studiez foarte atent toate informaţiile legate de Roşia Montană şi am opinii şi de la ONG-uri, şi de la cealaltă parte. Am primit extrem de multe mailuri. Nu pot spune exact ce voi face. Noi, PDL, suntem pentru locurile de muncă şi, dacă există certificarea că nu se întâmplă nimic şi tot ce ţine de mediu este respectat în cel mai mic amănunt, poate să fie un vot pozitiv. Dacă lucrurile nu stau aşa, va fi un vot negativ”, spune Popoviciu.
Comentarii prin facebook