Seară de seară, Piața Unirii va fi „preaocupată” de cei care se împotrivesc proiectului Roșia Montană. Cei care vin aici susțin și alte cauze, precum interzicerea cianurii, a fracturării hidraulice sau a organismelor modificate genetic. Totul, pentru „o luptă globală pentru afirmarea vieții și demnității tuturor ființelor vii și, în general, a naturii”.
Timișorenii au ieșit duminică în stradă într-una dintre cele mai mari manifestații civice din ultimii 24 de ani. Protestul început în fața Operei a continuat în Piața Unirii, unde unii au rămas și peste noapte. De luni încoace, Piața Unirii. s-a transformat într-un spațiu public de dezbatere, deschis oricui și bazat pe principiile respectului reciproc.
„Este un protest care pornește de la oameni diverși animați de o luptă comună într-o organizare orizontală, fără lideri și ierarhii. Suntem aici pentru Roșia Montană și ne aliem mesajului asociației Alburnus Maior. Protestele vor continua până în momentul în care Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților va vota respingerea proiectului de lege; Guvernul va respinge în procedura de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu; Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativă a României pentru UNESCO; Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România; Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși”, explică timișorenii care au adoptat această formă de protest.
În fiecare seară, de la ora 20, în Unirii se dă „adunarea generală”, unde oricine este interesat poate găsi informații despre ce se întâmplă cu adevărat la Roșia Montană. Duminică, de la ora 17, timișorenii sunt așteptați la un nou protest, cel de-al treilea dintr-o serie care se anunță de lungă durată.
Comentarii prin facebook