Așa cum ați auzit de multe ori, prin primărie umblă liber un bătrânel care răspunde la numele de Traian Stoia, iar pe cartea de muncă e trecut drept viceprimar. Chit că el lucrează de fapt pentru cunoscuții frați Cristescu. Cu ajutorul mai multor instituții media, printre care și Felix Tv a Varanului turnător, acest bătrânel și-a câștigat renumele de mare luptător împotriva rechinilor imobiliari, un aprig apărător al patrimoniului Timișoarei. Ceva de speriat acest bătrânel și lupta sa neostenită împotriva corupției! Ce mai, un adevărat fenomen al cruciadei antimafia, intrând în aceeași galerie cu Eliot Ness sau Giovanni Falcone.
Bun! Și ce face acest mare apărător al patrimoniului Timișoarei, pe la mijlocul lunii septembrie? Partidul din care face parte, PSD, vrea să cumpere sediul în care stătea cu chirie, respectiv un imobil de peste 1.300 de mp, situat într-o zonă bună a Timișoarei, pe Splaiul Tudor Vladimirescu. Știind partidul cât este moșulețul de corect, apelează la el să facă diligențele de cumpărare. Nu s-a apelat la motivația că toate partidele și-au cumpărat sedii la prețuri de dumping, ci s-a dorit o chestiune absolut corectă. Astfel, Stoia apelează la o firmă de consultanță, AB Consulting, să facă evaluarea sediului. Trebuie spus că aici a stat ADP, societate a Consiliului Local care investise în sediu în ultima perioadă 700.000 de lei, adică în jur de 150.000 de euro.
Ei, evaluatorii decid un preț de 100.000 de euro pentru întregul imobil. (O agenție imobiliară s-a băgat atunci în seamă, punând un preț de 922.000 de euro pe clădire.) Dar asta este, dacă așa zice firma de evaluare, nu poți s-o contești. Trebuie spus aici că primarul Nicolae Robu, precum Pilat din Pont, s-a retras din întreaga afacere, lăsându-l pe Stoia să facă toate diligențele pentru hotărârea de consiliu local privind vânzarea sediului. De altfel, proiectul HCL nu poartă semnătura primarului, așa cum se obișnuiește, ci doar a viceprimarului Stoia. În fine, s-au mai ars unele etape din ceea ce înseamnă procedura pentru ca un proiect de HCL să ajungă pe masa consilierilor.
A venit și ziua votului. Fiind vorba de un proiect privind patrimoniul, era nevoie de două treimi din votul consilierilor. Adică votul USL nu ajungea. În biroul luptătorului cu mafia imobiliară s-a stabilit haiducește cum trebuie făcut șmenul. Rând pe rând, în biroul lui Stoia, au fost aduși la prelucrare toți consilierii locali. Cu vorba mai mult sau mai puțin bună, li s-a spus cum trebuie votat. În fine, s-a trecut și la vot. PSD și PNL au votat în bloc pentru vânzare. Li s-au mai alăturat doi consilieri PNȚCD și alți doi de la PP-DD. Din păcate pentru conspiratori, a lipsit un vot. Un singur vot și afacerea trecea! Cu toate c-a fost prezent la „prelucrările” din biroul lui Stoia, consilierul PP-DD Petrică Folică a „trădat”, votând contra. Mai să fie linșat pentru acest vot!
După ce afacerea a căzut, a început și scandalul între Robu și Stoia. Primarul a cerut o nouă evaluare a sediului PSD, al cărei rezultat a fost prezentat vineri. Absolut halucinant, evaluarea făcută de aceeași firmă a ajuns la 700.000 de euro! De șapte ori mai mult decât prețul inițial. Sau să spunem că a fost o diferență de 600.000 de euro. De unde e de bun simț să tragem concluzia că prima încercare a fost un mare tun imobiliar. De care se face responsabil direct, fără nicio posibilitate de trăgadă, marele lupătător împotriva rechinilor imobiliari, Traian Stoia. Cu girul moral al primarului Robu și al unor consilieri locali. Acum se pune întrebarea: dacă Petrică Folică vota da, nu pierdea primăria 600.000 de euro? Oare cum comentează acest lucru marele apărător al patrimoniului Timișoarei? Și încă ceva. În legea penală știu că se pedepsește și tentativa de furt, nu doar furtul în sine. Aviz procurorilor și polițiștilor care nu văd șmenarii imobiliari din cauza gălăgiei făcute de „marii luptători” anti-corupție.
Comentarii prin facebook