Cel mult 100 de timișoreni s-au „parcat” duminică după-amiază, printre mașinile din Piața Unirii. Pe Facebook au confirmat participarea peste 800 de oameni, dar de la realitatea virtuală la realitatea din stradă pare să fie cale lungă. Evenimentul s-a animat după mai bine de un ceas, când oamenii s-au apucat să traverseze ruta pentru mașini, determinând polițiștii locali să interzică traficul rutier în Unirii.
La ora 16, anunțată pentru începerea evenimentului împotriva „dezlegării” la parcare și trafic auto în Piața Unirii, numărul polițiștilor locali îl depășea sensibil pe cel al protestatarilor. Ușor-ușor, nemulțumiții au început să-și facă apariția, dar mult sub estimările de pe Facebook. Pe rețeaua de socializare, dintr-un click de mouse e ușor să spui că ești de acord cu ceva.
Printre cei adunați totuși în Piața Unirii s-au numărat și figuri pitorești, cu solicitări din cu totul alt registru. De exemplu, un țăran din Ghilad, nemulțumit de UE. „Suntem sclavii Europei. Dacă nu ne vrea Europa, așa, de la egal la egal, mergem înapoi la uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan – Moldova – Ucraina. Domnul Lukașenko, președintele Ucrainei, a avut curajul să se opună invaziei europene. Noi stăm și ne rugăm să vindem un morcov, o ceapă… suntem tratați ca cetățeni din lumea a doua, a treia”, spunea omul.
Cei veniți în urma apelului de pe Facebook erau și ei puțini descumpăniți de numărul mic de oameni. „Am venit pentru că sunt împotriva ideii de a parca într-o piață superfaină altfel. Nu știu de ce e așa puțină lume. Speram să fie mai mulți oameni”, ne-a declarat un timișorean de vreo 45 de ani, venit cu soția. Un alt protestatar, mai tânăr, crede că oamenii s-au obișnuit cu traiul lejer și nu-și mai pun întrebări. „Am venit cu gândul să se întâmple ceva. Eu aș vrea să devenim puțin mai agresivi, atâta tot. Să mergem la Robu în fața casei, să parcăm toate mașinile la el în fața casei. Mă așteptam să fie puțină lume, e în spiritul nostru, că suntem așa, mai leneși. Timișoara e un fel de Disneyland în România. Totul e lejer, apă caldă este…”, ne-a spus acesta.
Lucrurile s-au animat în momentul în care o tânără aflată pe bicicletă a fost oprită de un polițist local pentru a face loc unei mașini. A fost declicul de care aveau nevoie oamenii. Ca la un semn, aceștia s-au apucat să traverseze „strada”, oprind efectiv traficul. Polițiștii locali au început să dirijeze circulația, având greutăți în a-i stăvili pe pietonii foarte grăbiți. Următoarea măsură luată: interzicerea accesului în Piața Unirii.
„N-am făcut nimic altceva decât să trecem strada ca pietoni. Ne-am exercitat dreptul de a trece strada, respectând Codul Rutier. Din păcate, au intervenit domnii polițiști care au oprit circulația în mod arbitrar, din punctul meu de vedere, pentru a face loc trecerii unor mașini prin Piața Unirii. Când am cerut dovezi ale legalității amplasării semnelor de circulație și ale amenajării parcării din Piața Unirii, ne-au recomandat să ne adresăm Comisiei de circulație a primăriei. O să facem asta, fie ca anumite entități, fie ca simpli cetățeni, ca timișoreni. Nu știu de ce a venit atât de puțină lume. Poate că nu mai sunt timișoreni în Timișoara. Timișoreni în sensul să le pese de orașul lor în mod real”, a conchis una dintre protestatare.
Una peste alta, e mult mai ușor să fii împotrivă pe Facebook, unde te poți ascunde chiar în spatele unui anonimat, decât să-ți asumi o poziție, pe care să ți-o exprimi public. Sau poate că sondajele atât de des invocate de primarul Nicolae Robu chiar au dreptate, iar peste 80% din timișoreni sunt de acord cu măsurile luate de acesta.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook