Scrisoarea pastorala de Craciun a PS Alexandru Mesian

Alexandru, din mila lui Dumnezeu şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei Lugojului

Onoratului cler şi iubitului popor credincios har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl şi de la Domnul nostru Isus Cristos

„Şi intrând în casă, au văzut Pruncul împreună cu Maria, mama Lui şi căzând la pământ s-au închinat Lui; şi deschizând vistieriile lor, i-au adus Lui daruri: aur, tămâie şi smirnă” (Mt. 2, 11)

alexandru mesian

Iubiţi credincioşi, Iubiţii mei fii sufleteşti,

În noaptea Sfântă de Crăciun se împlineşte promisiunea făcută de Dumnezeu din vechime. Timpul aşteptării a luat sfârşit şi Preacurata Fecioară Maria a adus în lume pe Mesia, Cristos Domnul. Isus se naşte pentru întreaga umanitate care este în căutarea libertăţii şi a păcii; se naşte pentru fiecare om aflat sub jugul păcatului, pentru fiecare dintre noi şi pentru familiile noastre, pentru toţi oamenii, deoarece toţi au nevoie de mântuire. În toate bisericile, de Crăciun se înalţă cântări de preamărire şi de bucurie, către Dumnezeu, pentru că l-a trimis pe Fiul Său unic ca Mântuitor al omenirii.

Imaginea Sărbătorii Crăciunului are în centrul său un copil născut într-o iesle sărăcăcioasă. Cine s-ar fi putut gândi că acea fragilă făptură este Isus Cristos, Fiul celui Preaînalt? (Lc. 1,32). Singură Fecioara Maria este Cea care cunoaşte adevărul. Sărbătoarea Naşterii Domnului poate deveni şi pentru noi o şcoală de credinţă, de viaţă şi de iubire. Împăratul cerurilor nu vine în lume ca să primească onoruri şi daruri lumeşti ci vine: „pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire” (Crezul Niceean). Pruncului Isus nu i se dă din partea omenirii nici măcar o cameră încălzită ci o peşteră rece, în care se adăpostesc vitele.

În aceste locuri erau adunaţi păstori pe lângă focuri, să se încălzească. Deodată s-a făcut lumină mare şi iată un înger al Domnului s-a înfăţişat înaintea lor. Ei s-au înfricoşat cu frică mare… iar îngerul le-a zis: „nu vă temeţi căci iată vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi s-a născut azi Mântuitor, care este Cristos Domnul, în cetatea lui David” (Lc. 2,9-11). Îngerul le spune semnul după care-L vor cunoaşte: „Acesta să vă fie semnul: veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle” (Lc. 2,12). Deodată cu îngerul s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Lc. 2,14).

După ce au plecat îngerii, păstorii au zis unii către alţii: „Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut. Şi, grăbindu-se, au venit şi au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc, culcat în iesle. Văzându-l pe Copil au vestit cele ce le-a spus lor îngerul despre Prunc” (Lc. 2,15-16). Toţi câţi auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Iar Maria păstra toate aceste cuvinte în inima ei (cf Lc. 2,19).

Un alt grup de adoratori care au venit să se închine Pruncului Isus au fost Magii. Aceştia au ajuns la Ierusalim călăuziţi de o stea. Erau oameni de bază în societate căci au avut acces la împăratul Irod. Aceşti Regi-Magi n-au găsit la Ierusalim ceea ce căutau: „Unde este împăratul iudeilor care s-a născut? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să I ne închinăm” (Mt. 2,2). La Ierusalim află totuşi adresa precisă, răspunsul dat de profetul Michea, în capitolul 5, versetul 1: „în Betleemul Iudeei”.
„Şi intrând în casă, L-au aflat pe Prunc cu Maria, mama Lui şi căzând în genunchi, I s-au închinat; şi deschizându-şi vistieriile, I-au dat daruri: aur, tămâie şi smirnă” (Mt. 2,11).

Iubiţi credincioşi,

La Isus vin de departe Magii, dar şi oameni călăuziţi de lumina stelei şi de lumina Sfintei Scripturi. El, un copil ce nu poate vorbi şi totuşi existenţa Sa divide lumea; unii Îl caută şi alţii Îl refuză. Omagiul adus de Magi Pruncului-Rege este răspunsul corect, dat de omenire lui Emanuel, Dumnezeu este cu noi.

Episodul Magilor poate fi interpretat ca o mare profeţie ce reprezintă deja pelerinajul popoarelor în Is. 60 şi Ps. 71,18: „Se vor binecuvânta întru El toate seminţiile pământului, toate neamurile Îl vor ferici pe El” (Ps. 71,18). Noua comunitate ce ia fiinţă este Biserica; ea se lasă condusă de semne şi cuvinte profetice spre întâlnirea cu stăpânul său. Cristos se află în Biserică, iar cei care-L caută vor fi recompensaţi. Magii pun în aplicare imperativul pe care îl rosteşte Isus ca normă ecleziastică: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide” (Mt. 7,7).

Iubiţi credincioşi,

Magii nu sunt uimiţi că au găsit un copil, nici nu par dezamăgiţi. Magii nu caută un erou, mulţumindu-se cu ceea ce au găsit. Primul lor gest este de a îngenunchea în adoraţie; un act de umilinţă şi de credinţă faţă de măreţia Pruncului. Darurile lor exprimă gestul de iubire iar: „Deschizând tezaurele lor, i-au oferit în dar aur, tămâie şi smirnă” (Mt. 2,11). Darurile Magilor pentru Mesia simbolizează adevărata adoraţie. Prin aur subliniază divinitatea Sa regală; prin tămâie Îl recunosc ca preot al Noii Alianţe; oferindu-i smirnă Îl celebrează pe profetul care îşi va vărsa propriul sânge pentru reconcilierea omenirii cu Tatăl.

Noi îi putem considera pe Magi prototipul pelerinului, nu al aventurierului; ei au curajul să plece cu puţine certitudini, dar pline de speranţe. Magii, care nu mai văd lumina stelei, nu se întorc din drum dezamăgiţi pentru că umilinţa îi împinge să continue căutarea Regelui. Nici în plasa lui Irod nu cad. Ajung la locul căutat şi venerează Lumina care nu mai este stea ci persoană. Este însăşi Lumina lui Dumnezeu prezent prin Fiul Său nemuritor, intrat acum în istorie, născut de la Spiritul Sfânt şi din Fecioara Maria.

Iubiţii mei fii sufleteşti,

Sfinţii Magi au inaugurat pelerinajul şi drumul omenirii de căutare a Fiului lui Dumnezeu. Să-i imităm şi noi în a-L căuta mereu, fără a fi descurajaţi de neprevăzut şi de greutăţi, deoarece şi noi vom găsi „o stea” care să ne conducă spre finalul pelerinajului nostru, adică la Dumnezeu.

Iubiţi credincioşi,

Vă îndemn, iubiţii mei fii sufleteşti, să-L adoraţi pe Cristos care este prezent în viaţa noastă; să vă asociaţi îngerilor şi păstorilor din jurul Betleemului, Magilor veniţi de la mari distanţe pentru a se închina Lui. Să alergăm şi noi la ieslea în care Pruncul ne aşteaptă cu mânuţele întinse, dorind să vină în inimile noastre ca să le aprindă de iubire, să le dea curaj pentru lupta vieţii.

Isus ne aşteaptă mereu la Sfânta Liturghie în taina altarului – care este Betleemul zilelor noastre – adică în Sfânta Cuminecătură. Să-L adorăm împreună cu Sfânta Sa Mamă şi să-L primim cât mai des în inimile noastre printr-o spovedanie bună şi prin cuminecare. Iar acum, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, Îl rugăm pe Isus Cristos Care a venit pentru noi, să ne dăruiască deplină sănătate, bucurii, adevărata pace şi belşug de haruri.

Sărbători fericite!
An Nou fericit!

Cu arhiereşti binecuvântări, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Nicio şansă în faţa campioanei. Poli, încă un eşec pe semicerc

Prim-divizionara de handbal masculin Politehnica Timişoara nu a produs surpriza în meciul cu Dinamo, jucat chiar în sala bucureştenilor în ultimul turneu de sală al sezonului. Alb-violeţii au fost învinşi cu 22-28 după ce au rezistat trei sferturi din joc. Dinamo a jucată fără presiune, câştigând deja un nou titlu şi menajându-şi din jucători pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicio şansă în faţa campioanei. Poli, încă un eşec pe semicerc
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Școlile din Timișoara nu pot satisface cererea de personal specializat din domeniul ospitalității

Operatorii timișoreni din domeniul ospitalității apreciază că în perspectiva anului 2023, atunci când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, cererea de personal specializat în acest sector va crește semnificativ, iar oferta lansată de instituțiile locale din domeniul educației nu vor putea acoperi această cerere. CJ Timiș a organizat o întâlnire în cadrul căreia a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școlile din Timișoara nu pot satisface cererea de personal specializat din domeniul ospitalității
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Informație confirmată: Deschiderea hotelului Radisson Blu Timișoara din Complexul ISHO, amânată de pandemie

Deschiderea noului hotel sub brand-ul Radisson Blu, care se ridică în cadrul complexului ISHO va fi amânată. Omul de afaceri timișorean Ovidiu Șandor, conducătorul societății care ridică noul complex imobiliar timișorean, a confirmat informația, dar anunță că pe termen mediu și lung, odată cu revenirea activității din domeniul HoReCa, investiția va continua și se va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Informație confirmată: Deschiderea hotelului Radisson Blu Timișoara din Complexul ISHO, amânată de pandemie

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Interesul constructorilor pentru construirea celor zece kilometri de autostradă lipsă de pe traseul A1, dintre Margina și Holdea, este unul extrem de ridicat. Nu mai puțin de nouă oferte au fost depuse pentru deja celebrul traseu cu tuneluri ”pentru urși”. Luni, 10 mai, a avut loc depunerea candidaturilor pentru procedura de atribuire a contractului “Proiectare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă firme și asocieri vor să facă tunelurile pentru urși de pe autostrada Lugoj – Deva
Operatorii timișoreni din domeniul ospitalității apreciază că în perspectiva anului 2023, atunci când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, cererea de personal specializat în acest sector va crește semnificativ, iar oferta lansată de instituțiile locale din domeniul educației nu vor putea acoperi această cerere. CJ Timiș a organizat o întâlnire în cadrul căreia a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școlile din Timișoara nu pot satisface cererea de personal specializat din domeniul ospitalității
O comisie alcătuită la dispoziția primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a analizat contractul de management al lui Ioan Coriolan Gârboni, directorului Filarmonicii Banatul, instituţie aflată în subordonarea municipalității, iar nota primită de acesta nu îi permite să obțină un nou contract pe acest post. Decizia a fost contestată de cel în cauză, la primărie, dar contestația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coriolan Gârboni rămâne fără postul de manager al Filarmonicii Banatul!
Ramona Săseanu, prezentatoare la TVR Craiova, va prelua conducerea interimară a televiziunii publice pentru o perioadă de şase luni. Decizia a fost luată de conducerea PNL, la propunerea preşedintelui Ludovic Orban. Potrivit negocierilor din coaliţia guvernamentală, conducerea TVR a fost asumată de PNL. Fiindcă nu au găsit încă o persoană care să ocupe această funcţie,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prezentatoare la TVR Craiova, propunerea PNL la şefia Televiziunii Române
În judeţul Timiş există cinci focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid. Focare active sunt la: CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida” TIMIȘOARA– 26 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere FIRMĂ PRIVATĂ LUGOJ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au apărut focare noi de coronavirus în Timiș
Rata de infectare în Timişoara este azi 1,24, în ușoară urcare faţă de ziua precedentă, când era 1,23. La nivelul judeţului, rata este azi 1,16, în scădere comparativ cu ziua de ieri, când era 1,19. Cel mai mare coeficient de infectare din Timiș se înregistrează azi la Nădrag: 6,05. Astăzi, conform datelor furnizate de Direcția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare în Timișoara este azi 1,24
Top