Scriitoarea Ana Blandiana a primit, miercuri, cea mai înaltă distincție academică din partea Universității de Vest. Președintele Fundației Academia Civică este, de acum, Doctor Honoris Causa Littterarum Humaniorum.
Ceremonia a avut loc miercuri, în Aula Magna a Universității de Vest. La eveniment au participat personalități publice, scriitori, membri ai comunității academice, precum și numeroși studenți. Decernarea acestui prestigios titlu a fost gândită și în contextul celor 25 de ani de la Revoluție, având în vedere simbolul pe care Ana Blandiana îl reprezintă în lupta pentru libertate civică în România. „Prestigiul moral dobândit ca voce ridicată împotriva totalitarismului a făcut ca Ana Blandiana să devină, în anii de după Revoluția din 1989, unul dintre spiritele activ implicate în construcția unei platforme civice dedicate principiilor democratice și societății deschise, încă un motiv, acum, la 25 de ani de la Revoluție, să ne arătăm respectul față de domnia sa și întreaga activitate depusă în spiritul libertății civice”, a spus prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Otilia Valeria Coman s-a născut pe 25 martie 1942, la Timișoara, ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani. După retrocedarea Ardealului de Nord, în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl viitoarei poete a slujit la catedrala ortodoxă. După instaurarea regimului comunist, preotul Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”. Fiica sa a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile vremii i-au permis să se înscrie la Facultatea de Filologie din Cluj. Apoi, ea și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei sale, respectiv Blandiana, județul Alba.
Comentarii prin facebook