Noul mitropolit al Banatului, IPS Ioan Selejan, va fi întronizat duminică, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Ceremonia va fi condusă de Patriarhul Daniel, care, ulterior, foarte probabil, va primi și el titlul de cetățean de onoare al județului Timiș. În timpul festivităților va fi deviată circulația unor mijloace de transport în comun.
Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană începe la ora 9 și, la finalul acesteia, va avea loc ceremonia de întronizare a noului mitropolit al Banatului, Ioan Selejan. La ora 11,30 va fi citită ceea ce este cunoscut drept gramata de numire a noului arhiepiscop şi mitropolit, întocmită de cancelaria Sfântului Sinod și aprobată de Patriarhul Daniel. Apoi, noul mitropolit va primi însemnele demnității sale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca cu cruce, cârja arhipăstorească și mitra. Ceremonia propriu-zisă durează aproximativ o oră, la ea fiind așteptați să participe mii de credincioși din zona Banatului. După prânz, patriarhul Daniel va primi și el titlul de cetățean de onoare al județului Timiș, distincție în favoarea căreia au votat, la începutul lunii decembrie, consilierii județeni. Înaltul ierarh va primi un colan personalizat, realizat din argint aurit, evaluat la 1.000 de euro. Titlul îi va fi decernat, cel mai probabil, la Hotel Timișoara, unde va avea loc și masa festivă care urmează ceremoniei de întronizare.
Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în Pietrani, Bihor. A absolvit Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, dar, patru ani mai târziu, merge la mănăstirea Lainici, unde devine monah. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în 1990 absolvă Institutul Teologic din Sibiu. În același an a fost hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. De altfel, între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. IPS Selejan are două doctorate, ambele obținute la Institutul Biblic din Ierusalim: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În 1994, când a fost înfiinţată Episcopiei Covasnei şi Harghitei, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ales episcop al acestei eparhii. A înființat și restaurat mai multe lăcașuri de cult și a înființat mai multe instituții culturale menite să susțină educația românilor și păstrarea tradițiilor. Pe 16 decembrie 2014, Sinodul BOR l-a ales să-i urmeze în scaunul mitropolitan de la Timișoara celui care a fost IPS Nicolae Corneanu, păstor al credincioșilor din Banat timp de mai bine de jumătate de secol.
Duminică, circulația din zona Catedralei Mitropolitane va suferi unele modificări. Astfel, RATT a anunțat devierea câteva linii ale mijloacelor de transport în comun. Între orele 7,30 şi 13,30, liniile de autobuz 33, Expres 3 şi Expres 33 vor circula până la Piaţa Regina Maria. Autobuzele vor opri în staţia pentru tramvaie de la Catedrala Mitropolitană și în staţia din dreptul Parcului Central. În acest interval, stația de autobuze de la Catedrală va fi suspendată.
Comentarii prin facebook