Acum doi ani, pentru a scăpa de „acvariul” din Piața Victoriei și a intra în posesia subpasajului, primăria oferea proprietarilor acestora trei terenuri. Schimbul complet nu s-a făcut însă nici până azi. Lipsește o hotărâre de guvern, așa că acum se recurge la expropriere și despăgubire în bani, pentru o parte din subpasaj. UPDATE: 21 de consilieri locali au votat „pentru” și doi s-au pronunțat împotrivă.
În noiembrie 2012, proiectul prin care primăria oferea către SC Al Fer Crom Design SRL şi SC Art SRL trei terenuri trecea de plenul CL. Era vorba de trei parcele cu o suprafață totală de 8.100 de metri pătrați, situate în Piața 700, în zona Calea Bogdăneștilor – Bd. Cetății și strada Ap. Petru și Pavel, în Calea Lipovei. Valoarea estimată pe piața imobiliară: circa 1,1 milioane de euro. Potrivit hotărârii, în schimbul acestei afaceri, firmele care dețineau „acvariul” din Piața Victoriei se obligau să demoleze clădirea, să elibereze spațiul subteran şi să renunţe la toate litigiile în instanţă. „Subpasajul este singura variantă de închidere a inelului de trafic, pe o scurtătură între Piaţa Victoriei şi bulevardul Brătianu”, declara, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu.
Unul dintre terenurile respective nu se afla însă în proprietatea primăriei, care avea nevoie de o hotărâre de guvern în acest sens. Actul normativ n-a apărut nici până acum. În aceste condiții, marți, consilierii locali trebuie să voteze un proiect care anulează tranzacția referitoare la terenul respectiv. „Unul dintre terenurile negociate a făcut obiectul unor solicitări repetate către Guvernul României prin Ministerul Finanţelor Publice, de trecere în proprietatea Municipiului Tumişoara (…) până în prezent Guvernul României nu a emis hotărâre de guvern privind atestarea acestui teren în proprietatea Municipiului Timişoara”, se precizează în referatul care însoțește proiectul. Conform acestuia, vor fi anulate o parte din prevederile HCL din 2012, iar „dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor identificate ca SAD 1, SAD 2 şi SAD 3A (…) proprietatea SC Al Fer Crom Design SRL afectate de investiţia de utilitate publică locală denumită Inel I centură” se va face „prin expropriere, la preţul de 118.319 euro fără TVA, stabilit prin raportul de evaluare întocmit de SC Consultim SA”.
Practic, PMT e dispusă să dea aproape 150.000 de euro către SC Al Fer Crom Design, dar primarul nu e foarte sigur că oferta va fi și acceptată. „În situația în care în vara lui 2015 proiectul de reabilitare a zonei Cetate va fi finalizat, a devenit stringentă închiderea inelului 1 de trafic auto prin Piața Victoriei și redefinirea traficului, în varianta cu sens unic. Există un studiu de prefezabilitate și un studiu de fezabilitate aproape gata, trebuie să trecem cât mai curând la proiect tehnic si apoi la licitarea execuției și la execuția propriu-zisă. Acești ultimi pași nu pot fi făcuți, deoarece o parte din subpasajul actual încă nu este a primăriei. De aceea, am propus CL renunțarea la schimb pentru partea respectivă și folosirea mecanismului exproprierii cu justă despăgubire. Despăgubirea se va face fie cu suma propusă de noi, dacă proprietarul se declară mulțumit, fie cu o suma care se va stabili prin instanță”, explică Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook