Au construit șapte etaje, în loc de cinci, au împotriva lor o sentință irevocabilă care îi obligă să demoleze ceea ce este în plus, dar, de doi ani, proprietarii imobilului tărăgănează lucrările. Se întâmplă la Hotel Angellis, pe care primăria vrea acum să-l aducă cu forța în legalitate.
În 2005, SC Angellis SRL a obținut de la primărie o autorizație de construire pentru viitorul hotel de pe strada Divizia 9 Cavalerie 21A, fostă Ialomița. Era vorba despre două corpuri de clădire, „unul cu regimul de înălțime P+2E, pe a cărei terasă circulabilă s-a propus efectuarea unei săli de conferință transparente, și un volum P+5E acoperit cu o șarpantă curbă”. „Soluția urbanistică a fost elaborată ținându-se seama de următoarele obiective: alegerea unui regim de înălțime potrivit pentru a nu umbri clădirile vecine și pentru respectarea regulamentului cu privire la iluminatul natural minim în locuințe”, precizează reprezentanții PMT.
Toate bune și frumoase, însă, în realitate, din cinci etaje s-au făcut… șapte! În aceste condiții, primăria acționează în instanță proprietarul hotelului și câștigă. Astfel, prin sentința civilă 11336/2012, pronunțată de Judecătoria Timișoara, s-a dispus „aducerea imobilului (…) la starea aprobată prin autorizația de construire (…) astfel încât lucrarea să se încadreze în prevederile autorizație de construire emise pe seama societății”. În același an, sentința civilă 2357 pronunțată de Judecătoria Timișoara completa sentința anterioară permițând primăriei să demoleze cele două etaje ilegale și apoi să impute costurile proprietarului. În primăvara lui 2013, sentința devine irevocabilă, printr-o decizie a Curții de Apel.
În 25 iunie 2013, biroul de executori judecătorești Dragomir Daniel & Stepanov Voislav somează SC Angellis SRL ca, în termen de 10 zile, să înceapă demolarea parțială a etajelor 6 și 7 ale hotelului. Pe 1 iulie 2013, proprietarii imobilului au încheiat un contract cu o societate de construcții, având ca obiect această demolare, cu un termen de 180 de zile pentru „predarea unei documentații complete”. Nu s-a întâmplat însă absolut nimic, astfel că, în martie 2014, același birou de executori a încheiat un proces-verbal în care s-a consemnat că „debitoarea, prin administratorul Tripon Marius, nu se opune executării silite, dar având în vedere complexitatea lucrării și avizele tehnice, nu s-a putut încadra în termenul de șase luni avansat inițial”. Asta, în timp ce de pe clădire nu s-a mișcat o piatră.
La începutul lunii martie 2015, PMT a revenit cu o nouă cerere către executorul judecătoresc, prin care solicită executarea silită, urmând să fie încheiate contracte cu firme de proiectare, respectiv construcție care să ducă lucrarea la bun sfârșit. „Aplicăm legea, nu avem altă opțiune, n-o facem cu plăcere, dar legea este lege. Nu poți construi în bătaie de joc. Dacă s-ar fi putut, ar fi primit de la bun început autorizație”, spune primarul Nicolae Robu. Între timp, SC Angellis a dat și ea în judecată primăria, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru imobilul respectiv, cu termen pe 18 martie.
Comentarii prin facebook