Primarul Nicolae Robu s-a supărat rău de tot pe consilierii care au amputat bugetul pentru ACS Poli. Și n-a fost o supărare de moment, dovadă că, la trei zile de la ședința CL Timișoara, a revenit cu imprecații la adresa aleșilor care nu i-au făcut pe plac, punându-le și o etichetă: „Grupul împotriva Timișoarei”. Grup împotrivă căruia a anunțat un război pe viață și pe moarte. Până la o limită, iritarea lui Robu este cumva îndreptățită. Și mă refer aici la aceste piedici, uneori răutăcioase și pur politicianiste, puse bugetului echipei, odată ce acesta a fost adoptat. Într-un fel e și o chestiune de onoare, a cuvântului dat, atunci când promiți ceva, în cazul de față un buget, pe care apoi îl ciuntești.
Pe de altă parte, primarul ar trebui să-și stăpânească nervii într-o ședință publică, chiar dacă se crede nedreptățit. Fie și pentru faptul că e dreptul aleșilor să voteze cum îi trage capul. Domnul primar nu ar trebui să fie prea deranjat de acest lucru, fiindcă așa merg treburile în democrație. Mai mult, primarul ar trebui să se obișnuiască cu ideea că, cu cât se apropie alegerile locale, frecușurile la care va fi supus vor fi tot mai dese și mai multe.
Apoi, se pune întrebarea când și-a dat sema că acest grup lucrează „împotriva Timișoarei”. E o chestiune de ultimă oră, dată de tăierea bugetului pentru Poli? Doar acest aspect în sine, l-a făcut pe primar să eticheteze grupul drept unul care vrea răul Timișoarei? Sau e o poveste mai veche, de pe vremea când „grupul” lucra cot la cot cu Robu pentru binele Timișoarei? Dar atunci primarul tăcea fiindcă avea nevoie de actualii „dușmani” ai Timișoarei? Așa cum tăcea când unii din „grup” derulau afaceri cu primăria sau societățile din subordine. Sau altul/alții este/sunt campion(i) ai traficului de influență din primărie. Dacă nu cu concursul primarului, măcar cu gestul acestuia de-a întoarce capul. Dacă e corect până la capăt, Robu ar trebui să spună că a acordat aceste „facilități” contra unor voturi de sprijin. Care acum n-au venit. De aici supărarea mai mare decât e cazul a primarului?
Ca atare, în loc să înjure „grupul”, primarul ar trebui să-și vadă mai bine de grupul său. El trebuia să știe de mult timp că apele se vor despărți în consiliul local. Lucru care s-a întâmplat, existând o opoziție conturată din Grupul PSD, la care se adaugă consilierii „independenți” Bogdan Herzog și Flavius Boncea. Or, această opoziție nu poate fi combătută doar cu înjurături, ci prin formarea unui grup și mai puternic care să sprijine Executivul. Grup care să și vină la ședințele CL Timișoara. Dar e prea multă boemie printre liberali, care vin sau pleacă de la ședințe, cum au chef.
Apoi, Robu n-a reușit să și-i atragă nici pe consilierii veniți din PDL. Care de exemplu, se plâng, poate nu în cadru oficial, dar se plâng, de faptul că nu s-au restructurat comisiile CL, controlate de membrii „grupului împotriva Timișoarei”. Și poate au dreptate. Adică unii cu „facilitățile” și funcțiile, alții cu sprijinul necondiționat. Și ar mai fi o problemă. Modul destul de haotic în care sunt organizate ședințele CLT, unele convocate de pe o zi pe alta. Și se știe bine că PSD-iștii se mobilizează mult mai bine decât – mă repet – „boemia” PNL. Ca o concluzie, în loc să se supere ca văcarul pe sat pe opoziția din CLT, Robu ar trebui să-și consolideze propriul grup de susținere a proiectelor „pentru Timișoara”. Și să organizeze ședințele cu mai multă minuțiozitate, nu cu hei-rup-ul, devenit deja o practică. Doar așa va putea combate „grupul împotriva Timișoarei”!
Comentarii prin facebook