E post, așa că vânzările de produse vegetale explodează în această perioadă. Totuși, vegetal nu înseamnă întotdeauna sănătos, așa că mare atenție ce cumpărați! Din 21 de produse de tip pate vegetal analizate în cadrul unui studiu, o treime „mustesc” de E-uri.
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons a analizat 21 de produse tip pate vegetal, achiziționate în mod aleatoriu din supermarketuri. Rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru cei care consumă în mod frecvent aceste produse. În ceea ce privește numărul de E-uri prezent în cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 și 12! În plus, sunt sărace în proteine și fibre, dar bogate în grăsimi și grăsimi saturate, iar calciul lipsește cu desăvârșire. În ceea ce privește valorile calorice, acestea sunt cuprinse între 130 și 270 kcal/100 grame
Există și două produse care nu conțin deloc E-uri: „Pate vegetal din boabe de soia”, produs de Inedit SRL, și Pate Scandia Sibiu, produs de Scandia Food SRL Sibiu. Totuși, spun realizatorii studiului, acestea conțin zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr, dar și grăsimi – 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr, sau grăsimi saturate – 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr. Produsele analizate sunt produse/distribuite de Inedit SRL, Glina SA, Kaufland România, Vascar SA, Regal Corp SRL, Prefera Foods SA, Billa România SRL, Hame România SRL, Scandia Food SRL, Profi Rom Food SRL, Rewe România SRL, Carrefour Romania SA și Producție Ardealul SRL. Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor comercializate pe piața românească, derulat de ANPCPPS – InfoCons.
Comentarii prin facebook