Mai mulți bani pentru vaporetto, ca să se prezinte totuși cineva la viitoarea licitație organizată de Primăria Timişoara. Asta au decis, marți, consilierii locali, care au aprobat o suplimentare a sumei destinate acestei achiziții de aproape 4.8 milioane de lei, fără TVA.
La prima licitație pentru achiziționarea de vaporetto, primăria a avut surpriza să constate că nu s-a prezentat niciun ofertant. Suma pusă la bătaie, aproximativ un milion de euro, era prea mică pentru șapte vaporaşe cu două motoare, care să aibă între 50 şi 70 de locuri și o lungime de până la 20 de metri. Practic, o astfel de ambarcațiune ar fi costat 143.000 de euro și, în plus, trebuia livrată în numai patru luni. Primarul Nicolae Robu recunoștea, imediat după eșecul licitației, că municipalitatea a fost prinsă cam cu temele nefăcute. „Şi perioada de livrare este posibil să fi fost o problemă, pentru că în general producătorii nu ţin pe stoc astfel de obiecte (…) La o licitaţie se vine cu clarificări în etapele primare, cu obiecţii. Nimeni nu a venit să spună: «Domnilor, aveţi un preţ prea mic, la aşa ceva nu găsiţi pe planetă vaporetto cu caracteristicile tehnice pe care le doriţi» (…) Nimeni nu a sesizat nimic, nimeni nu a obiectat nimic şi ne-am trezit când trebuia să deschidem plicurile cu ofertele că nu avem ce să deschidem”, declara edilul.
Între timp, specialiștii Direcției de Dezvoltare au ajuns la concluzia că un vaporaș care să aibă caracteristicile prevăzute în proiect nu poate costa mai puțin de 260.0000 de euro, fără TVA. Conform acestora, există și variante de 1,5 milioane de euro, dar acestea sunt… pentru Dubai, nu pentru Timișoara! Consilierilor locali li s-a cerut să voteze, în aceste condiții, o suplimentare a sumei pentru achiziția de vaporetto cu 4,79 milioane de lei, fără TVA. „Suma estimată necesară pentru demararea procedurii de achiziție publică este de 8,5 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de șapte vaporetto, din care suma de 3,7 milioane de lei fără TVA este deja cuprinsă în buget”, se precizează în referat. Aleșii locali au trecut proiectul și urmează ca suma să fie alocată efectiv printr-o rectificare de buget.
„Nu se găsește pe mapamond un vaporetto la dimensiunile asumate, la acel preț. Ne dorim să fie cât mai mulți ofertanți. N-are sens să reluăm o licitație în condițiile în care s-a făcut prima ediție. Dacă nu ne achitam de obligația de a cumpăra, se considera că nu sunt îndepliniți indicatorii tehnici și riscăm să pierdem banii. Mi s-a părut că sunt prea mari ambarcațiunile, dar Autoritatea Portuară susține că nu sunt prea mari. Am cerut Direcției de Dezvoltare să facă o întâmpinare la Autoritatea Navală Română, pentru a lămuri lucrurile”, a mai spus primarul Robu. Cu suplimentarea de marți, suma destinată achiziționării de vaporașe ajunge la aproape 2,4 milioane de euro.
Comentarii prin facebook