Jur pe roșu, pe caietul de licențiere al ACS și pe promovarea en-fanfare a ASU Poli că n-aș mai fi rămas încremenit în saga ipocriziei cu ilegalitățile de la Poli-Iancu dacă nu apărea o declarație senzațională și nemaipomenită a lui Adrian Orza în pressalert. „Adrian Orza, fostul viceprimar al Timișoarei, declarație incendiară despre finanțarea ilegală a echipei Poli: Contractul nu a fost votat de mine.” Pam-pam! Ce să înțelegem de aici? Că până și viceprimarul Orza, unghia dreaptă și lungă a lui Gheorghe Ciuhandu, membru în consiliul de administrație din partea primăriei în societatea lui Marian Iancu, omul care avea misia să vegheze cum se cheltuie banii alocați de municipalitate, deci EL, Adrian Orza, polistul înfocat, nu a fost de acord cu ce se stipula în contractul de asociere dintre clubul Poli și administrația municipală, ca orașul să dea bani pentru performanță la Poli? Și dacă nu a fost de acord, atunci, bărbătește, nu l-a semnat? Incendiar, fără doar și poate.
Întrebat dacă crede că are vreo vină în acest dosar al finanțării ilegale a echipei Politehnica Timișoara, consilierul local a precizat că „juridic, sub nicio formă. Ca alți zeci de mii de timișoreni, mi-am dorit să avem o echipă de fotbal. La ora respectivă, contractul în baza căruia s-au alocat sumele de bani nu a fost votat de mine. O să vă fac o mare surpriză, nu am votat contractul. Mi se pare forțat să spui că e unul sau altul vinovat. Nu am ce să regret, nu am făcut nimic ilegal, nu am avut niciun beneficiu material. Nu înțeleg cum trei ani totul a fost legal, apoi a devenit ilegal”. Aici are dreptate Adrian Orza. E inexplicabil cum prefectul, care avea obligația să verifice treaba asta, nu a observat nicio neregulă atâția ani. Sau cum să nu vezi că e plin Ilfovul de cluburi sponsorizate de primărie, cum echipele sătești din toată țara trăiesc cu mila primăriilor, iar acum dreptatea se face numai pe alese. Oare clubul de fotbal CFR Timișoara nu a fost finanțat de primărie pe vremea când era societatea lui Georgică Cornu? Întreb, nu dau cu parul. Dar să ne reîntoarcem la Adrian Orza.
Ce e de reproșat lui Orza din povestea de mai sus nu e faptul că a participat la mersul treburilor, bun-rău, la Poli în acei ani, ci felul în care fuge de răspundere astăzi. Manipulare cât casa. Adrian Orza a prezentat ca o surpriză faptul că nu a votat contractul, dar nu a mai apucat să spună că nu l-a votat pentru că viceprimarii nu aveau drept de vot în consiliu la acea vreme. Incendiar, nu-i așa? Adrian Orza nu a votat contractul cu FCU Politehnica Timișoara Invest în 2006 pentru că nu avea voie să-l voteze, nu pentru că așa ar fi apărat el legea și banul public. Tot din cauza restricțiilor din lege nu a votat în 2008 hotărârea de modificare contractului pe noua denumire Politehnica 1921 Știința, dar, ce să vezi?, a votat în 2009, când clubul și-a schimbat denumirea în FC Timișoara, iar legea le-a dat voie viceprimarilor să voteze ca și consilieri. Bingo!
„Se aprobă modificarea contractului de asociere nr. 100 din 20.07.2006 încheiat între Municipiul Timișoara și FCU Politehnica Timișoara & Invest SA prin modificarea denumirii titularului din FCU Politehnica Timișoara & Invest în SC Fotbal Club Timișoara SA”, așa zice la hotărârea votată și de Adrian Orza. O altă păcăleală a fostului viceprimar este aceea că, după 2008, Adrian Orza ăla de nu a acceptat contractul cu pricina n-ar fi votat alocarea de nouă milioane de lei pe an la clubul Poli. E vorba de hotărârile din 24.03.2009 și din 27.04.2010 pe care Adrian Orza le-a votat cu gura plină și bine a făcut, Deci cum stă treaba cu responsabilitatea juridică asumată „sub nicio formă”, dacă tot e să vorbim vorbe, mare polist Adrian Orza?
Hai să ne amintim o scurtă poveste din vremurile bune, dacă tot ne jucăm de-a manipularea opiniei publice. Nostalgic cum îl știm, poate că Adrian Orza ne va povesti odată cum era în consiliul de administrație de la Poli-Iancu. Și ce nod în gât au avut și el, și Alin Popoviciu, când „Elefantul” BkP a propus (iar Roșianu, Mărgărit, Ostaficiuc, Doboș etc au fost de acord) ca indemnizația lunară de 2.000 de euro cuvenită membrilor CA să fie donată la centrul de copii și juniori. Dar cine mai poate verifica astăzi dacă așa au stat lucrurile până la capăt?
Comentarii prin facebook