UMF salveaza vieti! Un laborator din Timisoara poate preveni aparitia cancerului mamar

Cancerul de sân afectează anual mii de femei din România. Universitatea de Farmacie și Medicină din Timișoara beneficiază de un laborator dotat la cele mai înalte standarde, care poate ajuta la depistarea timpurie a anomaliilor care duc la apariția cancerului mamar, cercetare extrem de utilă în prevenirea bolii.

teste

De peste 15 ani, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara se implică în lupta împotriva cancerului. Instituția a investit peste un milion de euro în aparatură modernă astfel încât să poată depista anomaliile care duc la apariția cancerului. Concret, în funcție de istoricul familiei și de analizele realizate în laboratorul de la UMFT, pacientele pot afla dacă există riscul de a se îmbolnăvi de cancer. Atenție! Astfel de analize nu se pot face decât la recomandarea oncologului.
Foarte mulți experți din domeniu au ales să părăsească UMFT, deși au fost instruiți la Timișoara. Au rămas însă în oraș și specialiști care încearcă să ușureze suferința pacienților de cancer și să prevină apariția bolii pe cât posibil. Unul dintre aceștia este Ovidiu Sârbu, care a renunțat la o carieră în Germania pentru a lucra în laboratorul performant de la UMFT. „Ne uităm pe secvenţe de ADN. În total, am reuşit să cercetăm 12 cazuri genotipate de posibilitate de apariţie a cancerului mamar. Noi cercetăm, dăm un rezultat, oferim rezultatele oncologului. Această mutaţie este asociată apariţiei cancerului la sân. De acolo intervin oncologii, geneticianul care trebuie să explice pacientului ce înseamnă această mutaţie (…) Nu se poate statistic spune că e 100% sigur”, precizează specialistul.

Conform spuselor specialistului, dacă mama a avut cancer la sân, fiica ei are un risc de 70% să se îmbolnăvească la rândul ei. De aceea, analizele făcute în laboratoarele UMFT sunt foarte importante, acestea reușind să indice dacă fiica este expusă riscului de îmbolnăvire. Laboratorul de la Timișoara este acreditat și în alte țări, ceea ce înseamnă că poate efectua analize și pentru pacienții din afara granițelor. Totuși, aceste analize nu sunt pentru oricine și asta pentru că se studiază la un nivel mai jos de genom. Astfel, oncologul este cel care stabilește dacă pacientului i se va face un test genetic. O problemă care apare în cazul acestor analize este prețul! Reprezentanții UMFT nu au putut să ofere, nici măcar estimativ, detalii despre acesta. Mai mult, dacă în țări precum Germania aceste analize sunt acoperite de casa de asigurări, în România lucrurile nu stau așa. Cercetătorii UMFT speră însă că acest lucru se va schimba în viitor, cerând sprijin pentru acest lucru Ministerului Sănătății.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social