„Oss, Sensei Dan Olaru”, este salutul rostit cu cel mai mare respect în Timişoara de practicanţii artelor marţiale în ultimele decenii. Şi va mai fi rostit mult timp de acum încolo, dar numai în gândul practicanţilor de arte marţiale care au desluşit secretele taekwondo-ului alături de Dan Olaru, trecut la cele veşnice sâmbătă seară.
În viaţa de zi cu zi a fost un rebel incurabil, dar când intra în sala de arte marţiale devenea alt om. Maniera politicoasă, disciplina, respectul, rigurozitatea şi controlul se regăseau într-un singur om: Sensei Dan Olaru. Pentru a ajunge la nivelul pentru care îl invidiau mulţi, timişoreanul născut în 1963 a urmat un drum început încă din anii 1970, perioadă în care artele marţiale nu au fost privite cu ochi buni de sistemul comunist. Pentru Dan Olaru nu a fost un impediment, acesta începând aventura în artele marţiale prin a practica judo în 1971. A renunţat destul de repede şi a încercat Ju-Jitsu, care i se potrivea mai bine. La nici 12 ani, pentru că Timişoara ducea lipsă de maeştri adevăraţi în Ju-Jitsu, Olaru a încercat Karate Shotokan. Tânărul practicant de arte marţiale avea să profite de faptul că Timişoara era oraş studenţesc, începând să practice taekwondo împreună cu studenţii străini. În 1985, perioadă în care în România cele mai rostite cuvinte erau „frig”, „foame” şi „întuneric”, Dan Olaru a sfidat sistemul totalitar şi a deschis o şcoală de arte marţiale! A fost, încă de atunci, propriul său stăpân, un lux pe care nu mulţi români şi-l permiteau în acea perioadă. Au urmat evenimentele din Decembrie 1989, când Dan Olaru, alături de mai mulţi elevi ai săi, a fost activ şi a participat la Revoluţia care avea să înlăture sistemul comunist din România.
Începând cu 1990, timişoreanul a făcut ceea ce a ştiut mai bine: a practicat artele marţiale şi a crescut sportivi valoroşi. Cei apropiaţi de Dan Olaru spun că acesta nu a crescut doar sportivi valoroşi, ci şi oameni, caractere adevărate, care s-au remarcat în toate sectoarele sociale. Dan Olaru a iubit deopotrivă artele marţiale, indiferent că era vorba despre taekwondo, shotokan sau ju-jitsu. „Orice artă marțială clasică conține toate elementele de care avem nevoie în viață. Din păcate, atât la noi, cât și în întreaga lume, numeroși instructori se ocupă în principal de performanța sportivă, neglijând, din lipsă de timp sau interes, celelalte aspecte ale artei marțiale pe care o predau. Așa că cereți instructorului vostru să vă predea și aceste aspecte dacă sunteți interesați și nu încercați pur și simplu să schimbați arta marțială practicată”, sunt vorbele lui Sensei Dan Olaru despre arte marțiale. Elevii şi toţi prietenii pe care i-a avut sunt aşteptaţi marţi, de la ora 14, la Cimitirul Cosminului, pentru a-l conduce pe Sensei Dan Olaru pe ultimul drum.
Comentarii prin facebook