Ziua de marți a început cum nu se poate mai prost pentru primarul Nicolae Robu. Acesta a fost chemat la Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru a da declarații într-un dosar legat de faimosul Incuboxx, o investiție de patru milioane de euro, realizată din fonduri europene. Edilul șef nu este singurul care trebuie să dea cu subsemnatul. UPDATE: Totul a pornit de la faptul că Saiftim, antreprenorul general, nu și-a plătit subcontractorii, deși a încasat banii de la primărie.
Primarul Nicolae Robu a ajuns, marți dimineață, la Serviciul de Investigare a Fraudelor Timiș, pentru a fi audiat, de un procuror de la Parchtul de pe lângă Judectoria Timișoara, într-un dosar care vizează proiectul Incuboxx. Investigația este legată de felul în care s-a făcut recepția lucrării care a costat aproximativ patru milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. La poliție au ajuns, marți dimineață, și alți oficiali din PMT: Aura Junie, șefa Direcției de Dezvoltare, Culiță Chiș, șeful Direcției Tehnice, arhitectul șef Ciprian Cădariu, Sorin Ciurariu, șeful Direcției de Urbanism, sau Adrian Bere, de la Direcția de Mediu.
Incuboxx, centrul IT&C al Primăriei Timișoara, a fost inaugurat, în aprilie 2014. Lucrarea a costat 17,7 milioane de lei și a fost executată de Saiftim, fiind realizată dintr-un material revoluționar, policarbonat multistrat. Incuboxx a fost ultima mare lucrare realizată de Saiftim, firmă intrată între timp în insolvență. Printre acționarii Saiftim se numără fostul deputat și ministru PSD Ovidiu Brânzan, de altfel și președinte al Consiliului de Administrație, și Bega Turism, a fraților Emil și Marius Cristescu, principalul acționar fiind Victor Imobiliar Business Development. Construcția a început în 2012, în ultimele luni de mandat ale fostului primar Gheorghe Ciuhandu, Saiftim fiind, la vremea aceea, una dintre firmele abonate la lucrări cu PMT. Saiftim a încasat banii pe lucrare, însă nu și-a plătit niciunul dintre subcontractori.
Clădirea a avut probleme de la bun început. Ultima dintre ele s-a înregistrat luna trecută, când, în urma unei ploi torențiale, apa s-a infiltrat în pereți. În plus, nu funcționează nici sistemul de aer condiționat. „La Incuboxx sunt probleme la două dintre fațade, care, în condiții de vânt puternic și ploaie semnificativă, nu sunt perfect etanșe, ceea ce permite apariția infiltraților. De asemenea, s-au identificat lipsuri la instalația de climatizare”, declara viceprimarul Dan Diaconu. Saiftim a refuzat însă să remedieze problemele. „Vom face remedierile pe cheltuiala constructorului, folosind sumele aferente garanției de bună execuție”, mai spunea Diaconu.
UPDATE1: Primarul Nicolae Robu a explicat de ce a fost chemat la poliție: de la Incuboxx au dispărut mai multe echipamente, după ce firma Flexik Automation, subcontractată de antreprenorul general Saiftim, a reclamat că nu a fost plătită. „La recepţie, un domn din partea firmei Flexik Automation a spus în gura mare: «Dacă nu luaţi măsuri să-mi primesc banii, o să îmi iau echipamentele înapoi» (…) M-am adresat celor de la Saif-Tim, lider de asociere, şi le-am spus: «Oameni buni, plătiţi şi partenerii». Primăria a plătit către Saiftim, nu a dat dovadă de corectitudine în raport cu partenerul său şi nu l-a plătit. Nu mi-am închipuit că se va ajunge să se pună în practică acea ameninţare”, susține edilul.
Echipamentele ar fi dispărut în toamna anului trecut. „În 3 noiembrie 2014, diriginta de şantier a fost acolo să pregătească «ISCIR-izarea» centralei termice şi a constatat că din tabloul de automatizare a cazanelor lipsesc nişte componente. S-a uitat în registrul de intrări şi a văzut că, în data de 4 octombrie, au fost în clădire un domn Potra, de la Flexik, şi un coleg, pentru verificare centrală termică. Asta scrie în registru… Din 4 octombrie şi până în 3 noiembrie nu a mai fost nimeni în clădire. Noi am suspectat că acea ameninţare cu luarea de echipamente a fost pusă în practică. Nu puteau fi luate cazanele, dar componente dintr-un tablou de automatizare putea fi luate”, a mai declarat Robu. Conform acestuia, la recepția lucrării, totul părea în regulă. În plus, comisia de recepție nu are decât rolul de a face o… inspecție vizuală. „Eu şi restul comisiei de recepţie ne-am deplasat în toate încăperile, am văzut camerele tehnice, am văzut toată aparatura care trebuia să fie în dotare. Au fost anumite obiecţii, incluse într-o anexă la procesul-verbal, cu remedierile. Comisia inspectează vizual (…) Am considerat că totul este în regulă cu acea ocazie şi evident am avut bucuria finalizării unui alt obiectiv cu fonduri europene (…) În decembrie 2014 am cerut societății Flexik să ducă înapoi ce a luat și, dacă acest lucru nu se întâmplă până pe 8 decembrie, vom face plângere penală pentru furt. Ni s-a răspuns că noi nu am luat în considerare niciodată societatea Flexik, ci doar Saiftim”, a mai declarat Nicolae Robu.
Între timp, s-a ajuns la două plângeri penale. „Una este din partea noastră către Flexik, iar alta este a societății Flexik, împotriva primăriei, cum că am recepţionat de la Saiftim echipamente pe care această societate nu are nicio dovadă că le-a avut. (…) Am fost chemaţi toţi membrii comisiei de recepţie, cei din primărie, vor fi chemaţi şi diriginţii de şantier, pentru a da lămuriri”, a mai spus primarul.
UPDATE 2: Surprinzător, fostul ministru al Sănătății, Ovidiu Brânzan, membru în CA și acționar la Saiftim, susține că… firma nu a avut bani pentru a-și plăti subcontractanții. Asta, deși primăria a achitat cele patru milioane de euro, reprezentând contravaloarea lucrării. „Eu ştiu că, la momentul recepţiei, toate echipamentele erau complete şi funcţionale, după care s-a constatat că lipsesc nişte piese pe care cineva le-a luat. Cine şi din ce cauză nu ştiu. Saiftim este în insolvenţă din primăvara anului trecut. Nu au mai existat bani pentru plata multor subcontractori, nu unul în mod special, de la Incuboxx sau din altă parte. Nu au existat sumele necesare pentru a se achita integral toate datoriile”, afirmă Brânzan.
Comentarii prin facebook