La Timișoara va începe, nu se știe exact de când, eutanasierea câinilor fără stăpân aflați în adăpostul societății de ecarisaj. Reprezentanții primăriei spun că legea nu mai permite ca bugetul local să suporte cheltuielile de întreținere pentru animale mai mult de 14 zile lucrătoare. În plus, adăpostul este la capacitate maximă. Singura soluție: adopția.
Un nou „război” între municipalitate și ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor este pe cale să înceapă la Timișoara. Asta, după ce primarul Nicolae Robu a numit, prin dispoziție, un împuternicit care va emite deciziile „de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicați, adoptați, adoptați la distanță sau menținuți în adăpost, conform dispozițiilor legale”. Este vorba despre Alexandra Pintea, consilier la Compartimentul pentru gestionarea populației canine, deratizare, dezinsecție și dezinfecție – Direcția de Mediu, respectiv, ca locțiitor, pe Victor-Cătălin Birda, consilier la același compartiment. Teoretic, din acest moment, oricând pot începe eutanasierile câinilor aflați în adăpostul Danyflor.
Decizia a apărut în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv, pe 26 noiembrie, cererea „Vier Pfoten” de suspendare a normelor de aplicare a Legii 258/2013, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. „Admite recursul declarat de Guvernul României împotriva Sentinţei nr. 1982 din 20 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi respinge cererea de suspendare”, se precizează pe site-ul ICCJ. În aceste condiții, primăriile pot trece eutanasierea câinilor fără stăpân în termen de 14 zile de la capturare, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
„Nu știu când vor începe practic eutanasierile, dar trebuie să facem acest lucru. Ordonanța de urgență și normele de aplicare au fost atacate de «Vier Pfoten», dar guvernul a câștigat procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Normele sunt în vigoare de anul trecut. Este procedura care trebuie urmată în cazul în care câinii nu sunt adoptați sau măcar adoptați la distanță. Vom începe cu animalele bătrâne și bolnave. Nimeni nu-și dorește să ajungă în situația de a eutanasia câinii, dar procedura poate fi suspendată numai dacă se intensifică ritmul adopțiilor. Există și varianta adopției la distanță, în care cineva își asumă plata cheltuielilor de întreținere ale câinelui, care nu mai sunt suportate de la bugetul local. Lucrul ăsta (eutanasierea – n.r.) se întâmplă în toată România, nu este o situație unică. Legea nu mai permite, și este precizat expres, sterilizarea și lăsarea în teritoriu a animalelor”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Conform acestuia, în acest moment, adăpostul Danyflor este la capacitate maximă. „Sunt 580 de câini. Târgurile de adopții au avut succes până în primăvara lui 2015, apoi ritmul a scăzut foarte mult. Există și varianta adopției la distanță. O treime din câinii din adăpost pot fi adoptați la distanță”, mai spune Diaconu. Conform acestuia, până acum, la Timișoara nu au fost eutanasiați decât câini foarte bătrâni sau foarte bolnavi.
Apropiata începere a eutanasierilor a stârnit deja o mulțime de reacții pe rețelele de socializare. Mulți timișoreni consideră că primarul Nicolae Robu și-a început campania electorală și condamnă decizia. În mediul virtual circulă deja o invitație la pichetarea primăriei, anunțată pentru miercuri, 24 februarie, la ora 20. Conform unei HCL din ianuarie 2014, adopția la distanță a unui câine ar urma să-l coste lunar pe cel care își asumă o astfel de acțiune exact 347 lei. Suma a fost considerată uriașă de la bun început.
Comentarii prin facebook