În urmă cu ceva vreme, o știre a apărut repede și a dispărut și mai rapid. Nici nu era cazul mai mult. „Patrula lui Vlad Țepeș” este o organizație civică propusă de deputatul Bogdan Diaconu și Daniel Ghiță, luptătorul K1. De esență antimaghiară, ea a apărut și ca răspuns la brigăzile din secuime, PVȚ nu putea face carieră fiind afiliată la un partid politic, dar oferă o agendă electorală partidelor politice. Apoi, Noua Dreaptă s-a oferit să protejeze timișorenii de hoții de buzunare din tramvaie. Am mai citit despre „țepeși” că nu știu ce lucruri bune au făcut de-au protejat stratul de ozon, dar pe strada nimica, bate vântul.
Dincolo de comicul unor situații, „Vlad Țepeș” și „Noua Dreaptă” ar putea atrage alegătorii scârbiți de nedreptatea de care ne lovim când interacționăm pe stradă, în magazine, la ghișeu cu funcționarii publici, în mijloace de transport etc. Și comicăria cu partidul lui Dan Diaconescu la fel a atras, prin tot felul de bazaconii izvorâte dintr-un set de nevoi și așteptări ale populației. Acolo unde lipsește intervenția statului în relația cu interlopii, sar brigăzile cetățenești, ni se promite ajutorul, dar nu ni se spune cum se va produce el. Totul pare o poveste cu o bătrânică trecută strada de astfel de gărzi, dar și un marketing electoral pe o temă ce ar merita mai multă atenție din partea societății.
Aș vrea ca astfel de patrule civice să facă centura de sud a Timișoarei, dar știu că nu se poate. Multe lucruri n-o să le poată face nici „țepeșii”, nici druckerii de la „Noua Dreaptă”, pentru că nici Vlad Țepeș însuși nu le-a făcut la vremea lui. Nu totul în țara asta ține de devalizarea economiei de către „Felix” sau nu știu care politician. Nu, țara asta suferă mult mai cronic din lucruri mărunte, cum le-au speculat și cei amintiți mai sus, fie că e vorba de nebunia cu furturile din tramvaie ori de alte violențe stradale. Nemulțumirile sunt multe și de cele mai multe ori par banale.
De la WC-ul lipsă din casă, pentru că primarul bagă banul într-o sală de sport dintr-un sat plin de moși și babe, și până la nesimțirea urbană. Tare m-aș bucura să avem parte de autorități ale statului care să sancționeze ferm parcatul aiurea. Dar m-aș mulțumi și ca o patrulă din asta să le dezumfle roțile celor ce lasă mașinile cu nesimțire pe locurile destinate handicapaților ori prin alte locuri nepermise, să tragă de mânecă pe ăla de se bagă în față la coadă, pe ăla de scuipă pe jos sau aruncă sacul cu moloz între localități, că nu-l vede nimeni.
Credeți că astfel de brigăzi civice vor putea face asta? Eu nu cred că țara asta e pregătită în acest moment pentru o astfel de schimbare, de la nesimțire la bun simț. Poate că marea hoție încet-încet se va mai potoli. Faptul că Anticorupția a arătat că nu prea mai contează statutul social sau politic când ți se dovedește o infracțiune probabil că va mai domoli cu vremea setea de abuzuri la vârful statului. Dar de măgăriile astea mici cine se ocupă? Până să se ocupe tot felul de patrule civile ale partidelor politice de aceste probleme, mai bine îi forțăm noi pe cei care ne reprezintă în politică și administrație să ofere, prin autoritatea statului, un cadru legal și protecție pentru o societate civilizată.
Experiențele cu promisiunile electorale ne-ar arăta că românul s-ar bucura să vină luptătorul K1 Ghiță și când birocratul te omoară la ghișeu, când baronul țigănesc te scoate afară din casă, dar și când medicul îți condiționează actul medical. Ar mai conta pentru omul de rând cine face dreptate, dacă autoritatea statului intervine atât de selectiv? Poate că nu și ne îndreptăm spre un soi de anarhie. Dar la fel de păcat este că apariția acestor oferte electorale duce subiectul în derizoriu, astfel că vom rămâne într-un leșin civic și-o lipsă de reacție ce nu vor forța statul să ia în serios aceste probleme.
Comentarii prin facebook