Timișorenii ar putea scăpa, în acest an, de țânțari și alte zburătoare deranjante. Primăria poate relua, în sfârșit, licitația pentru atribuirea serviciului de dezinsecție, blocată multă vreme în instanță. Între timp, în contextul apariției infecțiilor cu virusul Zika, și Institutul Național de Sănătate Publică a cerut autorităților locale să intensifice lupta împotriva țânțarilor.
În toamna lui 2013, Primăria Timișoara a rămas fără contract cu un operator de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-a făcut o încredințare directă, în valoare de 30.000 euro, către firma al cărei contract expirase, iar ulterior a fost demarată procedura de licitație. În august 2014 însă, licitația pornită în noiembrie 2013 era departe de a fi încheiată.. La licitație s-a înscris o singură firmă, deja celebra Romprest, care nu a îndeplinit toate condițiile din caietul de sarcini, așa că a fost descalificată. Romprest Servicii SA a dat primăria în judecată și a urmat un întreg șir de procese. În martie 2015, cazul ajunsese la Tribunalul București, instanță a cărei competență a fost contestată de SC Romprest Servicii SA. În noiembrie 2014, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor și-a invocat excepţia de necompetenţă materială şi și-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Bucureşti. Judecătorii de aici au dat câștig de cauză Primăriei Timișoara, dar compania bucureșteană a contestat decizia. Până în 14 martie ar trebui să existe o nouă hotărâre a instanței, care va rămâne definitivă și irevocabilă, fiind executorie.
În tot acest timp, numărul țânțarilor a continuat să crească, fără ca primăria să aibă vreo soluție. Acum a mai apărut o problemă. „Pe fondul creșterii temperaturilor și a urgenței de sănătate publică de importanță internațională generate de apariția clusterului de malformații congenitale și tulburări neurologice (sindrom Guillain Barre) în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică județene recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia «Aedes albopictus», intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import”, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Primarul Nicolae Robu spune că nu a primit o astfel de înștiințare. „Este un subiect care trebuie să ne preocupe. Mă bucur că s-a terminat blocajul în instanță pe licitația de achiziție a serviciilor de dezinsecție-deratizare și sper să ajungem cât mai repede să și avem un contract încheiat, să nu mai fim în situația în care am fost în anii trecuți, când ne-am descurcat cum am putut, cu firmele primăriei, făcând pe diverse zone ale orașului o dezinsecție într-un regim improvizat”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. Licitația pentru desemnarea operatorului de dezinsecție urmează să fie reluată, iar timișorenii ar trebui, teoretic, să nu mai sufere din cauza țânțarilor, chiar dacă procedura nu va fi finalizată până la vară. „Nu avem în momentul de față cu ce să stropim, însă, nemaifiind în instanță, dacă prin absurd nu vom reuși să finalizăm licitația în termen, vom putea să contractăm o firmă care să facă aceste operații. Nu putem expune sănătatea oamenilor”, a conchis Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook