Cu exact 14 voturi, atât de cât era nevoie, consilierii locali au fost de acord ca primăria să fie reprezentată de avocați independenți în lupta contra Curții de Conturi, în cazul finanțării cluburilor sportive. Discuțiile au durat câteva zeci de minute, iar social-democrații s-au abținut de la vot, alături de independenți și de cei de la ALDE. CJ Timiș a votat același lucru, săptămâna trecută, fără pic de scandal.
Atât Primăria Timișoara, cât și CJ Timiș au primis răspunsuri negative la contestațiile depuse la Curtea de Conturi, pe marginea rapoartelor referitoare la finanțarea cluburilor sportive. Suma considerată ca fiind alocată ilegal, pe ambele instituții, depășește 50 de milioane de lei. Singura soluție: instanța de judecată! CJ Timiș a rezolvat problema fără scandal, în plenul din ultima săptămână a lui februarie. „Vom hotărî în plen dacă vom merge pe varianta de a fi reprezentați de juriștii noștri, care sunt și ei implicați în hotărârile de consiliu și în finanțările pe care le-am dat. Probabil că vom fi nevoiți să luăm un apărător independent, o casă de avocatură”, declara, pentru deBanat.ro, președintele Cj Timiș, Titu Bojin, în ziua în care a primit răspunsul Curții de Conturi. Aleșii județeni au votat, în ultimul plen, „achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă şi reprezentare a Judeţului Timiş şi a Preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, în litigiul având ca obiect anularea măsurilor dispuse de către Curtea de Conturi a Romaniei”. Bojin a fost împuternicit, astfel, „să negocieze şi să încheie contractul de reprezentare juridică”.
Ce se poate la CJ Timiș nu e întotdeauna posibil la fel de simplu la CL Timișoara. După o ceartă de minute bune în plenul de marți, consilierii locali s-au reunit și joi după-amiază, pentru a vota un proiect similar, referitor la „aprobarea achiziției de servicii juridice redactare, consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea formulării cererii de chemare în judecată împotriva punctului 4 din partea constatativă a Deciziei 40/2015 a Camerei de Conturi a județului Timiș și a încheierii nr. 30/16.02.2016 a Curții de Conturi a României și a căilor de atac”. Ședința CL a început pe un ton mult mai liniștit decât era anticipat, având în vedere vocile ridicate de cu două zile în urmă. Din start, șeful grupului de consilieri PSD, Dan Idolu, a anunțat că fiecare social-democrat va vota în funcție de cum îi va dicta conștiința.
„Nu se pune lipsa încrederii în serviciul juridic al primăriei, altfel l-am desființa. Serviciul juridic va fi implicat în această speță. Așa cum este făcut proiectul, suma care poate fi plătită pentru aceste servicii juridice este la limita superioară, cea instituită prin lege. Dacă vreți un plafon mai jos, se poate face asta, printr-un amendament. Procedura este de atribuire directă”, a încercat primarul Nicolae Robu să-i convingă pe consilieri. „Domnilor consilieri, atât eu, cât şi dumneavoastră vom fi istorie peste patru luni. Aceste asocieri s-au făcut între Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica, nu se mai pune problema de răspundere penală, cum era la cealaltă Poli, ci de răspundere materială. Ce a făcut aici Curtea de Conturi este o aberaţie, vă spun că sunt nişte anomalii. Nu are nicio logică, este legală asocierea, dar nu este legală plata. (…) Sunt deja imun. Am sechestru pe avere pe partea cu Poli. Am imputabili 27 de milioane de euro, dacă mai vin două sau trei milioane în plus nu mai contează (…) Toate orașele din țara românească, la toată lumea funcționează, merge, numai la Timișoara nu. Nu vă puneți și întrebarea asta? Interesul este să fim apărați cât mai bine. Au fost trei controale, toate au spus că e legal, asta nouă a spus că nu. Când am cerut să răspundă solidar, alături de noi, au spus că ei sunt deasupra legii, că nu răspund. Păi ce faci tu, ca auditor, adică tu ești deasupra legii? (…) În concluzie, vă spun la modul cel mai sincer, trebuie să luăm o firmă de avocatură care să ne apere și noi să stăm să îi asistăm. Eu sunt specialist în probleme de administrație, nu în probleme de justiție. Faceți cum considerați de cuviință! Nu mi-e frică de nimic, este legal, ce fac ei este un abuz, va veni vremea ca fiecare să plătească pentru abuzurile pe care le face!”, a spus, la rândul lui, secretarul Ioan Cojocari. Alfred Simonis (PSD) a vrut să știe apoi dacă proiectul are aviz de legalitate. Același Cojocari i-a replicat că îi dă binecuvântarea „în numele Domnului”! În finalul discuțiilor, Simonis i-a spus sec primarului Nicolae Robu că este „laș”. S-a trecut la vot, iar proiectul a trecut cu 14 voturi, social-democrații, independentul Bogdan Herzog și Nistor Geană. Vineri, 4 martie, este ultima zi în care poate fi depusă contestația la raportul Curții de Conturi.
Comentarii prin facebook