S-au internat la Chirurgie Vasculară, ca să stea în pat pe… hol! S-a întâmplat, din nou, la Spitalul Județean Timișoara, unde pacienții sunt victimele colaterale ale unei situații care se repetă perioadic. Șeful de secție spune că de vină e managementul spitalului, în timp ce directorul SCJUT afirmă că internările ar trebui să se facă ținându-se cont de urgențe.
Mai mulți pacienți ai Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara au fost internați în paturi puse pe holuri. Imaginea de lumea a treia nu e însă o premieră pentru cea mai mare unitate sanitară din vestul României. Explicațiile nu au întârziat să apară. „Am avut un număr de pacienți internați mai mare decât numărul de paturi. Este inadmisibil ca așa ceva să se întâmple într-o secție a Spitalului Județean. Fiecare secție trebuie să-și știe numărul de paturi și posibilitățile de internare și are obligația ca fiecare pacient care se internează să beneficieze de pat de internare. Este obligatoriu să se trateze toate urgențele chirurgicale, însă nu e obligatoriu, dacă nu are paturi, să interneze cazuri care nu sunt urgențe. Pentru asta trebuie să se facă listă de așteptare. S-a instituit o comisie care a verificat toate persoanele internate pentru a vedea care dintre ele nu reprezintă urgență. Situația s-a remediat. Am dispus ca toți pacienții care nu beneficiază de paturi să fie mutați în alte secții”, explică Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară spune că problema e veche și nimeni nu e interesat să găsească o soluție. „Aceste probleme sunt de doi ani. Unul dintre motive este structural: boala vasculară apare la 15% din pacienții peste 65 de ani. Asta înseamnă că, la momentul când vorbim, sunt 70.000 de pacienți în țară. Să-i împărțim pe județe și vedem că ne-ar reveni zeci de mii de pacienți pe secție pe an. Acesta este un lucru pe care Ministerul Sănătății ar fi trebuit să-l prevadă și să pregătească infrastructură pentru el”, a declarat prof. dr. Mihai Ionac. Chirurgul aruncă însă săgeți și spre conducerea Spitalului Județean, despre care spune că ar putea rezolva situația, dacă ar fi interesată să facă acest lucru. „Pe de altă parte, există secții din spital care, teoretic vorbind, stau și câte 100 de zile pe an închise. Au veșnic paturi goale. (…) O treime din an sunt goale. Ar fi foarte simplu pentru managementul spitalului să redistribuie aceste paturi, chiar și temporar, în așa fel încât pacienții să se bucure de condiții normale. De doi ani trimit o grămadă de memorii cu soluții la care nu mi-a răspuns niciodată. (…) Se pare că managementului tocmai de pacienți nu-i pasă. Îi pasă de orgolii… de orice altceva”, mai susține Ionac.
Comentarii prin facebook