Proprietarii terenului pe care a funcționat vechiul abator, lăsat în paragină de ani buni, vor să investească, în sfârșit, în zonă. Nu se știe când, dar asta crede primarul Nicolae Robu. În ultimul plen, consilierii locali au prelungit, până în 2019, Planul Urbanistic Zonal. Robu nu crede că e doar o încercare de a scăpa de amenzi.
În toamna lui 2013, Țiriac Holding și firma spaniolă Goldale Real Estate, proprietarii terenului și ai clădirilor care au mai rămas în picioare în zona fostului abator de pe Bd. Eroilor, au fost amendate cu 8.000 de lei, suma maximă permisă de lege, pentru că au lăsat în paragină clădirea declarată monument istoric. Ulterior s-au apucat de lucru, apoi s-au oprit și, după ce au fost amenințați cu dosare penale, s-a lucrat la reconstruirea gardului și la refacerea acoperișului uneia dintre clădiri. Ultimele informații despre fostul abator datează din vara lui 2014, când fostul viceprimar Traian Stoia anunța că proprietarii ar dori să contruiască niște terenuri de sport care să fie puse la dispoziția oricui este interesat, pentru a revitaliza zona, până când se va putea face investiția inițială, cea de mall, hotel, sală de conferințe și locuințe. Nu s-a întâmplat nimic până acum, dar, în ultimul plen, consilierii locali au aprobat, fără discuții, prelungirea PUZ-ului pentru zona Abator.
Hotărârea prevede „aprobarea prelungirii valabilităţii Planului Urbanistic Zonal Zona Abator, Bd. Eroilor de la Tisa nr. 24, Timişoara, aprobat prin HCL nr. 617/19.12.2006, având ca beneficiar pe SC Goldale Real Estate SRL şi elaborat de proiectantul general SC Subcontrol SRL. şi proiectantul de specialitate SC Plancontrol SRL (…) Se mențin condiţiile de construire aprobate prin HCL 617/19.12.2006, astfel: reconversia fostului abator într-un complex comercial de tip mall în partea de est în regim de înălţime 2S+P+4E retrase succesiv (…) complex comercial cu suprafaţa construită de aproximativ 25.000 mp și edificarea unui complex de birouri, hotel şi locuinţe în partea de vest, pentru care se instituie interdicţie temporară de construire până la elaborarea unei documentaţii de urbanism şi în conformitate cu avizul Consiliului Judeţean Timiş nr. 117/12.12.2006 eliberat cu aceeaşi condiţie. Valabilitatea Planului Urbanistic Zonal Zona Abator se prelungeşte până la data de 18.12.2019 şi se va integra în Planul Urbanistic General al Municipiului Timişoara”.
Primarul Nicolae Robu crede că e un semn bun că proprietarii acestui teren au solicitat prelungirea de PUZ. Deși nu poate spune dacă ei chiar vor să investească, edilul respinge varianta potrivit căreia încearcă, prin această măsură, să scape de eventualele amenzi pe care le-ar putea încasa pentru paragina în care au lăsat întreaga zona. „Proprietarii abatorului nu au vrut să lase să expire PUZ-ul, ceea ce înseamnă că au de gând să-l valorifice. Așa interpretez eu. Nu pot să vă spun cât de angajați sunt în a face investiția, dar așa interpretez faptul că nu au lăsat PUZ-ul să expire, ci au cerut o prelungire, ca un semn că sunt interesați să valorifice acel domeniu. Este păcat ca într-o zonă atât de bună să avem o paragină. Nu scapă de amenzi, ei trebuie să facă ceva din moment ce au notificări că acolo este paragină. Ei trebuie să îndrepte paragina. Nu putem să-i obligăm să construiască, dar putem să-i obligăm să nu mai lase paragină (…) Nu ne va trișa nimeni cu PUZ sau certificat de urbanism, dacă nu ajunge să și intervină pe teren”, susține edilul. Abatorul a fost construit în anii 1904-1905, după planurile arhitectului László Székely, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Timișoarei. Activitatea în abator a încetat în 1989, iar din 1992 clădirea este lăsată în paragină.
Comentarii prin facebook