Asociația Peisagiștilor va deveni partener al Primăriei Timișoara, pentru că nu e „obstrucționistă”. E concluzia la care a ajuns Nicolae Robu, după discuția purtată cu reprezentanții AsoP pe tema păstrării sau desființării fâșiilor verzi dintre trotuare și carosabile.
Primarul Nicolae Robu anunța, la finele lunii februarie, că vrea desfiinţeze fâșiile dintre trotuare și carosabil, considerate spații verzi. „Conţin doar pământ care, când plouă, se transformă în noroi, respectiv noroi în care bălteşte. Când e vreme bună, avem praf care se ridică în atmosferă şi pe care îl inspirăm (…) Ele trebuie desfiinţate, ca să nu mai fie mizerie acolo. Sunt doar zone de protecţie a drumului”, spunea edilul. Imediat a apărut reacția Asociației Peisagiștilor, care a criticat intenția desființării acestor fâșii verzi, susținând că starea deplorabilă a acestor „fâșii verzi” este cauzată de neîngrijirea corespunzătoare. Robu a declarat că nu dorește să intre în conflict cu peisagiștii și că vrea să aibă un dialog cu aceștia. Întâlnirea a avut în urmă cu două zile și, spune edilul, el le-a explicat specialiștilor poziția sa. „Le-am reproșat că nu au venit cu atitudini constructive, ci doar cu obstrucții, și le-am spus că ne exercitam prerogativele cu responsabilitate, în interesul cetățenilor. Prin măsurile luate am reușit să reducem praful și să facem ca Timișoara să fie singurul oraș din România scos de sub sancțiunea UE. Pentru a avea un aer și mai curat, trebuie să desființăm acele fâșii înguste care nu pot fi ținute verzi și să punem accent pe cât mai mulți copaci”, susține Robu.
În 2015, conform datelor oferite de administrația locală, Timişoara avea aproximativ 550 de hectare de spaţiu verde, excluzând Pădurea Verde, ceea ce înseamnă aproximativ 18 mp/locuitor. Dacă ar fi fost inclusă și Pădurea Verde, suprafața ar fi crescut la 38 mp/locuitor. Normele europene prevăd un minim de 26 mp de spaţiu verde / locuitor.
Concluzia primarului? AsoP va fi inclusă în parteneriatul pe care municipalitatea îl are cu Universitatea de Științe Agricole. „Reprezentanții asociației s-au angajat să fie pozitivi și să ne ofere sprijin de specialitate. Ne-am despărțit în termeni amiabili, cu deschidere de ambele părți pentru colaborare pentru binele Timișoarei. Eu sunt deschis la orice colaborări și receptiv la orice propuneri de mai bine, dar sunt inflexibil în fața obstructioniștilor. Asociația Peisagiștilor mi-a lăsat impresia că nu se va încadra în această categorie, ci dimpotrivă”, a mai declarat Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook