La fiecare două ore, o femeie este diagnosticată în România cu cancer de col uterin. Suntem pe primul loc în Europa, această maladie fiind este principala cauză de deces pentru româncele cu vârste între 15 și 44 de ani. Caravana „Protejează-i aripile” își propune să pună accent pe prevenție.
În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, ceea ce însemnă aproximativ 12% din totalul cazurilor de diagnosticate anual în Uniunea Europeană. De asemenea, peste 1.900 de femei mor în fiecare an din cauza acestei maladii, ceea ce duce România pe primul loc în Europa în acest „top negru”. Cancerul de col uterin este principala cauză de deces prin cancer pentru femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Boala se vindecă, însă numai dacă este depistată în stadii incipiente, iar asta nu se poate face decât dacă femeile merg la control. Nu se întâmplă însă așa, iar motivele sunt multe. În Banat, de exemplu, aproape 16% dintre femei nu au fost la un control de rutină în ultimii ani, iar 33% au fost la medic mai rar decât o dată la trei ani. Aproximativ 18% din femeile din Banat nu și-au făcut deloc analize în ultimii 10 ani! Mai mult decât atât, 70% din bănățence nu au făcut, în ultimii trei, nici testul Babeș-Papanicolau și nici testul HPV-ADN.
Spre deosebire de România, în Europa, mortalitatea prin cancer de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, datorită programelor de prevenție. Cât e eficient este Programul național de screening care se derulează din 2012? El ar trebui să cuprindă 6 milioane de femei, însă până acum doar 700.000 au beneficiat de teste gratuite Babeș-Papanicolau. Nici în regiunea de vest lucrurile nu stau mai bine. Au fost făcute, până acum, puțin peste 48.000 de teste Babeș-Papanicolau, adică au fost testate doar 12% dintre femei. 8% din teste au avut rezultate pozitive. Caravana „Protejează-i aripile” își propune să pună accent pe prevenție, împărțind pliante româncelor și explicându-le, prin voluntari, cât de important este un consult medical făcut la timp. Cele câteva zeci de minute petrecute în cabinetul specialistului pot face diferența între viață și moarte. Însă, pentru asta, româncele trebuie să treacă de faza rușinii de a se dezbrăca în fața medicului…
Comentarii prin facebook