Autorităţile din Gottlob încearcă, de aproape patru ani, să pună pe picioare un sistem de încălzire a comunei cu apă geotermală. Investiția e de câteva zeci de milioane de euro, dar ar putea însemna deschiderea în zonă și a unui ștrand pe modelul folosit pe scară largă în Ungaria. Proiectul va fi depus, dacă e eligibil, direct la Bruxelles.
Primarul Gheorghe Nastor (PNL) nu renunță la proiectul de încălzire cu apă termală a caselor din comună. Ideea e veche, dar până acum nu s-a găsit finanțare. Nastor dă exemplul Ungariei, care a știut să-și exploateze la maximum rezervele de apă termală, iar acum o mulțime de localități din zona de graniță au ștranduri și spa-uri care atrag ca un magnet românii. „Lucrăm de trei-patru ani, zona are o rezervă imensă de ape geotermale neexploatată. Dacă vă uitaţi în Ungaria, ungurii şi-au făcut pe toată frontiera noastră nişte centre superbe de încălzire cu apă termală. În baza acestor lucruri am încercat şi noi prin program transfrontalier. Ungurii şi-au rezolvat problema, nu mai vor acum energie regenerabilă, ceea ce e şi normal din punctul meu de vedere (…) Încercăm acum printr-un program transfrontalier cu sârbii. Am preluat două sonde de hidrocarburi care nu au fost folosite de 40 de ani”, spune Gheorghe Nastor.
Lucrurile sunt însă complicate. „Am ajuns şi la Bruxelles în periplul de a rezolva problema asta. Ni s-a spus de acolo că România nu a semnat Planul Juncker de energie regenerabilă. Mă duc după 15 mai la preşedintele Comisiei de energie regenerabilă. Anul trecut când am fost la Bruxelles, pe tema aceasta exista un buget de 50 de milioane de euro, acum am înţeles că e de 200 de milioane. Sigur, proiectul trebuie să fie agreat de Banca Europeană. Am avut un studiu de prefezabilitate, acum lucrăm la cel de fezabilitate, în principal pentru încălzirea comunei şi returul la un centru de agrement. Am vorbit prea mult pe tema asta şi îmi pare rău că am vorbit, pentru că am stârnit invidie, pentru că mie mi se pare că autorităţile statului trebuie să sprijine investiţia asta”, susține primarul de Gottlob.
Investiția este estimată la 20-30 de milioane de euro, dar în proiect ar putea fi incluse atât comuna Lovrin, cât şi alte două localităţi din Serbia. Autorităţile din Gottob vor să depună proiectul direct la Bruxelles, pentru că prin ADR Vest este lucru nu mai este posibil. S-au schimbat regulile de finanțare, astfel că UE nu mai alocă bani pentru astfel de proiecte decât în cazul stațiunilor, Gottlobul neavând acest statut. Dacă proiectul ar ajunge să fie pus în practică, locuitorii din Gottlob ar beneficia de încălzire cu apă geotermală, iar cheltuielile lor la acest capitol ar scădea chiar și cu 70%, pentru că nu ar mai nevoiți să cumpere lemne. Ei ar urma să plătească doar pentru propriile branșamente. În plus, în zonă ar putea apărea un centru de agrement care să atragă amatorii de bălăceală și relaxare la spa.
Comentarii prin facebook