La Timișoara începe duminică, 14 mai, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Tema este „Identitate” și, timp de 12 zile, în sălile de spectacol și în piețe, veți putea descoperi cum se scrie o astfel de poveste.
FEST-FDR, organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, are în centru spectacolul de teatru pe text românesc și pune accent pe identitatea acestuia în fluxul dramaturgiei europene. Festivalul se deschide duminică, de la ora 18, la Sala 2, cu „Stolpersteine Staatstheater”, care celebrează din perspectivă artistică 25 de ani de înfrățire între Timișoara și Karlsruhe. Spectacolul este o producție a Badisches Staatstheater din Karlsruhe și investighează îndeaproape atmosfera din teatru, pe atunci având titulatura de Teatru Regional, în lunile ascensiunii la putere a lui Adolf Hitler în Germania. Titlul „Stolpersteine” (Pietre comemorative) se referă la un proiect al artistului German Gunter Demnig, care „comemorează victimele național-socialismului, păstrând vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidenților deportați sau exterminați”. Montarea anulează granița clasică dintre actori și public, iar la final, spectatorii sunt invitați să analizeze individual documentele, în spațiul de joc transformat în sală de lectură.
Luni, 15 mai, sunteți invitați, de la ora 19, în sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, pentru spectacolul „Frați de cruce” de Liviu Lucaci. E o poveste cu fantome și iubire, desfășurată în mansarda unei case vechi. Vera și Luca revizitează, înainte de a se căsători, trecutul familiilor lor, aparent cel mai mare obstacol în calea unui viitor fericit. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română. De la ora 21, în Sala 2, compania franceză Zahrbat și National Choreographic Center Roubaix Nord-Pas de Calais (Franța) prezintă „Traks”, o fabuloasă întâlnire între jazz, hip-hop și dansul contemporan. Patru personaje, fiecare cu speranțele și cu deziluziile lui, inventează ritmuri și pași cu care își măsoară poveștile de viață.
De la ora 22, în Piața Victoriei, e vremea pentru încă un spectacol în aer liber, care au devenit atât de populare la Timișoara în ultimii ani. De această este vorba despre Teatrul Masca, ai cărui actori vor prezenta „Arca lui Lenin”, de Mihai Mălaimare. „Este o lume recreată din imaginile unor statui celebre care au făcut gloria proletcultismului. Am pus în acest spectacol cam tot ce am crezut că este necesar: ticăloșia ascunsă abil sub masca omenească a liderilor absoluți, Lenin și Stalin (…) Cu Lenin la timonă, Arca se va transforma într-o corabie fantomă care va naviga continuu, în derivă, în marele ocean al istoriei omenirii”, spune autorul. Accesul publicului este gratuit. Biletele pentru restul spectacolelor se găsesc la agențiile Teatrului Național, pe str. Mărășești nr. 2 și Sala 2, în Parcul Civic, zilnic, orele 11 – 19, dar și aici.
Comentarii prin facebook