Timișoara va fi, în premieră, gazda Galei UNITER, cel mai important eveniment al lumii teatrale din România. Peste 300 de artiști vor intra, luni seară, pe covorul roșu, în frumoasa sală a Teatrului Național, de unde ceremonia va fi transmisă în direct pe TVR.
Cei mai buni actori, regizori și scenografi din România vin la Timișoara, la Gala Premiilor UNITER, cel mai așteptat moment în lumea teatrului românesc. Este o premieră în istoria galei, care s-a ținut prima dată în 1991, la inițativa lui Ion Caramitru. „E un semn faptul că această gală are loc la Timișoara, chiar în anul imediat următor celui în care orașul a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Teatrul Național Timișoara este nu numai un monument istoric, ci și un teatru de tradiție, și, de asemenea, se află în capitala unei regiuni românești de tradiție culturală și multietnică majoră. Toate aceste elemente ar fi făcut prezența galei firească de mai demult, dar probabil că acum a fost momentul potrivit”, spune Ion Caramitru, președintele UNITER. Peste 300 de artiști vor asista la ceremonia care va începe luni, 8 mai, de la ora 21, în sala Teatrului Național. Se lucrează deja pentru ca totul să fie perfect, iar transmisiunea în direct de pe TVR1 să iasă fără greșeală.
Primăria Timișoara este unul dintre coorganizatori, alocând 500.000 de lei pe Agenda culturală pentru acest eveniment. Primarul Nicolae Robu i-a propus lui Ion Caramitru, în acest context, ca în 2021, Gala UNITER să fie organizată din nou la Timișoara. Președintele UNITER a venit însă o altă idee: aceea ca, în anul în care orașul de pe Bega va fi Capitală Europeană a Culturii, aici să aibă loc ședința anuală a Parlamentului Cultural European. Caramitru va face această propunere săptămâna viitoare, la Rotterdam, unde are loc întâlnirea din 2017 a ambasadorilor culturali. „Un asemenea eveniment s-ar potrivi perfect cu exercitiul de Capitala Europeană a Culturii. A apărut și ideea de a fi organizat în Timișoara, în 2021, și festivalul național de teatru. Eu cred că și acest lucru ar fi foarte potrivit și am răspuns pozitiv, putem angaja Timișoara la multiple proiecte culturale majore, pentru că este un oraș cu potențial. ”, a declarat primarul Nicolae Robu. Ada Corbeanu, vicepreședintele UNITER, este cea care se ocupă de pregătirea evenimentului de luni seară. „Sperăm să arătam tuturor ce oraș minunat este Timișoara. Noi nu știm cine sunt câștigătorii. Această procedură ne-a ajutat să rezistăm în toți acești ani”, a spus Corbeanu. Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara va primi, din partea UNITER, Premiul Special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile, pentru amenajarea ca spațiul cultural neconvențional a Sălii 2, fostul manej imperial din Parcul Civic. De asemenea, Irene Flamann Catalina, actrită a TNTm, va primi Premiul Special pentru o viață dedicată Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Comentarii prin facebook