Motto: Dialog între Cristian Bușoi și Adrian Duicu, fostul baron penal și PSD-ist de Mehedinți: C.B.: Da, Adi. A.D.: Da, iubita. C.B. Da. Te pup.
Am reprodus mai sus doar o parte dintr-un dialog halucinat între Cristian Bușoi, candidat la președinția PNL, și un fost celebru baron de Mehedinți, penal și PSD-ist totodată. Dialogul e mai savuros și cuprinde și părți care sugerează un trafic de influență. Ideea este că acest personaj obscur, „iubită” de baron PSD-ist și care își dorește să ajungă șeful istoricului partid, este susținut și de Nicolae Robu, președintele PNL Timiș. Alături de o „Cooperativă” de lideri care, vorba lui Ilie Bolojan, au consumat voturi de la PNL. E evident că un liberal zdravăn la cap n-ar putea vota un asemenea personaj, un Mihai Gâdea mai scund, o ofensă și o jignire la adresa electoratului de dreapta. Doar Nicolae Robu a continuat conflictul cu filiala pe care o conduce pentru a susține această veșnică slugă, care a urcat în ierarhia PNL cărând geanta la unul și la altul. O descriere excelentă i-a făcut-o Dan Tapalagă: „Țin să vă reamintesc numele lui deoarece oricât de des apare la televizor reușește mereu să treacă neobservat. Bușoi dispune însă de o calitate politică letală: strică orice poză de grup”.
Și acum să parcurgem câteva fapte pe de o parte și minciuni de cealaltă parte. Nu de alta, dar într-un comentariu pe Facebook, Robu aduce jigniri site-ului deBanat, pe motiv c-ar fi mințit despre o ședință ținută joi seara.
Fapt. În ziua precedentă, miercuri, Robu a fost pus la zid de Ilie Bolojan și Mircea Hava, care au cam șters pe jos cu el. Cei doi i-au reproșat în termeni aspri comportamentul delirant vizavi de primarii PNL din județ, explicându-i ca unui copil cu deficit de atenție că aceștia sunt primii în contact cu electoratul și aduc și cele mai multe voturi. Mult mai multe decât Ionuț Nasleu, Alin Popoviciu și Sanda Greblă, ar completa subsemnatul. Fapt. Robu n-a crâcnit, cum n-au făcut-o nici țuțării săi prezenți la discuție, care altădată săreau în apărarea Stăpânului când acesta era atacat.
Fapt. Joi, Robu continua pledoaria pentru Bușoi pe Facebook. Uitați, de exemplu, o frază, care ne aduce aminte de „meandrele concretului” lui Ion Iliescu. „La Cristian Bușoi se vede distinctiv exact ceea ce-i trebuie acum PNL: viziune; repere corecte pentru un drum propriu, identitar, al PNL, adecvat societalmente, condiție sine qua non de smulgere a partidului, în sfârșit, din parcursul fără orizont, pur reactiv, constituit prin negarea stereotipă, fără discernământ, a tot ce vine de la PSD, parcurs bătătorit cu atâta osârdie de câțiva ani încoace.” N-ați înțeles? Mai încercați o dată! Bun, ați înțeles acum. Așadar, PNL să nu mai facă opoziție de dragul opoziției la PSD, fiindcă se poate și altfel. Ca în timpul USL. Sau – dacă vreți – cum e Bușoi cu Duicu.
Fapt. Joi a fost ședință a CDJ. Primarii opozanți la Robu au ieșit din sală, nemulțumiți că viceprimarii n-au avut dreptul de-a ajunge delegați la Congresul PNL. La primul punct s-a votat deschis, prin ridicarea mâinii, pentru adoptarea decizei BPJ de susținere a lui Cristian Bușoi la președinția PNL. A fost într-adevăr un vot covârșitor pentru, însă unii n-au ridicat mâna deloc. Fals: afirmația lui Robu că a fost „cvasiunanimitate”, cu o singură abținere și niciun vot contra. La punctul II a fost vot secret pentru cele trei moțiuni. Fapt. La prima numărare, moțiunea lui Bușoi a primit 47 de voturi, a lui Orban 48, iar a lui Viorel Cataramă – 7. Fapt. S-a renumărat, iar prin buzunarele lui Ionuț Nasleu sau Sanda Greblă s-au mai găsit două buletine pro Bușoi. Victorie Robu și „iubita” lui Duicu!
Fals: Declarația lui Robu că el a propus să fie votată și moțiunea lui Orban. Fals: Declarația lui Robu că el a propus ca primarii „rebeli” să fie delegați la congres. Propunerea a fost exprimată cu mult timp în urmă de prim-vicepreședintele Marilen Pirtea și agreată de senatorul Alina Gorghiu. Din contră, Robu a declarat că nimeni nu votează la congres după capul lui, ci așa cum a ordonat el. „Instituțional” și nu „potrivit conștiinței sale”, ca să-i folosesc cuvintele. Or, primarii în cauză anunțaseră de mult că-l susțin pe Orban.
Fapt. Statutul PNL, la articolul 24. „1. A. Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele drepturi: a) să își exprime liber opiniile în cadrul tuturor forurilor din interiorul partidului cu privire la opţiunile politice ale partidului, la activitatea organismelor de conducere ale acestuia și a reprezentanţilor partidului în funcţii numite sau alese (…) 2. Orice limitare a acestor drepturi, în afara celor legale și statutare, este interzisă și atrage răspunderea disciplinară a persoanelor vinovate”. Și încă un fapt: Orban va câștiga lejer alegerile pentru președinția PNL, fiindcă totuși mai există liberali care nu vor dispariția partidului (varianta Bușoi președinte). Viitor fapt: Robu va explica, și după acest eșec, ce mare învingător a fost. Așa cum a câștigat și alegerile locale, parlamentare, europarlamentare etc.
Comentarii prin facebook