Legea nu oferă îndeajuns de multe pârghii pentru gestionarea unui oraș ca Timișoara, așa că primarul Nicolae Robu vrea aplicații mobile, pentru ca oamenii să poată reclama instant tot ce îi deranjează. Până atunci, Cristi Brâncovan are altă propunere, neapărat cu implicarea primarului, fiindcă altfel funcționarii din PMT se fac că plouă.
Poliția Locală și celelalte instrumente prin care pot fi aduși, teoretic, pe drumul cel bun cetățenii certați cu legea trebuie sprijinite, pentru că nu fac față! Primarul Nicolae Robu susține că are în plan ceva nemaivăzut în România și lucrează la detalierea planului anti-răufăcători. „Am făcut Garda de Mediu Cetățenească, am mai înființat structuri de genul acesta, inclusiv în lupta anti-hoți de buzunare sunt dispus să acționez dincolo de ceea ce îmi permit prerogativele efective. Din postura de cetățean mobilizator al altor cetățeni s-a văzut că ceea ce a făcut Cristi Brâncovan a fost destul de eficient (…) I-am spus că sunt deschis la orice colaborare, putem să creăm, după modelul Gărzii de Mediu Cetățenești și o Gardă anti-hoție și o – spunem gardă cu ghilimele de rigoare, găsim termenul potrivit când o să și facem asta – Gardă Cetățenească de Purtat de Grijă Orașului. Avem nevoie de un sistem informatic, încât cei ce vor să se implice în acest proiect, când văd ceva în neregulă, o groapă undeva, intră pe telefon instantaneu, au făcut un click și automat se înregistrează o problemă. Începând de la o simplă groapă, la mizerie în container, la bec spart sau nefuncțional, (…) în mod special să se semnaleze de oameni preocupați de orașul lor care să între într-o astfel de gardă voluntară și să pună umărul. Nu am instrumente instituționale suficiente să fac față unui oraș ca Timișoara”, explică Robu.
Primăria are, teoretic, inspectori de zone, dar eficiența acestora este discutabilă, și nici consiliile de cartier nu sunt chiar pe placul edilului. „Sunt câțiva inspectori de zonă, niciodată nu o să surprindă nici dacă ar fi buni, dar sunt și slabi. Nu văd, nu sunt interesați și nu au nici responsabilitatea fizică de a cuprinde tot arealul. Ei nu o au, trebuie să fim obiectivi. Dar pe mine mă deranjează faptul că ei nu prea surprind nimic. O parte din consiliile de cartier ne ajută, iar altă parte sunt structuri politice pesediste, ele s-au creat prin participarea la adunări de alegeri a membrilor PSD din organizația de cartier respectivă. Nu mă pot baza pe toate structurile de cartier”, mai spune primarul. Robu afirmă că a gândit deja viitoarea aplicație, dar trebuie puse la punct detaliile. „Structura este gândită de mine. Nu i-am găsit numele încă. Există aplicații, dar nu cunosc toate detaliile. Eu aș vrea ca ele să meargă până la nivelul de a transmite problematica sesizată către persoanele responsabile. Nu inventăm noi acum nimic”, mai spune acesta.
Până să existe o astfel de aplicație, Cristi Brâncovan are o altă recomandare pentru timișoreni, dar enunță și o tristă concluzie, care rezumă modul de lucru din Primăria Timișoara. „Postați public problemele flagrante, de interes local, fără denigrări, preferabil în format video. Etichetați-l, la comentarii, pe primar, consilierii lui, presa și pe mine folosind tasta @. Până la sistemul informatic propus, folosiți eticheta/tag, adăugând înaintea numelui tasta @! (…) Anumiți funcționari publici au și diverse alte interese, altele decât cele legitime, astfel încât clasicele reclamații nu sunt suficiente (…) Nu faceți partizanat politic! Rezumați-vă la urmărirea rezolvării problemei semnalate. Șansele de rezolvare a unei probleme majore, de către funcționarii primăriei, fără intervenția primarului, sunt minime”, a notat acesta. Altfel, deși Garda cetățeanească de mediu e înființată de vreun an, rezultate concrete nu s-au prea văzut.
Comentarii prin facebook