Timișul are un nou traseu turistic, care poate fi o destinație excelentă de weekend. Veți putea ajunge mai ușor la cetatea Jdioara, aflată nu departe de Lugoj și atestată documentar din secolul XIV. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a primit ajutor din partea elevilor Liceului Teoretic „David Voniga” din Giroc.
Campania de promovare a cetății timișene Jdioara, inițiată în urmă cu mai bine de un an de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, a prins contur. Traseul către cetate a fost marca cu șapte panouri care cuprind cele mai importante informații despre istoria cetății. Marcarea traseului face parte din programul educațional „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!”, realizat în colaborare cu Liceul Teoretic „David Voniga” din localitatea timișeană Giroc. Panourile au fost realizate de 15 elevi din clasele a VI-a, a X-a și a XII-a. „Elevii noștri, coordonați de profesorii Melentina Costa, Boris Babic și de mine nu doar că au inscripționat panourile, ci au contribuit și la selectarea informațiilor. Tot ei au fost cei care au participat și la montarea acestora”, spune Bogdan Muscalu, profesor la Liceul „David Voniga” din Giroc.
„Proiectul educațional pe care l-am desfășurat împreună cu liceul din Giroc are o finalizate concretă: traseul istoric spre cetate există. Acest proiect este o mare bucurie pentru noi, ccu atât mai mult cu cât am avut parte de ajutor nesperat din partea unor oameni ai locului. Sebastian Weiss, de exemplu, localnic din Jdioara, ne-a donat materialul lemnos necesar panourilor, pe care de altfel, tot el le-a și realizat” , explică, la rândul lui, Victor Bunoiu, consilier al DJC Timiș. Cetatea Jdioara se află la aproximativ 18 kilometri faţă de Lugoj şi la 80 de kilometri de Timişoara și este atestată documentar în prima jumătate a secolului al XIV-lea, ca o cetate regală. Construită probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, a făcut parte din sistemul de fortificaţii al regatului maghiar întărit după invazia tătară din 1241. Nu era foarte mare, dar avea o poziție defensivă bună. Avea două turnuri interioare şi un donjon pe latura vestică, iar accesul se făcea, probabil pe un pod mobil. Cetatea Jdioara a fost distrusă după tratatul de pace de la 1699.
Comentarii prin facebook