Primarul Nicolae Robu recunoaște că șansele ca, în viitorul apropiat, să fie trecute în subteran cablurile care brădează cerul Timișoarei sunt minime. De vină ar fi ANCOM, care protejează operatorii. După furtuna de acum o săptămână, sute de cabluri s-au rupt și au ajuns pe trotuare și pe carosabil.
La Timișoara există, din 2009, o hotărâre de consiliu local care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”. În octombrie 2015, consilierii locali au adoptat și un regulament privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Conform acestuia, în Timișoara nu vor mai putea fi amplasate rețele noi de cabluri pe suporturi aeriene, iar extinderile rețelelor deja existente vor putea fi făcute doar prin relocarea în subteran. În doi ani de la data aprobării regulamentului, termen care expiră peste doar câteva săptămâni, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor fi nevoiți să reinstaleze, teoretic, rețelele aeriene în canalizații subterane, urmând ca vechile rețele să fie desființate pe cheltuiala lor.
Cum au fost aceste prevederi respectate poate vedea, în fiecare zi, orice timișorean. S-a văzut și mai tare după vijelia din 17 septembrie, când peste trotuare și străzi au început să atârne tot felul de cabluri. Primarul Nicolae Robu recunoaște că situația este scăpată de sub control, dar dă vina pe operatori și ANCOM. „În centrul istoric, ca să ne facem proiectul, a trebuit să tăiem cablurile, în pofida zecilor de notificări. Peste tot fac la fel. După care se duc la abonații lor și le spun «Uite ce v-a făcut primăria, v-a lăsat fără televiziune». Noi suntem de vină? Cetățenii ar trebuit să discearnă și să-i penalizeze pe acești operatori care pur și simplu sunt nesimțiți. Am văzut ce situații avem, chiar înainte de furtună. Acum sunt fire care ating pământul, oamenii se sperie, chiar dacă unele fire sunt cu curenți slabi. Dar omul de rând nu are de unde să știe acest lucru, este supus unui stres. Aspectul cum e? Nu te lasă nimeni să intervii. Eu i-am dat sarcină viceprimarului Farkas Imre să rezolve problema și i-am spus «foarfeca sau ghilotina, ce e mai potrivit». A venit și mi-a spus că nu se poate face acest lucru fără acord de la ANRC și ANRC (ANCOM – n.r.) îi protejează. Autoritatea Națională de Radio-Comunicații (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – n.r.) îi protejează”, a declarat edilul.
Robu nu a putut preciza care sunt exact impedimentele care stau în calea „îngropării” cablurilor care sufocă stâlpii prin Timișoara. Primarul și-a exprimat însă, din nou, nemulțumirea legată de legislația care, spune el, nu permite administrațiilor locale să ia decizii importante pentru comunitățile pe care le reprezintă. „Mi s-a spus că nu se poate, nu știu detaliile, dar în orice caz, progresele sunt foarte-foarte mici, în pofida tuturor insistențelor. În alte părți așa se pune problema? Suntem într-o țară în care Constituția consfințește autonomia locală. La nivel de legislație, tu, ca autoritate locală, de fapt ce prerogative ai? Nu poți să faci o grămadă de lucruri pe care le-ai face imediat. Totul este construit pe ideea că, vezi Doamne, autoritățile alese și aparatele lor sunt formate din oameni iresponsabili, dar sunt trimiși ai Domnului cei puși de statul român în diverse poziții”, a mai spus Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook