Primarul Nicolae Robu a explicat, vineri, de ce a cerut, până la urmă, de la guvern doar 2,2 milioane de lei pentru reparațiile de la școlile afectate de furtună. Practic, sunt singurii bani care ajung, cel puțin pentru moment, în Timiș. Alte județe au primit sume considerabil mai mari: Maramureșul, 9,4 milioane, iar Bihorul, 8,7 milioane.
Guvernul României a aprobat, joi, ajutoare în valoare de 36 de milioane de lei pentru 10 județe afectate de vijelia de duminica trecută. Județul Maramureș a primit 9,4 milioane de lei, Bihor – 8,7 milioane, Arad – 4,9 milioane, Timiș – 2,24 milioane, Sălaj – 1,6 milioane, Cluj – 1,3 milioane, Bistrița-Năsăud – 1 milion, Hunedoara – 218.000 lei, Caraș-Severin – 137.000 lei, Alba – 6.000 de lei. Spiritele s-au inflamat la Timișoara, pentru că Timișul a fost cel mai afectat județ. Prefectul Eva Andreaș a explicat, pentru deBanat.ro, cum stau lucrurile. „Cele 2,2 milioane de lei sunt destinate lucrărilor urgente de reparații de la școlile din Timișoara. Evaluarea pagubelor încă nu s-a încheiat. Vom prezenta guvernului, la începutul săptămânii viitoare, situația școlilor din județ, dar și a lăcașurilor de cult și a altor clădiri publice afectate de vijelie. Comisiile de evaluare sunt pe teren încă de luni, centralizează date și pregătesc rapoartele”, ne-a declarat, joi, aceasta. Timișul primește, de asemenea, de la Ministerul de Interne, 1,109 milioane de lei, pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, etc. și, de la Ministerul Sănătătii, încă 170.000 de lei pentru repararea acoperișului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Vineri a venit rândul primarului Nicolae Robu să ofere explicații. Asta, și în contextul în care edilul anunțase că pagubele produse doar la școlile din Timișoara erau estimate la aproximativ 20 de milioane de lei. „Noi am cerut de la guvern 2,2 milioane de lei. Ne-am conformat solicitării premierului Mihai Tudose, de a trece numai și numai acele lucrări care remediază stricăciuni provocate în sensul cel mai strict al termenului de furtună. Exemplu: dacă într-o școală acoperișul era într-o stare relativ precară și necesita în viitorul apropiat o intervenție, iar acum la furtună, din acel acoperiș o parte s-a distrus, restul a rămas întreg, dar el e degradat, noi când intervenim evident că o să schimbăm tot acoperișul. N-am cerut de la guvern decât cota parte din bani acelei părți din acoperiș care s-a surpat. Cred că este o abordare extrem de strictă, delimitativă, și nu neapărat este cea mai corectă, dar noi ne-am conformat solicitării prim-ministrului”, a spus Robu.
Primarul nu este mulțumit de câți bani a primit Timișul, deși este exact suma care a fost solicitată executivului. „Constatăm că la Timișoara, unde primăria va cheltui aproape 20 de milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor, că cea mai mare parte a fost la acoperișuri, de la bugetul de stat ne vin circa 2 milioane. În județe care au avut și ele din păcate parte de furtună, dar n-am văzut ca atenția media să fie orientată înspre ele și nu am auzit ca acolo să fi fost atât de rău ca în Timișoara, vedem sume de peste 9 milioane, aproape 9 milioane, 5 milioane. Cred că e normal ca toți cei care trăim în această țară să fim tratați la fel. Nu cred că e normal ca unii să fim tratați cu o unitate de măsură și alții cu alte unități. Pot să înțeleg orice. Atât vreau, tratament egal, nu ca la fotbal”, a mai declarat liberalul.
Comentarii prin facebook