50.000 de inconștienți care sfidează regulile de circulație, în numai două săptămâni, și un șef de Poliție Rutieră cu discurs populist. Sunt nemulțumirile primarului Nicolae Robu, care a luat din nou foc din cauza că radarele și sistemele de detecție a trecerii pe roșu nu sunt folosite pentru sancționarea șoferilor teribiliști.
În Timișoara sunt 134 de intersecții în care sunt montate 230 de camere de supraveghere, dar și șapte radare de viteză, 13 radare de informare cu panouri de afișare numerică, 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și 17 panouri de afișare a unor mesaje variabile. Încălcări ale regulilor de circulație sunt cu nemiluita, dar șoferii teribiliști nu sunt încă sancționați de Poliția Rutieră, pe baza informațiilor oferite de sistemul de supraveghere a traficului. Primarul Nicolae Robu a prezentat marți două filmulețe cu două incidente din trafic și spune că astfel de evenimente fac parte din cotidian. De aici, și marea supărarea a edilului. „Așa ceva se întâmplă zilnic. În 2 săptămâni au fost 50.000 de astfel de cazuri. În loc să venim cu un mesaj ferm și să îi sancționăm fără milă pe cei care fac așa ceva, unii vin și spun că nu pot să le facă nimic (…) Există și omologarea, eu vreau să văd intervenția fermă a poliției, nu discursuri populiste. Tot ce a făcut acest domn, șef de serviciu, arată o poziționare politică. De un domn pe care îl presupune fiecare zic (răspunul lui Robu, întrebat dacă este vorba despre cms. Petru Rumega – n.r.). Am avut mai multe discuții și la un moment am crezut că este de bună credință. Aștept să-mi demonstreze. Când văd că pot să moară oameni și aud ce spune cel care ar trebui să fie mai preocupat decât mine de securitatea traficului, am mari îndoieli asupra bunei credințe a persoanei”, a declarat, marți, Robu.
Întrebat dacă au fost trimise la Poliție actele care demonstrează omologarea radarelor și sistemele de detecție a trecerii pe roșu, fără de care nu ar putea fi date amenzi, pentru că acestea nu ar „trece” de instanță, primarul crede că niciun judecător nu s-ar împiedica în astfel de detalii. „Au fost trimise la momentul în care au fost întocmite și s-au putut transmite. Sunt transmise acum, dar, întreb eu, după hârtii umblăm, chiar așa sunt mai importante aceste hârtii decât viața oamenilor? Nu cred că un judecător care vede așa ceva nu are în vedere filmulețul. Sunt convins că atunci când e vorba despre viața oamenilor, judecătorii merg după fondul lucrurilor”, mai spune Nicolae Robu.
Primăria Timișoara a transmis, pe 23 august, către Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, o adresă și mai multe documente, arătând că radarele și sistemele de detecție a trecerii pe roșu sunt omologate. „Vă retransmitem toate documentele, în copie, pentru a putea întocmi protocolul de colaboare. Documentele sunt următoarele: buletine de verificare metrologică pentru cele șapte radare amplasate, certificat aprobare de model nr. 024/1.04.2013 pentru mijlocul de măsurare: aparat de măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinometru) tip F01044 + Anexa 1, certificare ISO 9001:2008 pentru producătorul TATTILE S.R.L., declarație CE de conformitate; declarația de conformitate privind specificații tehnice, adresa nr. 432/16.01.2014 a Biroului Român de Metrologie Legală, declarațiile de conformitate și garanție, avizul ANSPDCP privind prelucrarea datelor cu caracter personal”, se arată, sub semnăturile lui Culiță Chiș, manager de proiect și director al Direcției Edilitare, Adrian Colojoară și Vesna Struța, responsabili tehnici în cadrul proiectului.
Comentarii prin facebook