Constructorul de la Piata Badea Cartan: Am fost amenintati sa lucram cu un proiect prost facut!

În Piața Badea Cârțan ar fi putut izbucni oricând un incendiu de proporții, pentru că materialele prevăzute în contract nu respectau legea! Asta susțin reprezentanții firmei care a lucrat acolo și care reclamă rea-voință din partea celor de la Piețe SA, dar și incompetență din partea reprezentanților PMT. Șantierul a fost suspendat după ce, în toamna trecută, au căzut două grinzi, iar acum a fost oprit de tot.

Piața Badea Cârțan a fost închisă la începutul lunii septembrie, pentru lucrări de modernizare. Acestea au fost atribuite, din a doua licitație, către SC Building SRL, la o valoare de 1.05 milioane de lei, cu tot cu TVA. Proiectul a fost realizat de Andreescu & Gaivoronski. Lucrările ar fi trebuit să dureze 84 de zile, pe durata lor precupeții fiind mutați în Piața Traian. La finele lunii octombrie însă, pe șantier a avut un loc un incident, în urma căruia s-au prăbușit două grinzi din structura nou realizată. Cei de la Piețe SA au decis, în aceste condiții, pentru siguranța comercianților și a cumpărătorilor deopotrivă, să suspende lucrările. Acestea vor fi închise definitiv, până la realizarea, cândva, a unui nou proiect. Primarul Nicolae Robu spune că s-a luat această decizie din cauza erorilor, atât din partea proiectantului, cât și a constructorului. „Se reamenajează piața pentru a putea fi reluată activitatea ca înainte de începerea șantierului. Nu ne putem permite să punem în pericol viața oamenilor. Am constatat greșeli si la proiectare, și la execuție. Îmi pare rău, pentru că era un proiect foarte frumos. Ceea ce era în Badea Cârțan este depășit de vremuri. Ne vom judeca și cu proiectantul, și cu executantul. Trebuie să fie stabilească vinovățiile”, a declarat, marți, edilul.

Reprezentanții constructorului îl contrazic însă pe edil și susțin că proiectul era atât de prost întocmit, încât oricum nu puteau lucra pe baza lui. Ei susțin că proiectul nu respecta cerințele ISU și că li s-a cerut să încalce legea de către cei de la Piețe SA. În plus, toate adresele prin care semnalau diverse probleme au fost ignorate. Cei de la firma de construcții spun și că n-a fost realizată nicio expertiză! „Inginerii firmei noastre au trimis specialiștilor lui Nicolae Robu peste 40 de adrese în care au semnalat numeroasele omisiuni/greșeli/vicii de proiectare, care au fost ignorate (…) Ne exprimăm dezamăgirea cu privire la declarațiile făcute de primarul Nicolae Robu, în necunoștință de cauză, înaintea unei expertize de specialitate și a unei sentințe judecătorești. SC Building Technology SRL a solicitat calculele statice în baza cărora s-a întocmit proiectul de rezistență, în vederea elaborării unei expertize tehnice proprii (…) Societatea noastră a fost amenințată și instigată să respecte un proiect viciat în vederea executiei lucrărilor pentru construirea Pieței Badea Cârțan și implicit să încalce legea. (…) Respectarea acestui proiect ar fi dus inevitabil la respingerea recepției lucrărilor de către inspectorii ISU Banat, deoarece materialele cuprinse în proiectul scos la licitație nu respectau prevederile normelor legale. Dacă am fi continuat lucrările, în conformitate cu proiectul tehnic, Piața Badea Cârțan ar fi reprezentat un real pericol, pentru că acolo putea oricând să izbucnească un incendiu de proporții.. Societatea noastră a depus toate eforturile pentru a executa și finaliza în conditii normale această lucrare, dar din păcate ignoranța și nepăsarea autorităților locale au dus la sabotarea acestui proiect”, susține Gheorghe Telu Verbuncu, administratorul SC Building Technology SRL.

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, Verbuncu explică și câte de buni erau „specialiștii” trimiși să verifice lucrările din Badea Cârțan. „Reprezentanții trimiși de Nicolae Robu pentru a monitoriza șantierul nu aveau pregătirea necesară pentru a înțelege proiectul și activitățile specifice din cadrul șantierului. Experiența lor se rezumă la igienizarea locuinței proprii”, mai spune acesta. El nu nominalizează, dar se știe cine este unul dintre cei pe care primarul Timișoarei se bazează în ceea ce privește activitatea din piețele orașului. Este vorba despre consilierul său personal Florin Răvășilă. „I-am dat în atribuții Piețele și deja mi-a făcut o informare. Va avea atribuții de inspectare a orașului și informare a mea privind locurile în care ar trebui să avem intervenții corecte”, preciza, în februarie 2017, pentru Banat.ro, edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

cet a spus: (februarie 14th, 2018 at 18:44 )

pana la „un incendiu devastator” in articol se vorbeste despre colapsul a doua grinzi din structura nou creata, probabil cele din lemn care se pot observa in poze!
constructorul trebuia sa analizeze temeinic proiectul inainte de a se inscrie la licitatie!
dupa ce ai ofertat si castigat pe un anume proiect nu prea poti sa apari ulterior si sa spui ca nu e bun!
dar acum in Romania superficialitatea conduce detasat!

 
++ a spus: (februarie 14th, 2018 at 23:24 )

@cet
ce vorbesti? constructorul il controleaza pe proiectant?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top