Era sa ramanem fara caldura! E.On Energie a redeschis robinetul catre Colterm, dupa ce a dat gaz cu masura 5 zile

A fost frig la Timișoara în ultimele zile, și nu doar afară, ci și în locuințele racordate încă la sistemul centralizat de termoficare. Deși reprezentanții Colterm au spus că a fost vorba de o avarie, în realitate, cota de gaz de la E.On a fost redusă pentru neplată. S-a revenit la normal, dar nu se știe până când.

Suntem de două zile pe cod galben de frig, emis de meteorologi, și, spre surpriza neplăcută a timișorenilor racordați la Colterm, și caloriferele lor au început să… „înghețe”. În unele zone au fost doar dezmorțite, în altele au fost călduțe, însă peste tot au fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie, în condițiile în care au fost cele mai friguroase zile din acest sezon de iarnă. Oficial, compania de termoficare a invocat probleme tehnice. „Au existat unele probleme de natură tehnică, însă acestea au fost rezolvate și s-a revenit la normal, încă din după-amiaza de luni”, spune Ofelia Herghelegiu, purtătorul de cuvânt al Colterm.

Și totuși… „problemele tehnice” au fost, în realitate, unele legate de restricționarea cotei de gaz alocate Colterm de furnizorul E.On Energie. „Compania noastră a fost nevoită să limiteze cantitățile de gaze naturale livrate către Colterm, de la mijlocul săptămânii trecute, din cauza datoriilor acumulate și a nerespectări convenției de plată a acestora”, au precizat, pentru deBanat.ro, cei de la E.On. Situația a fost rezolvată momentan, după ce societatea de termoficare s-a angajat din nou că va plăti la timp facturile. Astfel, cel puțin vreo 2 săptămâni ar trebui să nu fie probleme. În acest moment, E.ON Energie a deschis robinetul la capacitate maximă. „E.ON Energie România a suplimentat volumele de gaze furnizate Colterm, ca urmare a asumării, de către părțile interesate, a unei noi convenții de plată a datoriilor curente până la jumătatea lunii martie”, a explicat aceeași sursă.

La jumătatea lunii decembrie, primarul Nicolae Robu spunea că nu există riscul ca timișorenii racordați la Colterm să înghețe în case. „Am avut discuții și la Ministerul Energiei, și cu liderii străini ai E-On Gaz, le-am explicat tuturor că trebuie să aibă înțelegere. Nu există altă cale, dacă vrem un joc în care să câștigăm și noi, și ei, trebuie înțelegere. După ultimele discuții purtate, nu mai există riscul întreruperii furnizării gazului. Nu cred că mai există acest risc. Vom plăti în ritmul pe care l-am asumat, mai mult nu putem, pentru că nu avem capacitatea de mai mult”, declara edilul.

În decembrie 2017, reprezentantul Colterm a înaintat o solicitare pentru a primi ajutor financiar de la guvern. „Vă rugăm să ne sprijiniți în regim de urgență pentru a asigura continuitatea serviciul de furnizare a energiei în Timișoara, în caz contrar existând riscul întreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea energiei termice (…) Colterm are nevoie urgentă de 30 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane reprezintă consumul de gaz aferent lunii decembrie (…) Sumele de mai sus reprezintă datoriile curente ale societății și nu conțin datoriile mai vechi, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei”, scria în acest document. În octombrie 2017, consilierii locali au votat creșterea prețului de producție al gigacaloriei, de la 374,26 lei/Gcal, sumă care include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prețul facturat populației va rămâne 242 lei/Gcal, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare este acoperită de subvenții de la bugetul local. Până acum, era vorba de 132 lei, sumă care va crește, de la 1 noiembrie, la 156 lei. Primarul Nicolae Robu declara că, în 2017, de la bugetul local au intrat în conturile societății de termoficare aproape 80 de milioane de lei: 28 milioane, reprezentând 30% din majorarea de capital de 84 de milioane aprobată în CL, 10 de milioane – pierderi induse și 40 de milioane, contravaloarea subvențiilor. În bugetul pe 2018 al PMT este prevăzută suma de 13,8 milioane lei, reprezentânf „majorare capital social Colterm”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

baschet

„Leii mici” au terminat primii grupa cu două echipe din București

O victorie şi o înfrângere la trei puncte au bifat juniorii sub 16 ani la turneul rezervat acestei categorii de vârstă ce s-a desfăşurat zilele trecute în capitală. Suficient pentru ca echipa antrenată de Radenko Toroman să încheie faza secundă a campionatului pe prima poziţie. În primul meci, „leii” U16 au trecut de Agronomia Bucureşti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Leii mici” au terminat primii grupa cu două echipe din București
black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social