Gradina de Vara Capitol ar putea deveni istorie! Ce ar putea aparea in locul ei

Primăria Timișoara trebuie să decidă rapid anul acesta unde va fi construit și cum va arăta Multiplexity, Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment asumat în proiectul Capitală Europeană a Culturii. Va fi lansat un concurs de soluții și vor fi luate în considerare două variante: clădire de la 0 sau refuncționalizare.

„O să apară în buget un concurs de soluții pentru obiectivul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, după ce ne hotărâm pe ce variantă să mergem. Nu a fost prevăzut, pentru că era încă în discuții pe soluții, pentru concurs ne consultăm cu Ordinul Arhitecților, să vedem estimativ cu cât trebuie să pornim la drum. Țin neapărat ca acest obiectiv să fie realizat de la firul ierbii, pentru că îmi doresc să fie principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vreau o clădire nouă, dar avem și variante de back-up”, a declarat, la finele dezbaterii publice pe buget, primarul Nicolae Robu.

Proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană au o valoare de 55 de milioane de euro. Principalul proiect este „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă, a cărui construcție va costa 12 milioane de euro, bani de la bugetul local și fonduri europene. Studenții din anii 4 și 5 de la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii au făcut propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega. Proiectele reprezintă abordări personale legate atât de conceptul de funcționare al centrului „Multiplexity”, cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții. Primarul Robu spune, de asemenea, că există propuneri de refuncționalizare inclusiv în cazul Muzeului Tramvaielor, dar, din punctul lui de vedere, ar trebui să fie vorba despre o clădire care să pornească de la 0.

Pe malurile Begăi, în Iosefin, s-au construit multe mori, dintre care una se mai păstrează şi astăzi – moara Prohaska. Este o clădire mare şi frumoasă pe splaiul N. Titulescu, aproape de Electromotor. A fost construită în 1869, când a luat fiinţă Societatea Morilor cu Aburi din Banat, dar clădirea construită iniţial era mai mică decât cea care există şi în prezent. Din 1880 a devenit o filială a morilor Elisabeta din Budapesta, până în 1909, când a fost cumpărată de celebra familie de industriaşi timişoreni Prohaska, în a cărei proprietate s-a aflat până în 1926. Ei au extins clădirea, au supraetajat-o şi au construit magazii cu două etaje. În prezent, ceea ce a mai ramas din moară este un spațiu vag, neutilizat, abandonat, „în așteptare”, dar cu calități arhitecturale și patrimoniale importante, chiar dacă nu este clasat, adică nu este monument istoric (de investigat dacă se află în zona protejată).
Tema de proiectare, Facultatea de Arhitectură a UPT

„O variantă pentru noua clădire ar fi spațiul din spatele Filarmonicii Banatul, unde actualmente este Grădina de Vară. Acest spațiu este extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară. Este o zonă ultracentrală și o locație care va fi indicată pentru concursul de soluții va fi aceasta. În cazul în care construcția de la zero n-o să meargă suficient de rapid încât s-o putem termina pentru 2021, vom realiza acest obiectiv într-o variantă de back-up pornind de la spații existente. 99% așa va fi, vom asigura prevederi bugetare pentru concurs de soluții pentru construirea de la firul ierbii a unei clădiri noi. Rămâne ca variantă de back-up, nu putem renunța la ideea de a amenaja clădiri existente, întrucât nu avem garanția că terminăm până în 2021 o nouă clădire, să o și dăm în funcțiune”, a explicat edilul. Grădina de Vară Capitol a fost preluată, în 2012, de Filarmonica Banatul, de la RADEF. Spațiul de peste 8.000 de metri pătrați, situat în centrul Timișoarei, a fost lăsat în paragină o lungă perioadă de timp. În 2014, ea a fost redeschisă, după ce au fost refăcute aleile și spațiile verzi și s-a făcut curățenie, fiind scoase de acolo nu mai puțin de zece camioane de gunoaie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Ionutz a spus: (februarie 20th, 2018 at 10:21 )

Lasati Gradina de Vara in pace. Jos labele de pe ea!

 
vest a spus: (februarie 20th, 2018 at 11:23 )

Lae guralivul ar fi in stare sa construiasca si in parcurile centrale, ca tot nu sunt folosite la mximum. Mare nesimtit…

 
Poli 21 a spus: (februarie 20th, 2018 at 12:19 )

Mai ionut din vest : dupa mintea voastra cea mica centrul ar trebui facut linga sala de sport la Giroc.

 
Costel a spus: (februarie 20th, 2018 at 12:26 )

@poli, ce are sala de sport cu gradina de vara sau cu centrul? Te-a luat valul?

 
corial1 a spus: (februarie 20th, 2018 at 13:45 )

Bine face ca demoleaza gradina de vara de la Capitol! Ca doar avem atatea gradini de vara ca lumea, ca una in minus va trece neobservata! Asa Laita! Da-i inainte cu tupeu! La atatia fraieri cati sunt in orasul acesta, poti face TOT CE VREA MUSCHII TAI ! Ca doar nu risipest banii tai!

 
gusty gaozaru a spus: (februarie 20th, 2018 at 17:46 )

te ajuta clinica onClinic langa Huf

 
Ionutz a spus: (februarie 21st, 2018 at 09:36 )

@Poli 21 in primul rand Gradina de Vara este un obiectiv pretuit de cinefilii timiseni. Poate avea un rol mult mai mare decat cel pe care il are in prezent, dar asta e alt subiect care tine de implicarea administratiei. In al 2-lea rand daca nu cunosti cate cladiri / locatii are in patrimoniu Timisoara care pot avea rolul de Multiplexity atunci stai jos.
PS: Ce treaba are Gradina de vara cu kitch-urile debitate de ciuma rosie sau de cea galbena? Vrei si tu fantana cantatoare in Botanic? As putea continua si eu off-topic cu mentiunea ca am mai multe prezente la meciurile amicale ale lui Poli (Zambon, Dobos, Iancu, etc…care vrei tu) decat ai tu pe Stinta.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Timisoara 2021

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

strategie

Cum vrea PNL Timiș să-l facă pe Cosmin Contra mascota filialei, printre ceaune și fum de grătare

Cu puțin timp în urmă, secretarul general al PNL Timiș, Alin Popoviciu, le-a prezentat colegilor de partid o așa-numită strategie pentru „îmbunătățirea activității organizației PNL Timiș”. Popoviciu i-a anunțat pe liderii liberali că acest document trebuie să le țină de acum înainte loc de „Biblie de căpătâi”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum vrea PNL Timiș să-l facă pe Cosmin Contra mascota filialei, printre ceaune și fum de grătare
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cu puțin timp în urmă, secretarul general al PNL Timiș, Alin Popoviciu, le-a prezentat colegilor de partid o așa-numită strategie pentru „îmbunătățirea activității organizației PNL Timiș”. Popoviciu i-a anunțat pe liderii liberali că acest document trebuie să le țină de acum înainte loc de „Biblie de căpătâi”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum vrea PNL Timiș să-l facă pe Cosmin Contra mascota filialei, printre ceaune și fum de grătare
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com