Patru ore – atât a durat dezbaterea publică pe tema bugetului Timișoarei din 2018, desfășurată luni după-amiază. Ca de obicei, timișorenii nu s-au prea înghesuit să participe, iar dintre cei care au venit nu toți au rezistat până la final. Bugetul va fi supus votului la finele acestei săptămâni.
Dezbaterea pe bugetul Timișoarei nu a umplut nici de această dată sala de consiliu a primăriei. Au venit să-și spună părerea despre felul în care vor fi cheltuiți banii pentru binele comunității aceiași timișoreni activi pe rețelele de socializare, reprezentanții USR și ai Timișoarei Civice. Primul a vorbit, timp de peste un ceas, primarul Nicolae Robu, care a prezentat diversele investiții. „Avem un buget mai mic decât anul trecut. Această diminuare este aparentă, nu de fond. Tot ce vom prezenta are ca ipoteză faptul că nu vom încasa mai puțin la bugetul local din cotele defalcate pe impozitul pe venit. Bugetul consolidat este de 1,42 de miliarde de lei. Bugetul local propriu-zis gestionat la nivelul primăriei este de 887 de milioane de lei. Din acești bani, 68,89% reprezintă secțiunea de funcționare și 31,11% secțiunea de dezvoltare. Acordăm importanță în acest an dezvoltării orașului, modernizării orașului, mai bunei funcționări. Cea mai mare parte din banii de investiții îi vom aloca pentru infrastructura de transport – 39,28%. Pe locul doi este cea pentru sănătate – 22,95%, pe trei pentru învățământ – 10,65%, pe patru cea pentru cultură – 7,87%, pe cinci combustibili și energie – 7,06%”, a spus Robu.
S-a vorbit despre fântâna muzicală, despre costurile și locul în care va fi amplasată, despre creditele de angajament, despre care participanții la dezbatere au susținut că sunt prea multe, despre RATT, stațiile de transport în comun și camerele de supraveghere, stadionul și sala polivalentă, linia tramvaiului 5 și refuzul primarului Robu de a se întâlni cu locuitorii din zona afectată sau despre pistele de biciclete din Timișoara și din apropierea orașului. S-a reclamat, de asemenea, structura site-ului PMT, considerată de nivelul anilor 90. Unii dintre cei care au luat cuvântul știau exact despre ce vorbesc, însă alții au cam venit cu temele nefăcute. A durat atât de mult, încât o bună parte dintre cei care s-au înscris la cuvânt n-au mai avut răbdare să aștepte să le vină rândul la microfon.
Primarul Nicolae Robu spune că mare lucru nu se va schimba în buget în urma acestei dezbateri. „O să apară în buget un concurs de soluții pentru obiectivul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, după ce ne hotărâm pe ce variantă să mergem. Nu a fost prevăzut, pentru că era încă în discuții pe soluții. Pentru concurs ne consultăm cu Ordinul Arhitecților, să vedem estimativ cu cât trebuie să pornim la drum. Țin neapărat ca acest obiectiv să fie realizat de la firul ierbii, îmi doresc să fie principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vreau o clădire nouă, dar avem și variante de back-up”, a declarat edilul. El urmează să se întâlnească, miercuri cel mai probabil, cu reprezentanții PSD, pentru a discuta pe tema bugetului.
Comentarii prin facebook