USR și voluntarii din campania #FărăPenali au îndeplinit ambele condiții pentru ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției să poată fi depusă la Parlament. S-au strâns deja 800.000 de semnături, dar, cel mai important, a fost atins pragul de 20.000 de semnături în minimum 21 de județe.
„Iniţiativa #FărăPenali devine o certitudine. Am depăşit numărul de 21 de judeţe în care avem minimum 20.000 de semnături. Cealaltă condiţie de a trece de pragul de 500.000 de semnături a fost deja depăşită. Suntem la 800.000 de semnături şi am lansat şi o provocare cetăţenilor din România să ajungem la un milion de semnături”, a spus președintele USR, Dan Barna, citat de Agerpres. Campania de semnături va continua până la finele lunii august, pentru a exista siguranța că nu sunt surprize neplăcute în ceea ce privește validarea. „Avem condiţia aceea a validării semnăturilor de către primării. La Braşov, primul judeţ în care am depus strângerea de semnături la primărie, a fost o invalidare de 15 procente (…) pe diverse motive, (…) lipsa unui etaj din adresă sau lipsa celui de-al doilea prenume (…). Am solicitat tuturor cetăţenilor şi tuturor voluntarilor campaniei să continue strângerea de semnături până spre finalul lunii august tocmai pentru a avea peste tot 20.000 de semnături, pentru a avea în fiecare judeţ (…) undeva la 24-25.000 de semnături pentru a fi foarte siguri că nu va fi nicio problemă şi numărul de semnături e suficient”, a mai declarat Barna.
Județul Timiș este al patrulea în ordinea numărului de semnături strânse și și-a îndeplinit ținta înainte de finalul lunii iulie. Ultimul județ în care 20.000 de oameni au iscălit în favoarea inițiativei a fost Tulcea. Sunt foarte aproape Neamț și Suceava. Campania #FărăPenali în funcții publice” a fost demarată la începutul acestui an. Se dorește modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, astfel încât să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Alineatul 3 al articoului 37 ar suna în felul următor: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Comentarii prin facebook