ACS Poli, performanta sau desfiintare? Intrebare pentru Nicolae Robu

Dacă vă întreabă cineva care este cel mai mare bine făcut Timișoarei de Guvernul Grindeanu de când s-a votat el în Parlament și până în ziua de astăzi gândiți-vă bine ce-o să răspundeți. Sala polivalentă nu e nici măcar în stadiul embrionar, stadion nici atât, centura a început de dinainte, aprobată finanțarea de pe vremea lui Cioloș, și încă în varianta cu două benzi pe sens și am putea continua cu tot felul de himere investiționale. Avem însă o certitudine: finanțarea sportului. Oameni buni, am ajuns să mă bucur ca un copil că guvernul României a făcut o ordonanță care să dea șanse egale în sport tuturor comunităților. Nu, nu e vorba că Guvernul Grindeanu dă ceva Timișoarei de-a moaca, iar noi ne bucurăm că unul bănățean de-al nostru face diferența. Nu, e vorba doar acomodarea legislației sportive cu cea fiscală și a administrației publice ca primăriile, consiliile locale și cele județene să poată finanța sportul fără teama controalelor Curții de Conturi. Timișoarei i se dă prin aceasta ce i s-a luat în urmă cu doi ani: dreptul de a se bucura de aceleași prevederi legale favorabile în finanțarea unor ONG sportive sau, în caz contrar, de a fi stopate toate finanțările administrațiilor locale, nu doar cele controlate de Curte, conform principiului egalității de șanse, măcar în sport.

Pe tema finanțării sportului de la bugetele locale s-a vorbit și se va mai polemiza multă vreme. Unii spun că banul unui cetățean căruia îi place doar să citească o carte și să asculte muzică la căști nu are de ce să meargă în bucuria unor tineri să-și spargă capul în galeriile de fotbal. Sau că o babă pasionată de reduceri la supermarket și slujbe religioase nu are de ce să finanțeze o activitate în care se vorbește buruienos. E adevărat că nu poți mulțumi toată lumea, cum nici pe mine nu mă „coafează” deloc mărinimia autorităților în a finanța transportul în comun oferit studenților veniți în oraș. Ori gigacaloria la Colterm, metrul meu cub de gaz nefiind subvenționat cu nimic de primărie. Mai sunt și din aceia care văd în finanțarea sportului un câștig pe termen lung. De exemplu, scoaterea copilului din casă, de la tabletă și telefon, pentru a-i da un model de mișcare și sport în perioada creșterii. Și nu numai, dar să revenim la viața sportului timișorean de după ordonanța Guvernului Grindeanu.

Nu este nicio mare taină în faptul că sumele cele mai mari de la primărie vor merge în clubul de fotbal ce joacă în prima divizie: ACS Poli. Ne place, nu le place, așa va fi. Iar finanțarea ACS Poli de la o primărie bogată cum este cea a Timișoarei ar putea crea premisele unor performanțe, o poziționare în clasament care să-i permită acestei Poli o participare europeană, dacă nu chiar titlul de campioană sau vicecampioană. Ordonanța Grindeanu și o hotărâre a Consiliului Local Timișoara ar putea rezolva problema finanțării pentru un astfel de obiectiv. Se va asigura condiția necesară, dar nu și suficientă. Pe lângă finanțare, ACS Poli va trebui să funcționeze mult mai eficient decât în perioada în care au existat bani, nu și rezultate. Este adevărat că nu mai avem același management păgubos din acele vremuri, dar de aici și până la un raport maxim rezultate-preț este o cale mai lungă.

ACS Poli Timișoara a funcționat în ultimii doi ani fără finanțare de la comunitate. Chiar și fără stadioane pline, Poli de prima divizie a devenit mai simpatică sau măcar nu atât de antipatizată ca până atunci. Au dispărut vocile care criticau finanțarea publică, logic, nemaifiind vorba de așa ceva. Apoi povestea cu penalizarea cu 14 puncte și revenirea spectaculoasă i-au adus lui Poli mai multă o aură eroică și, pe fondul acestei victimizări, mai puține campanii publice care să ceară stoparea unei activități păguboase. După Ordonanța Grindeanu și rectificarea de buget local promisă de Nicolae Robu, lucrurile se vor schimba, chiar dacă nu de a doua zi. Vor reapărea voci gen avocat Carmen Obârșan – că nu pot să-i spun altfel – care să constipe și mai mult administrația publică în demersul de susținere cel puțin a fotbalului de primă divizie. Cum la fel de sigur este și faptul că opoziția dinspre stadionul Știința va redeveni efervescentă odată cu declanșarea acestor campanii mai mult sau mai puțin colorate politic.

Nicolae Robu și Sorin Drăgoi vor trebui să umble ca pe cioburi în perioada următoare, să nu readucă lui ACS Poli acea imagine de echipă care doar mânăncă ban public, dar nu aduce nimic ca rezultate. Să se ferească de țepe mai mult sau mai puțin programate în campaniile de transferuri, dar și să ducă o politică de salarizare fără czuri de vedete grozav plătite, însă cu un aport insesizabil în jocul echipei. Nu trebuie exclusă aducerea de jucători plătiți bine, nu te poți califica în Europa doar cu rebuturi, dar acești jucători bine plătiți trebuie să-și merite salariul, nu ca în multe exemple petrecute în mandatele lui Rosenblum, Stanciu, Alexa. Poli nu va mai avea liniște după ce vor veni banii de la municipalitate. Și nici de prea mult timp nu dispune. Singura șansă ca Nicolae Robu să reușească, după atâția ani, cu echipa asta este obținerea performanței. Menținerea la limită în prima ligă nu este o variantă. Decât așa, mai bine s-ar desființa echipa. Această activitate nu mai poate fi finanțată la nesfârșit, decât dacă va redeveni fenomen. Fără 5.000, 10.000 de spectatori constant la meciuri nu mai merită să funcționezi, iar la așa ceva se ajunge doar cu rezultate, management bun, atragerea de fonduri și din mediul privat și un eficient directorat sportiv. Dar asta o știe și Nicolae Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

gica a spus: (mai 20th, 2017 at 20:49 )

Dacă vin banii sa vedeți iar prietenii si pupincuristii politici cum apar prin tot felul de funcții inventate pe la club sa pape si gura lor ceva.

Mov a spus: (mai 21st, 2017 at 00:16 )

Sasule , chiar nu mi-e clar ce vrei sa spui, dar vreau sa-ti spun ca in viata unei comunitati, pe langa cele srict necesare, gen sanatate, educatie,etc, unii contribuabili, votanti, au nevoie si de SPORT, ori daca fotbalul e cel mai reprezentativ, sa-i dam CEZARULUI ce i se cuvine.POATE PT. UNII SUNA RAU CA ACS POLI SA IA BANI PUBLICI,dar asu a luat anul trecut 100 mii EURO, de la prefectura(psd timis),acum a depus un nou dosar pt o noua finantare, chiar fara sa spuna public cum a cheltuit acei bani, pana in dec. 2016, pe ce programe! De aici incolo, asu-istii , ciocu mic , sunteti SINGURAechipa pe bani publici pana acuma, dragilor, curatilor, via BOBDA!CINE NU STIE CE SPUN SA CAUTE IN ISTORIA IMACULATA A ASU- lui, cea de fara compromisuri, cum se declara in 2013!
Revenind, nu vad nimic rau in a finanta o echipa care de la -14, a ajuns unde nu spera nimeni, iar cu finantare, nici nu stim ce faceau!

sam a spus: (mai 21st, 2017 at 06:04 )

dupa ce au tinut-o pe poli 7 ani in bezna cei de la asu druckeria sunt obligati sa continue ce au inceput,la anu baietii in ghete vor lupta impotriva fotbalului modern,fara palmares,fara pat-roni si fara bani publici …..pomana din banul public acordata celor 200 de cetateni trebuie sa inceteze astept o analiza serioasa a gardienei banului public aspra felului in care au fost cheltuita suma de 100000 de euro acordata anul trecut … ar fii interesant de comparat sumele platite la fisc ce reprezinta impozitul pe biletele vandute la meciurii de asc si druckeria

M. a spus: (mai 21st, 2017 at 12:40 )

la ASU suma de 100.000 a fost alocata pentru echipa dar nu a fost si decontata pentru ca nu s-au cheltuit asa multi bani. banii primiti de la CJT au fost undeva la 15.000 de euro.

judecati voi daca sunt multi bani pentru ce a facut echipa in ultimii 5 ani.

M. a spus: (mai 21st, 2017 at 12:45 )

si ca obiectivitatea sa fie maxima aici, pun o singura intrebare: de ce siteul asta nu a publicat nici macar o stire despre meciul Politehnica – UTA de astazi cand interesul in jurul meciului e foarte mare, probabil vor fi cel putin 10.000 de oameni in tribuna. probabil ca se asteapta o infrangere a echipei locale dupa care vor curge articolele pline de venin. daca asta e presa, atunci ACS e POLI.

ttb a spus: (mai 21st, 2017 at 13:09 )

Cred ca se poate FACE o finantare MIXTA:
– de BAZA, minimala pentru toate sporturile (INDIVIDUALE SI DE ECHIPA), la care sa se adauge
– o finantare PE NUMAR DE SPECTATORI PLATITTORI! (bilete vandute si abonamente cumparate, NU GRATUITATI)!, cu decontare trimestriala.

Druckerul din Mehala a spus: (mai 21st, 2017 at 16:25 )

Azi vreau sa bata ASU…f,tui , dupa aia mai vedem ce va fi la anul , dar fara 4-5 jucatori de valoare nu o sa facem fatza . Parca vad ca psd-ul iarasi vor restrictiona valoarea sumei ptr ACS .

++ a spus: (mai 21st, 2017 at 16:38 )

daca sint bani putem sa-l luam din nou pe Bungau si facem din nou un consiliu „director” eventual cu Dembo si Ion V. Ionescu si mai gasim citva, Lata de ex. si uite asa o dam din Liga 1 in Liga B si viceversa. daca Robu e in dubiu daca sa mai continue sau nu, atunci cutez a-i da un sfat, desi e greu, e stiut ca e rezistent la orice fel de sugestii. s-o lase balta cu fotbalul, nu-i de el. de fapt ar trebui intrebat invers, ce-i de el?

Digilistul a spus: (mai 21st, 2017 at 17:39 )

Azi MARE BLAT MARE,intre frati siamezi! Te pomenesti ca are tupeul maxim sa ma contrazica cineva?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Marilen Pirtea, dsemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi filiala PNL Timiş. Astfel, deputatul Marilen Pirtea a fost numit preşedinte interimar al PNL Timiş. Senatorul Vasile Blaga, cel care deţinea această funcţie, a fost numit secretar general adjunct al PNL. Preşedinte interimar al PNL Timişoara, Marilen Pirtea a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea, dsemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off

Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș. Handbaliștii antrenați de Alexandru Nae au câștigat două meciuri și au cedat unul. În prima zi, alb-violeții au învins CSM Bacău, cu 40-37, iar în cea de-a doua au trecut de HC Dinamyc Zalău, cu 32-25. În ultima zi, ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință în localitatea Lovrin. A fost alertată Secția de Pompieri Sânnicolau Mare, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. În sprijin a fost solicitat SVSU Lovrin. La sosirea la locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi filiala PNL Timiş. Astfel, deputatul Marilen Pirtea a fost numit preşedinte interimar al PNL Timiş. Senatorul Vasile Blaga, cel care deţinea această funcţie, a fost numit secretar general adjunct al PNL. Preşedinte interimar al PNL Timişoara, Marilen Pirtea a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea, dsemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR – două. PNL nu va avea însă niciunul din portofoliile cu bani, Transporturile şi Dezvoltării, dar nici ministerele avizatoare: Justiţie şi Finanţe. Deputatul PSD de Timiş Sorin Grindeanu va continua ca ministru al Transporturilor, în timp Marilen Pirtea preşedinte al PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au împărţit ministerele la partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi/Update. S-a stabilit lista miniştrilor
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință în localitatea Lovrin. A fost alertată Secția de Pompieri Sânnicolau Mare, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. În sprijin a fost solicitat SVSU Lovrin. La sosirea la locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut un bărbat în vărstă de 43 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și fără permis. În fapt, la data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț au oprit pentru control pe raza localității,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta lui se gândesc la cadouri, eroul negativ al acestei poveşti şi-a făcut singur un „cadou”, care poate să-l ducă în închisoare! Acolo e posibil să se şi trezească la realitate! La data de 21 decembrie, în jurul orei 06:50, polițiștii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali din partea AUR, după ce la ultima ședință de plen aleșii au primit la vot o listă enormă cu proiecte pe lista suplimentară. Andreea Medișanu i-a transmis că acele documente ar însemna pentru consilierii locali să aibă timp 100% numai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și patrulat cu 90 de utilaje și s-au răspândit peste 400 de tone de material antiderapant. Cele mai multe utilaje, 32, au fost pe drumurile naționale din județul Caraș-Severin (video), unde au fost utilizate circa 127 de tone de antiderapant. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vremea rece a scos la lucru utilajele de deszăpezire pe drumurile naționale și autostrăzile din vestul României/VIDEO
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat mai multe surse politice. Respectiv, există o înţelegere în acest sens între USR şi PSD, mai exact între Dominic Fritz şi Alfred Simonis. De altfel, auzind de acest acord, preşedintele PNL Timişoara, Marilen Pirtea, s-a lamentat pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%
Top