Străzile din Timișoara sunt în beznă totală de duminică, după furtună. Primarul Nicolae Robu anunță că de sâmbătă seară prin unele locuri s-ar putea aprinde lumina. Așa i-au promis cei de la Enel. Vestea proastă este că nu vom scăpa prea curând de desele pene care afectează oricum, de ani buni, iluminatul stradal.
Dacă vedeți în miezul zilei becurile aprinse pe strada care locuiți, deși în seara trecută ați avut nevoie de lanternă ca să nimeriți poarta, nu vă enervați! E primul semn că se lucrează și că, poate chiar de diseară, ați putea avea lumină în fața casei. Asta susține, printr-o postare făcută vineri seară pe Facebook, primarul Nicolae Robu. „Veste bună! Liderii Enel mi-au promis că mâine (sâmbătă – n.r.), după ce problema asigurării curentului casnic va fi rezolvată în cvasitotalitate -și aceasta a fost prioritatea!-, se va lucra concentrat pe sistemul de iluminat stradal! În timpul zilei, vom vedea becuri aprinse, dar asta pentru a se putea identifica ce merge din sistem și ce nu merge! Sper ca mâine seară, bezna să fie alungată dintr-o cât mai importantă parte a orașului nostru”, a scris edilul.
Nu vreau să-i critic pe șefii locali ai Enel. Chiar au toată bunăvoința, sunt deschiși, sunt constructivi. Ce critic eu este compania în sine, conducerea ei la vârf, conducere străină, cu politica ei în România. Asta critic. Ce să facă acești oameni? Nu pot să pun tunurile pe ei din populism. Problema este la nivelul politicii de companie.
Primarul Nicolae Robu, despre Enel
Străzile din Timișoara sunt în beznă de cinci zile, după furtuna din 17 septembrie. Robu a explicat cum stă treaba și crede că în trei sau patru zile s-ar putea reveni la „normalitatea” de dinaintea vijeliei. „Măcar în «normalitatea» pe care am avut-o înainte de furtună, pentru că nu putem aspira acum la normalitatea fără ghilimele. Eu estimez că în 3-4 zile am putea. Sunt câteva zone în care este nevoie de mai mult timp, pentru că acolo sunt stâlpi distruși care trebuie schimbați. Stâlpii nu există pe stoc, durează până când vor fi achiziționați, fabricați, montați. În acele zone unde nu există alternativa de a duce în subteran, pentru că nu sunt pregătiți cei de la Enel să meargă în subteran cu cablurile și oricum becurile pe stâlpi trebuie puse, în acele zone va dura mai mult. Dar acestea reprezintă puțin procentual vorbind din oraș. În linii mari, eu consider că în 3-4 zile, hai să zicem o săptămână, ar trebui să ajungem la iluminatul de dinainte de furtună, cu câteva excepții”, spune primarul. Normalitatea de dinainte de furtună înseamnă, cel mai probabil, pene de curent prin rotație în diverse zone ale orașului.
Vestea proastă este că nici nu se întrevede prea curând o schimbare a situației. Primăria, cea care plătește pentru un serviciu de care timișorenii beneficiază și nu prea, nu are alternativă. „Trebuie să avem în vedere două aspecte. Pentru energia în sine există furnizori în competiție și poți să-ți alegi furnizorul pe bursă. La distribuție, în Timișoara, rețea de distribuție nu are decât Enel. Probleme nu sunt cu furnizarea, energia vine, tot de Enel. Rețeaua de distribuție are probleme. Anumite puncte, sunt stații trafo, au vulnerabilități, acolo e problema, nu avem alternativă”, a mai declarat Robu. El spune că n-are ce să le reproșeze directorilor locali de la companie de electricitate. „Nu vreau să-i critic pe șefii locali ai Enel. Chiar au toată bunăvoința, sunt deschiși, sunt constructivi. Ce critic eu este compania în sine, conducerea ei la vârf, conducere străină, cu politica ei în România. Asta critic. Ce să facă acești oameni? Ei fac tot ce pot, fiți convinși că și lor le-ar conveni, eu nu sunt avocatul lor, dar am un spirit al dreptății… Nu pot să pun tunurile pe ei din populism. Problema este la nivelul politicii de companie. Această companie a pus mâna pe o avuție a poporului român și și-a bătut joc de ea. A scos bani și nu a cheltuit nimic. Despre asta e vorba”, a conchis primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook