Muzeul Național al Banatului, sub egida CJ Timiș, organizează vineri, 23 noiembrie, de la ora 16, la Bastionul Theresia, vernisajul expoziției fotodocumentare „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”.
După cum îi spune numele, expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, accentul fiind pus pe contribuția bănățenilor la acest act istoric. Expoziția este structurată pe câteva teme principale prin care sunt prezentate participarea României la Primul Război Mondial şi importanţa istorică a anului 1918 în istoria românilor. Pornind de la lupta românilor în timpul Primului Război Mondial, documentele şi fotografiile expuse reliefează entuziasmul cu care românii bănăţeni, în toamna anului 1918 au participat la autodeterminarea Banatului şi unirea sa cu România.
Expoziţia arată şi faptul că românii bănăţeni au ales, conform principiilor votului universal, un număr important de delegaţi care au participat la Marea Adunare de la Alba-lulia. La acest act al unirii Banatului cu România au aderat şi minorităţile: germani, maghiari, sârbi, care au convieţuit de secole cu românii.
Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziție pot fi admirate obiecte reprezentative din patrimoniul Muzeului Național al Banatului, între care menționăm Portretul lui Titus Olariu în primul război mondial, realizat în anul 1919 de contesa Ilona Szechenyi. Vernisajul va fi precedat de lucrările unui simpozion pe aceeași temă care va avea loc în zilele de 22 și 23 noiembrie, la Bastionul Maria Theresia, la care vor participa profesori universitari și specialiști din țară și străinătate. Deschiderea va avea loc joi, 22 noiembrie, ora 9, la Universitatea Politehnica Timișoara – Sala Senatului.
Comentarii prin facebook